Receptů na low carb pečivo je na internetu k dohledání až až. Pokud jste ještě nenarazili na to vaše top, zkuste tenhle můj 1-2-3 low carb chleba.
Za mě je to ta nejlepší náhrada chleba na low carb. Zcela neskromně. Vymyslela jsem si ho k husím rillettes, ale chutná mi i opečený na sucho na pánvi (s avokádem, solí, pepřem a citrónem), a třeba naše Johanka ho má ráda i jen tak. Low carb pečivo si dopřávám jen příležitostně, většinou o víkendu, anebo s jeho pomocí řeším jídla na výlety.
A proč ten zvláštní název? 1 lučina, 2 vejce a 3 druhy semínek (ty taky po 1 – 2 – 3 lžících). Prostě raz-dva-tři chleba. Jo a je bez psyllia. Proto ho peču ve formě. Bez formy se vám malinko rozjede. Takže, pokud chcete tahle vysoký krajíčky, tak je forma nutností. Můžete použít i formu na bagetky a zdvojnásobit várku. POZOR! Tohle množství vystačí na jeden malinký chlebík. Má po upečení 330g. Pasovala jsem ho na mojí malou formu 20 x 9 cm, pro kterou jsem jinak neměla využití… Na větší chlebovou formu (25 cm) je potřeba dát dvojnásobnou dávku a prodloužit dobu pečení.
Dbejte na dopečení chleba bez formy, ať odejde maximum vlhkosti. Podstatné je také umlít semínka co nejjemněji, aby chleba dobře vyběhl. Osvědčil se mi elektrický mlýnek na kávu Bosch. Více tipů k pečení najdete pod čarou za receptem a také si můžete projít komentáře. Je tam řada užitečných připomínek.
Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.
Suroviny
POZOR: rozpis surovin je na malinkou formu! Pokud disponujete jen standardní velikostí formy (25 cm), tak zpracujte dvojitou dávku!
- 1 lučina (100 g)
- 2 vejce M
- 3 druhy semínek : 3 lžíce zlatého lněného semínka (45g), 2 lžíce chia (30g), 1 lžíce sezamu (15g)
- 1/2 - 1 lžička soli (čajové lžičky polovinu)
- 1 lžička octa (necelá čajová lžička)
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžičky kmínu
- trochu změklého másla a semínka na vymazání a vysypání formy
- volitelně na posypání slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl
Postup
Semínka i kmín si umelte na hodně jemnou mouku. Používám k tomu tenhle elektrický mlýnek na kávu. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšlehejte nebo rozmixujte. Suché a mokré ingredience spojte do hladkého, řidšího těsta a nechte alespoň 10 minut stát, aby semínka natáhla vlhkost a těsto se zahustilo. Formu na chleba nebo bagetky dobře vymažte máslem a vysypejte lněným semínkem - nemusí být souvislá vrstva, stačí jako na fotografii. Těsto vezměte mokrýma rukama a vytvarujte silnější váleček (šišku). Vložte ho do formy a povrch můžete posypat pár krystalky hrubé soli a slunečnicovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch). Formu mějte položenou na plechu. Asi po 50 minutách chléb vyjměte opatrně z formy a na plechu dopečte ještě dalších 10 až 15 minut. Odejde značná část vlhkosti. Po upečení nechte chladnout chléb na mřížce podložený papírovou utěrkou a krájejte až po úplném vychladnutí.
Zkuste také low carb krekry. Jsou jednoduché, rychlé, krásně křupavé a voní máslem.
Poznámky a tipy
Pokud chcete chlebík vícezrnný - můžete přidat do těsta i hrst dalších semínek. Dýňová a slunečnicová doporučuju předem šetrně opražit na sucho na pánvi, získají krásně oříškovou chuť. Pozor nespálit, to by vám zhořkly...
Při pečení můžete na posledních 5 minut nechat troubu pootevřenou (dvířka zajistit vařečkou), aby odcházela vlhkost a pečivo mělo lepší kůrku.
