Receptů na low carb pečivo je na internetu k dohledání až až. Pokud jste ještě nenarazili na to vaše top, zkuste tenhle můj 1-2-3 low carb chleba.
Za mě je to ta nejlepší náhrada chleba na low carb. Zcela neskromně. Vymyslela jsem si ho k husím rillettes, ale chutná mi i opečený na sucho na pánvi (s avokádem, solí, pepřem a citrónem), a třeba naše Johanka ho má ráda i jen tak. Low carb pečivo si dopřávám jen příležitostně, většinou o víkendu, anebo s jeho pomocí řeším jídla na výlety.
A proč ten zvláštní název? 1 lučina, 2 vejce a 3 druhy semínek (ty taky po 1 – 2 – 3 lžících). Prostě raz-dva-tři chleba. Jo a je bez psyllia. Proto ho peču ve formě. Bez formy se vám malinko rozjede. Takže, pokud chcete tahle vysoký krajíčky, tak je forma nutností. Můžete použít i formu na bagetky a zdvojnásobit várku. POZOR! Tohle množství vystačí na jeden malinký chlebík. Má po upečení 330g. Pasovala jsem ho na mojí malou formu 20 x 9 cm, pro kterou jsem jinak neměla využití… Na větší chlebovou formu (25 cm) je potřeba dát dvojnásobnou dávku a prodloužit dobu pečení.
Dbejte na dopečení chleba bez formy, ať odejde maximum vlhkosti. Podstatné je také umlít semínka co nejjemněji, aby chleba dobře vyběhl. Osvědčil se mi elektrický mlýnek na kávu Bosch. Více tipů k pečení najdete pod čarou za receptem a také si můžete projít komentáře. Je tam řada užitečných připomínek.
Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.
Suroviny
POZOR: rozpis surovin je na malinkou formu! Pokud disponujete jen standardní velikostí formy (25 cm), tak zpracujte dvojitou dávku!
- 1 lučina (100 g)
- 2 vejce M
- 3 druhy semínek : 3 lžíce zlatého lněného semínka (45g), 2 lžíce chia (30g), 1 lžíce sezamu (15g)
- 1/2 - 1 lžička soli (čajové lžičky polovinu)
- 1 lžička octa (necelá čajová lžička)
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžičky kmínu
- trochu změklého másla a semínka na vymazání a vysypání formy
- volitelně na posypání slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl
Postup
Semínka i kmín si umelte na hodně jemnou mouku. Používám k tomu tenhle elektrický mlýnek na kávu. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšlehejte nebo rozmixujte. Suché a mokré ingredience spojte do hladkého, řidšího těsta a nechte alespoň 10 minut stát, aby semínka natáhla vlhkost a těsto se zahustilo. Formu na chleba nebo bagetky dobře vymažte máslem a vysypejte lněným semínkem - nemusí být souvislá vrstva, stačí jako na fotografii. Těsto vezměte mokrýma rukama a vytvarujte silnější váleček (šišku). Vložte ho do formy a povrch můžete posypat pár krystalky hrubé soli a slunečnicovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch). Formu mějte položenou na plechu. Asi po 50 minutách chléb vyjměte opatrně z formy a na plechu dopečte ještě dalších 10 až 15 minut. Odejde značná část vlhkosti. Po upečení nechte chladnout chléb na mřížce podložený papírovou utěrkou a krájejte až po úplném vychladnutí.
Zkuste také low carb krekry. Jsou jednoduché, rychlé, krásně křupavé a voní máslem.
Poznámky a tipy
Pokud chcete chlebík vícezrnný - můžete přidat do těsta i hrst dalších semínek. Dýňová a slunečnicová doporučuju předem šetrně opražit na sucho na pánvi, získají krásně oříškovou chuť. Pozor nespálit, to by vám zhořkly...
Při pečení můžete na posledních 5 minut nechat troubu pootevřenou (dvířka zajistit vařečkou), aby odcházela vlhkost a pečivo mělo lepší kůrku.
