Velikonoce bez mazance? Ani na low carb nemusí tradiční pečivo na vašem stole chybět. Po mnoha pokusech a omylech, po několikaročním experimentování mám pro vás low carb mazanec, který se velmi blíží tomu klasickému, kynutému. Ne tolik strukturou, ale hlavně chutí. Můj low carb mazanec voní droždím, máslem a mandlemi. Díky sušenému mléku není třeba úplně keto, ale pro umírněné low carbisty by to mohl být recept na TEN MAZANEC, který jste už dlouho hledali. Já jsem na něj moc pyšná a víte co? Ani ta struktura není k zahození.
Low carb mazanec, co vypadá i chutná jako mazanec
To druhé bych ráda vypíchla. Vždy se snažím, aby low carb pečivo hlavně chutnalo. Ta forma je pro mě až na druhém místě. A pokud se podaří vyladit oboje (a já o to usiluju), jsem navýsost spokojená. Nechci něco, co jako mazanec sice vypadá, ale chutná jako podešev. Stokrát raději si zakrojím třeba z placky, co má ke krásnému mazanci daleko, ale když zavřu oči, vím, že jím mazanec. Máte to taky tak?
Low carb pečení není sranda
To už jste asi zjistili. Těsto se nechová tak, jak jsme zvyklí u klasiky. O nějakém super pružném těstě si můžete nechat zdát. Teda existuje „fathead“ těsto, které se používá na pizzu a pracuje s mozzarelou. Třeba ho taky někdy vyzkouším a třeba to bude dobrý základ pro sladké pečivo, které je potřeba nějak zaplétat, točit, smotávat…
Zatím tedy spoléhám na pomoc psyllia, vlákniny, která napomáhá struktuře těsta a pomáhá držet jeho tvar. Vím, že by se někteří z vás rádi obešli bez něj. Není vhodné pro malé děti, tam s vlákninou všeobecně opatrně. Děti od 6 let mají doporučenou dávku psyllia 1až 2 lžičky denně. Dospělí si mohou dovolit bez problému kolem 10 g. Na celý mazanec jsem použila dvanáct gramů. Ale celý mazanec sami stejně nespořádáte. Byla by to kalorická bomba, tak se pěkně rozdělte.
Kynuté low carb těsto? Proč ne?
Chce to ale malý fígl. Přidat malé množství cukru. Ten slouží jako krmivo pro kvasinky obsažené v droždí. Potřebují ho k množení. Během kvasného procesu přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Ten zapříčiní zvětšování objemu těsta, jeho kynutí.
Trochu cukru jsem použila na nastartování kvásku a 2 lžičky přidala i do těsta, abych jeho činnost podpořila. Nebojte, mikrobi cukr vyžerou a na vás nezbyde. U low carb těsta nepočítejte s nějakým extra znásobením objemu, ale trochu se zvětší a nakypří. Pro jistotu je v těstě na pomoc i trochu kypřícího prášku. Droždí zanechá v těstě hlavně tu nezaměnitelnou chuť a vůni.
Jak zahustit těsto na low carb mazanec
Klasická mouka má skvělou savost. Pojme tekutinu, lepek nabobtná a svět je růžový. Jenže my se chceme bez bílé mouky obejít. Dobrou savost má i odtučněná mandlová mouka. Já ji nemám, nepoužívám ji. Určitě na ni jednou dojte, ale zatím pracuju s neodtučněnou mandlovou moukou, což jsou prostě mleté mandle. Dělám to i proto, že mandle si můžete umixovat nebo namlít i doma a ušetřit tak nějakou kačku za suroviny.
Kokosová mouka je věčné dilema. Super savá záležitost, ale já ji prostě nemám moc ráda. Když je jí v těstě větší množství, je s ní těsto vysušenější, drhne v krku. Na druhou stranu dokáže těsto odlehčit a doladit konzistenci. Čas od času jí dávám v malém množství šanci.
Psyllium se zahuštěním těsta hodně pomůže. Když se rozmixuje na prach, tak v něm ani není znát. Jenže ho nemůžeme dát tolik, kolik chceme. Nadměrná konzumace jakékoli vlákniny způsobuje nadýmáni. Takže opatrně s ním.
Existují ještě další způsoby, ale já se rozhodla pro sušené mléko. Absorbuje část tekutiny a ještě zanechá mléčnou chuť. Prima. Co se sacharidů týče, není úplně low low. Kdo chce s cukry níž, může použít sušenou smetanu. Ale čistou! Koukejte na složení, nechcete žádnou instantní smetanu do kávy, žádnou imitaci plnou cukru. Já použila plnotučné sušené mléko od Bohemilk (to červené).