V mezičase jsem se dostala k vyzkoušení chlebu z dvojitý dávky, abych zjistila, jak sedí do používanější klasický obdélníkový formy 25 cm. Přece jen tu mojí pidi, na kterou jsem psala recept, asi běžně doma nemáte... Takže, sedí to perfektně, výsledek je na fotce v instagramu
Jo a neměla jsem lučinu, jen 10procentní jogurt. Těsto je i s lučinou spíš řidší, tak bylo třeba navýšit len. Z 45 na 65 g, tedy u dvojitý dávky na 130g. Pekla jsem o něco dýl - na poklep musí zespoda dutě znít. Jinak vše podle receptu...
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.
Tenhle chleba se vážně povedl. A co takhle něco sladkého? Mlsat můžete i na low carb. Pokud se navíc chystáte na své první low carb Vánoce, můžou se vám vyladěné recepty na nízkosacharidové vánoční cukroví hodit.
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví. Doporučuji také přečíst si článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
76 komentáře
Dobry den, pekla jsem podle vašeho receptu a vubec mi chlebik nenabehl :( mela jsem ho porad stejný jako kdyz jsem ho dávala do formy. Prášek do pečiva jsem dala. Čím to muze byt? Ten vas na obrazku je tak krasny :)
Jejda, Míšo, tak to mě mrzí, že se nepovedl úplně podle představ. Ale je to takový nezáludný recept, vůbec mě nenapadá nic. Pokud jste tam ten prášek do pečiva nezapomněla dát : ))) ale to asi ne… A nepoužila jste čistý vinný kámen? Ten je trochu slabší než prášek do pečiva bez fosfátů.Já jsem k receptu schválně přidala fotky formy s těstem před a po upečení, aby bylo vidět, že chlebík naběhne a není třeba se obávat miniaturní šišky těsta před pečením… Tak nevím, budu péct o víkendu znovu. Moje holčička a její kamarádka na bezlepkové dietě ten chlebík baští rády i suchej.. Tak popřemýšlím během pečení a dám vědět, kdyby mě ještě něco napadlo… Těsto jste nechala odstát?
Dopadla jsem stejně. Co jsem si trouby vložila, to jsem vytáhla. Upečené, ale nenaběhlé. Dávky jsem přesně odměřoval. Použila kypř. př. s vin. kamenem.
Fakt netuším, holky, doteď na Instagramu jen samý povedený chlebíky…
Já pekla teď o víkendu znovu, z dvojitý dávky. Celkově to byl asi pátej bochníček podle toho receptu a všechny krásně naběhly, tak o čtvrtinu odhadem… U toho posledního teď jsem teda musela improvizovat, nebyla lučina ani nic podobnýho. Použila jsem jogurt a i přes navýšení gramáže lnu bylo těsto řidší než standardně. Do formy jsem to sotva přenesla… Přesto se povedl krásně! Fotka je na Instagramu…
Napadá mě 1) každá trouba peče jinak, ty vaše mohou péct méně než ta moje, možná by pomohlo zvýšení teploty (170-180??)
2) toho prášku dávám vrchovatou lžičku a mám bezfosfátový/bezlepkový, jsou tam dvě kypřící látky, jednou z nich je vinný kámen… takže pravděpodobně totéž, co vy… jen ho možná dávám víc?
Kačko, peču tenhle chleba už podruhé a je vynikající, díky moc za recept! Moc ráda na Váš blog chodím, krásná práce :-).
Jé, super! Tak to mám velkou radost, Jani : *
Mně bohužel také nenaběhl :/ ale máme obyčejnou starou troubu, podle mě v tom bude ten horkovzduch.