V mezičase jsem se dostala k vyzkoušení chlebu z dvojitý dávky, abych zjistila, jak sedí do používanější klasický obdélníkový formy 25 cm. Přece jen tu mojí pidi, na kterou jsem psala recept, asi běžně doma nemáte... Takže, sedí to perfektně, výsledek je na fotce v instagramu
Jo a neměla jsem lučinu, jen 10procentní jogurt. Těsto je i s lučinou spíš řidší, tak bylo třeba navýšit len. Z 45 na 65 g, tedy u dvojitý dávky na 130g. Pekla jsem o něco dýl - na poklep musí zespoda dutě znít. Jinak vše podle receptu...
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.
Tenhle chleba se vážně povedl. A co takhle něco sladkého? Mlsat můžete i na low carb. Pokud se navíc chystáte na své první low carb Vánoce, můžou se vám vyladěné recepty na nízkosacharidové vánoční cukroví hodit.
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví. Doporučuji také přečíst si článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
76 komentáře
Dobrý den dal by se použít kvásek z žitné mouky? narušilo by to low carb?
Omlouvám se, že reaguji až po čase. Já sama mám žitný kvásek v oblibě, ale peču z něj v takovém případě klasický žitný chléb… Pokud chcete low carb chléb, tak bych se držela receptu. Žitný kvásek potřebuje „dokrmit“ klasickou/žitnou moukou, jen se semínky by si asi nevystačil. Ale netuším, třeba to zkuste a dejte vědět, zda se chlebík podařil. Pokud není nějaká intolerance a nedržíte sacharidy enormě nízko, tak proč ne. Já sama si k snídani dám domácí žitný (když je čerstvě upečen pro zbytek rodiny) a vychutnám si ho bez výčitek. Není na škodu čas od času vybočit, pokud nebrání nějaké zdravotní komplikace… : )
Vyzkouseno v domaci pekarne (v troube bylo neco jineho), kde i dvojnasobna davka je placka, ale krasne nadychana (stejny mlynek na kafe jako autorka). Priste bych mene osolila, jsem zvykla sul skoro nepouzivat. Urcite udelam znova, diky!
Děkuji za vyzkoušení v domácí pekárně! Ano, umím si představit, že by tam 3násobná várka pasovala asi lépe. Formy v domácí pekárně jsou celkem velké/široké. Soli podle chuti. Jsem ráda, že chlebík chutnal <3
Dobrý den, chtěla bych nejprve poděkovat za skvělý web a recepty. Zajímám se o low carb stravování již delší dobu. U většiny receptů na internetu se člověk bohužel nedočte nutriční informace na 100g jídla/receptu. Věřím, že mnoho čtenářek hlídající si linii by tuto informaci ocenilo. Mohla bych Vás poprosit tedy, víte alespoň orientačně nutriční hodnoty chlebíku celého nebo na 100g? Děkuji.
Dobrý den Evo, moc děkuji za zprávu a velká omluva za pozdní reakci. Přestaly mi chodit notifikace, a tak jsem na komentář narazila bohužel až dnes.
U receptů makra nepočítám, ani nemám nainstalované kalorické tabulky. Razím cestu bez počítání, bez vážení. Považuji to za zbytečné, stresující. Osobně věřím, že nejlepší je poslouchat své tělo a jeho individuální potřeby, užívat si opravdové jídlo (vykašlat se úplně na procesované produkty a potraviny, i ty fitness), jíst když je hlad, nemlsat mezi jídly (ani zdravě), talíř si poskládat podle zásad whole30 (na dlaň až dvě masa nebo vajec, kolik vezmu do ruky, půl talíře zeleniny a doplnit to zdravýmy tuky), věnovat se pohybu, který mě baví, a zaměřit se na kvalitní spánek a radovat se ze zdravotních přínosů čisté stravy.