Vyzkoušejte i další velikonoční dobroty: low carb beránka, low carb mrkvový dort nebo si upečte něco z kuchařky s recepty na low carb cukroví. Linecké a perníčky najdou uplatnění po celý rok, ale kuchařka toho nabízí mnohem víc. Nebo raději něco naslano? Vyzkoušejte moji velikonoční nádivku. Speciálně pro ni jsem připravila recept na houstičky, které chutnají podobně jako bílá houska.
Na kvásek: Na těsto: Připravte si kvásek. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí. Misku přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Po 5 až 10 minutách by měl být obsah misky napěněný. V mezičase prosejte mandlovou mouku přes jemné síto. Hrubší zrnka dejte stranou a využijte jinak (low carb granola, low carb kaše). Přidejte sušené mléko a psyllium, které jste předem rozmixovali na prach spolu s erythritolem a dvěma lžičkami cukru. Přidejte kypřící prášek a vše důkladně promíchejte. Spojte mokré ingredience. Rozehřejte máslo (nechte trochu vychladnout), rozšlehejte v něm vidličkou vajíčka a zašlehejte také řecký jogurt. Přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vše vymíchejte spolu s kváskem do hladké směsi. Přidejte případně také rozinky namočené v rumu (nechte je okapat). Smíchejte suché a mokré směsi a stěrkou vypracujte do řídkého těsta. Obsah mísy přikryjte utěrkou, dejte těstu nějaký čas na zahuštění (asi 10 minut; psyllium absorbuje tekutiny) a pak ho přesuňte na základnu malé dortové formy (průměr 19 cm), přes kterou jste položili arch pečícího papíru. Navlhčenýma rukama těsto zformujte do bochánku o něco menšího než je základna a povrch uhlaďte. Pečící papír vezměte za cípy, přiložte je k sobě, přetáhněte přes ně bočnici formy a zafixujte pružinovým zámkem k základně. Pečící papír na okrajích formy urovnejte (ať se záhyby nezařezávají do těsta - nebo pracujte s namočeným pečícím papírem - viz tipy), přehoďte přes povrch utěrku a nechte cca 2 hodiny kynout v teple (tipy pod čarou). Těsto po 1,5 až 2 hodinách (někdy i déle, podle teploty) zvětší svůj objem. Povrch mazance potřete rozšlehaným vejcem, uprostřed naznačte nožem křížek a posypejte těsto plátky mandlí. Pečte v troubě vyhřáté na 175 až 180 °C celkem asi 45 až 50 minut (záleží na troubě, dobu i stupně přizpůsobte vlastním zkušenostem). Po asi 20 minutách, když je povrch mazance světle zlatý, můžete bočnici povolit, chňapkami stáhnout směrem nahoru a mazanec dopéct bez formy. Propečenost otestujte špejlí seříznutou do špičky. Zapíchněte ji do středu mazance a když vyjde suchá, je upečeno. Pokud lepí a jsou na ní zbytky těsta, ještě chvilku dopékejte. Povrch můžete zakrýt kouskem alobalu, pokud hnědne příliš rychle a ještě nemáte dopečeno. Mazanec po upečení přesuňte na chladící mřížku a nechte zcela vychladnout, než zakrojíte. S upečeným mazancem manipulujte opatrně, ať moc neklesne a není příliš hutný. Skladujte v suchu a chladu a spotřebujte do tří dnů. Přebytky můžete zamrazit. Důležité! V tomto receptu nepřislazujte xylitolem. Brání množení kvasinek.
S pečícím papírem, který namočíte, zmuchláte a pořádně vyždímáte se mnohem lépe pracuje. Lépe se s ním vyloží formy, nedělá záhyby....
Kynout nechávám v troubě. Nemám program na kynutí, resp. nefunguje (topí víc než kolem 40 °C), a tak vložím na dno trouby nádobu s vroucí vodou, na rošt formu s těstem a zavřu dvířka. Po hodině můžete vyměnit vodu za novou horkou.
Možná se vrátím k placatému mazanci pečenému bez formy. Pekl se kratší dobu (asi 30 minut) a byl lehce zlatý a vzdušnější. Líbil se mi víc a více mi chutnal. Ten vyšší se peče déle a možná se o něco víc vysuší. Ten první mi i po třech dnech chutnal o fous více. Budu zkoušet dál.
Těsto se bude hodit na vánočku ve formě a zkusím připravit i moravské koláče.Suroviny
Postup
Poznámky a tipy
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.