Tak to mě moc mrzí. Když není horkovzduch, bude potřeba trochu přidat teplotu, myslím… Až dojedu whole30, tak to vyzkouším taky bez horkovzduchu, ať víme, kde je zakopanej pes… :)
Dobrý den, tak jsem se těšila a naběhl jen minimálně, prášku jsem dala více (je to bio s vinným kamenem) a stejně :-(. Snad to bude alespoň k jídlu. Pekla jsem tedy na cca 160. Horkovzduch podle mě vliv neměl.
Dobrý večer, Eliško,
pokud nemáte/nepoužíváte horkovzduch, měla byste teplotu zvýšit o 20 stupňů. Při zapnutém větráku se peče jídlo mnohem rychleji a prudčeji, než když je větrák vypnutý. Myslím, že to na naběhnutí chlebíku klidně může mít vliv. Navíc každá trouba peče jinak a může se stát, že moje peče o něco více, a vaše třeba o něco méně… pak už by rozdíl v teplotách, které jsme obě použily, docela velký. Vždy je potřeba přizpůsobit teplotu i dobu pečení zkušenostem s vlastní troubou. Někdy nastavíte teplotu na knoflíku, ale skutečná vnitřní teplota může lítat plus mínus 20, i 30 stupňů… To se dá zjistit přeměřením teploměrem. Já třeba vím, že mi peče trouba přibližně o 10 °C méně, než kolik nastavím – takže přizpůsobuju. V receptech pak uvádím skutečnou teplotu… Snad Vám to pomůže. Já jsem teď na whole30, tak nepeču pečivo ani dezerty. Potom hodlám chlebík znovu upéct bez horkovzduchu, abych mohla předat zkušenost…
Dobrý den, tak jsem zkusila zase, dala jsem víc kypřidla, trochu přidala teplotu a stejně je to taková placko cosi :-D, ale vyběhlo to víc, to jo.. Ale určitě to bude dobré. Minule jsem právě dala horkovzduch na těch 160. Dneska cca 175 bez horkovzduchu. Tak mě napadá, když vidím ten pěkný na obrázku… Jak velká je ta forma a je to přesně to množství jako v receptu ten chlebík na fotce, nebo třeba větší dávka?
Eliško,
velikost formy uvádím přímo v záhlaví receptu: Množství: 1 malý chlebík, 330 g (forma 20×9 cm)
Možná to tam ještě někde zdůrazním, že forma, kterou jsem použila je fakt malinká : ) Vyzkoušela jsem z dvojité dávky – fotka je na instagramu, tak se můžete podívat – z dvojité pasuje do takové té standardní formy 25 cm. Musí se déle péct – jak ve formě, tak dopékat mimo formu – ale to už je pěkný chlebík. Já ve velké formě lowcarb chleby moc nepeču, docela dobře se obejdu bez pečiva a manželovi s dcerkou peču kváskový celožitný chléb na způsob dánského rugbrødu (podle receptu od Maškrtnice a je výborný – čas od času si ho klidně plátek dopřeju; obložený vajíčky nebo s avokádem je pro mě top). Tento 1-2-3 chlebík jsem vymyslela pro kamarádku naší malé Johanky, které zjistili celiakii, takže holkám na svačinku nebo snídani tento… Zkuste tu dvojitou dávku a troubu vyhřejte na 180°C bez horkovzduchu. Věřím, že to klapne : )
Dobrý den Kačko,děkuji moc za skvělý recept na chlebík kde nejde psyllium a hlavně je raz dva a šup do trouby? Musím se pochválit že se mi povedl a moc mi chutnal dokonce i v práci si kolegové pochutnají. Ráda vařím a peču s Vámi ??
Jani, to mě moc těší, že jste s chlebem uspěla na všech frontách. To je skvělé :)) Ať se vám daří a omlouvám se, že mi odpověď tak dlouho trvala. Na komentář mi nepřišlo oznámení a našla jsem ho až dnes ?♀️
Hezký den, Kačka
Prosim kolik ma chlebik kalorii/energeticke hodnoty?