Jinak hotový chlebík váží v základní (menší) verzi asi 330 g, tak stačí suroviny vydělit 3,3 a máte rozpis na 100g pro zadání do tabulek…
Přeji, ať se daří, Kačka
Zdravím, šlo by prosím použít do domácí pekárny? Děkuji :-)
Dobrý den, Lucko, já sama jsem v domácí pekárně nezkoušela, ale už jsem tento pokus zaznamenala v komentářích. Lenka psala, že se povedl hezky nadýchaný, ale i z dvojité dávky byl nízký. Pekárny mívají širší formy, alespoň ta moje má… Tak můžete bez obav vyzkoušet a možná suroviny násobit 2,5. Dejte vědět, zda se podařil :-)
Dobrý den. Připojuji se s velkým poděkováním za úúúžasný recept. Dlouho jsem hledala nějaké pečivo bez psillia.Chlebík je skvělý, chutná všem, dá se jíst i samotný. Neměla jsem žádný problém, krásně zvětšil objem. Pouze jsem dala poloviční množství octa a příště dám i méně soli.
Jinak super. Moc děkuji.
Tak to mě moc těší, Dášo, že se chleba povedl a hezky vyskočil. Množství octa a soli jsou v receptu na měrné lžičky. Pokud používáte běžnou čajovou lžičku, tak podle velikosti to může být půl lžičky až necelá zarovnaná… Soli samozřejmě podle chuti, jak jste zvyklá : ) Ať se daří! K.
Chleba jsem dělala už několikrát a za mě je to jediný LC chleba, který se dá sníst. Oceňuji, že je bez psylia, navíc úplně jednoduchý.
Děkuju Evi, jsem moc ráda, že vám chutná!
Dobrý den, je možné do chleba použít, běžný prášek do pečiva
Dobrý den, Jarko, ano – klidně dejte běžný prášek. Má ale vyšší kypřící schopnost, tak možná bude stačit o fous méně.
Dobrý den, chléb je zajímavý. Líbí se mi složení. Dělala jsem dvojitou dávku s jogurtem, dala jsem dle rady 130 g lnu a zbytek semínek dvojitou dávku, 3 vejce a zbytek dle receptu. Dvě vrchovaté lžičky prášku do pečiva (bezfosfátový s vinným kamenem). Horkovzduch, 160°C. Těsto odpočívalo, bylo docela tuhé díky lnu. Ale mám z toho stejně placku :-(. Přišlo se na to proč se to může dít? Děkuji :-)
Dobrý den, Karolíno. Zdá se, že jste postupovala správně. Jak velkou formu jste použila? Dvojitá dávka sedne pěkně do formy cca 25 cm dlouhé, jak píšu v receptu. Nemáte náhodou ještě větší formu? Už jsem podobný dotaz řešila na Instagramu a nakonec to bylo formou, paní měla dokonce 35 cm dlouhou… Bohužel, ten rozptyl velikostí forem na chleba je velký. Používám klasickou, pocínovanou. Pokud vám chleba chutná a vše bylo v pořádku kromě té výšky krajíčku, tak zkuste 2,5 násobek příště a přizpůsobte dobu pečení… Nebo vyzkoušejte menší formu.
Tohle je jednoznačně nejlepší recept na chleba, co jsem zatím zkoušela . Povede se vždycky a je relativně variabilní, když se člověk naučí pracovat s LC surovinami, dá se snadno upravovat. Díky moc ?chtěla jsem vložit fotku a o tu parádu se podělit, ale nejde to?
Dobrý den Lado, moc děkuji za komentář a jsem ráda, že se vám chleba tak pěkně daří. Fotkou bych se potěšila moc ráda, nemáte instagram nebo FB, že byste vložila tam a na fotce mě označila? Každopádně se mějte hezky a hodně zdaru při LC vaření a pečení! K.
Dobrý den Kačko, no to bych i mohla, jak jsze na IG a FB?
Dobrý den Lado,
to bych byla moc ráda ❤️
Na IG jsem @colorsoflowcarb
Facebook Colors Of Low Carb
Přeju krásný víkend a ať se daří,
Kačka
Recepty jsou perfektní, držím palce jen tak dál. Moc Vám fandím.
Moc děkuju za podporu, Zuzko!