Dobrý večer, Lucko,
kalorie ani makra si u jídel nepočítám a myslím, že to ani není potřeba. Pokud používáte kalorické tabulky, můžete si hodnoty podle použitých surovin zadat sama…
Dobrý večer, ten chlebík vypadá skvěle a taky jsem koukala na tu zelňačku a nejspíš toho budu chtít vyzkoušet mnohem víc :).
Je skvělý. Příště z dvojité dávky. Děkuji moc za recept.
Tak to mě moc těší, že se povedl a hlavně chutnal : )
Dobrý večer ..tiež som ten chlebík piekla a podaril sa mi …nielen že skvele vyzerá ,ale aj super chuti.Ďakujem za výborný recept
Tak to mám obrovskou radost, Gábi. Děkuji za komentář a jsem ráda, že jste si na chlebíku pochutnali :) Kačka
Zdravím, jsem úplná začátečnice v lowcarb, chlebík jsem včera upekla rovnou z dvojté dávky a musím říct že se mi povedl a i chutná dobře. Jen by me zajímalo nejaké zkušenosti jak dlouho vydrží aby mi třeba neztvrdnul nebo nezplesnivěl
Klárko, u nás se chleba většinou sní dost rychle a nestačí ani ztvrdnout ani zplesnivět. Uchovávám ho ve lněné utěrce, když vím, že se sní do dvou dnů. Jinak půlku nakrájím na krajíčky a dám do mrazáku. Pak odebírám a nechávám buď pomalu po krajíčcích rozmrznout nebo ho na sucho opeču na pámvi přímo z mrazáku. Jinak by měl pár dnů vydržet v chladu zabalený v papírové utěrce… Cuketové bagels, u kterých jsem se bála zplesnivění, protože byly mokřejší, mi v ledici takto v ubrousku vydržely týden. Přeju hodně zdaru na lowcarb : )
Tak tenhle chleba je naprosto skvělý. Opravdu!! Zkoušela jsem už kde co, ale tenhle je opravdu super, vláčný, chuťově perfektní. V týdnu budu zkoušet houstičky ;-))) věřím že budou stejně dobré.
Katko, tak to mám obrovskou radost, že chleba zachutnal : ) Do houstiček vkládám velké naděje : ))
Tak mam upecino! Super recept! Moooc dobre chutna i samotny, kurka uzasna asi diky tomu maslu… Priznam se, ze jsem si malinko ten recept poupravila – pouzila jsem lnenou, mandlovou a lupinovou mouku… Nechlo se mi vyndavat mlynek.. ? coz me privadi k myslence, ze pokud mel nekdo problem s vybehnutim testa, tak jedine proto, ze ta seminka nepomlel dobre… Treba v mixeru se castecne rozdrti, ale nikdy ne na prach – mouku a proto to nemuze vybehnout…
Ahoj Lucko – super zpráva, to mám radost : ) Ano, semínka je potřeba pomlít vždy najemno. Já mám ale třeba z mlýnku na kávu pomleto ještě jemněji, než se prodávají některé ořechové mouky… asi to bude výrobce od výrobce. Myslím, že lidi si raději melou doma, protože je to i levnější, než kupovat hotové semínkové nebo ořechové mouky. Ale v receptu to ještě jednou raději zdůrazním, že fakt na prach. Projistotu, žejo : ) Ačkoli myslím, že třeba u cuketových bejglů jsem zrovna měla i hrubší zrnka a vyběhly dobře. U těch nevyběhnutých chlebů bych to přičítala hlavně té teplotě. Každá trouba peče jinak a rozdíl se zapnutým a vypnutým horkovzduchem je hned 20 stupňů, tak pokud někdo pekl bez horkovzduchu a ještě mu trouba peče o trochu méně, tak to mohl být rozdíl třeba i 40 stupňů… Každopádně, většině se daří a je super, že chleba chutná : ) Já se na něj po delší době zase chystám – s máslem a ředkvičkama to bude zase vítaná změna!