JOGURTOVÝ MUG CAKE
LOW CARB A NADÝCHANÝ

autor Kačka
0 komentář

Nejrychlejší recept na pečený low carb dezert? Uřčitě mug cake. Hodí se kdykoli vás přepadne návštěva nebo chuť na něco sladkého ke kávě. Můj jogurtový mug cake je odlehčený a z jedné dávky připravíte dva malé dortíky velikosti kávového hrnku. Hodí se třeba i jako sladká tečka za večeří na Valentýna, když tomu přizpůsobíte finální styling.

Low carb mug cake připravíte rychle a může posloužit i jako dezert na Valentýna

Nejrychlejší low carb dezert? Mug cake!

Mug cake [mag kejk] neboli dortík z hrníčku určitě znáte. Je to nejrychlejší pečený dezert a možná by hrál prim i mezi těmi nepečenými. Pár ingrediencí smícháte v misce a šup s tím do vymazaného hrníčku a hned do mikrovlnky na minutu až dvě. Vyklopit na talířek, navrch lžíci zakysané smetany, jogurtu nebo šlehačky a přizdobit ovocem. Jestli celá příprava zabere víc než 5 minut, tak jste se opravdu loudali.

Mug cake servírujte klidně v hrníčku

Hrníčkový dortík jde krásně vyklopit, když jste nezapomněli hrnek nebo misku vymazat. Načančaný na talířku vypadá opravdu fantasticky a je to hodně peněz za málo muziky, rozuměj minimum námahy. Když děláte ale dortík jen pro sebe. Klidně ho nechte v hrníčku, ve kterém se připravoval. Proč špinit další nádobí, že?

Low carb mug cake i jako hodnotná snídaně

Potrpíte si na snídaně na sladko? Připravte si mug cake! Ráno vás to nezdrží a dostanete do těla potřebnou dávku bílkovin, zdravých tuků i něco sacharidů. Bílkoviny zajistí porce řeckého jogurtu nebo skyru navrch. Vlákninu přidáte tak, že mug cake osladíte čekankovým sirupem. Ten tvoří z větší míry vláknina inulin. Další nutrienty dodá čerstvé ovoce. V zimě sázím na rozvary ze zásob z mrazáku (na Valentýna jsem udělala výjimku s dovozovými jahodami). V létě si dopřejte pestrost sezónního ovoce.

Nějaké zdravé tuky už máme v korpusu mug caku, ale přidejte navrch i sekané oříšky nebo semínka. Já jsem už roky věrná oříškům a moukám ze zdraveorechy.cz

Pamatujte, že s low carb dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

Čím mug cake přisladit

Podle stylu a podle chuti. Na přísném low carb (keto) si nejspíš dosladíte erythritolem nebo březovým cukrem (xylitolem). Já dávám přednost čekankovému sirupu, pokud to jde. Nejraději ho používám bez tepelné úpravy a lehce s ním pokapu třeba oblíbenou low carb kaši, palačinku nebo lívance.

Pokud si na čekankový sirup teprve zvykáte, doporučuji sáhnout po typu „klasik“, je doslazen karamelem. Nebude to tedy úplně bez cukru, ale má sladivost odpovídající medu a v jedné lžíci (10g) bude pouze 1,3 g cukru. Tento typ čekankového sirupu mám raději, než jiné druhy, které bývají doslazené sukralózou.

Pokud chystám něco pro Johanku, dám čekanky jen polovinu (kvůli nadýmání) a přidám trochu medu. Zároveň se snažím přislazovat méně a méně. Jde jen o zvyk. Čekankový sirup a med jsem použila i při přípravě mug caku.

Low carb mug cake

JOGURTOVÝ MUG CAKE

Tisk
Množství: 2 Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.8/5
( 19 Hlasů )

Suroviny

50 g řeckého jogurtu 1 vejce 1 lžíci ghí 1 lžíci sladidla* 2 lžičky vanilkového extraktu 1 lžíce kokosové mouky** 1/4 lžičky kypřícího prášku

Postup

Všechny ingredience vyšlehejte vidličkou do hladkého, řídkého těsta. Začněte vlhkými surovinami, kokosovou mouku s kypřícím práškem přidejte na závěr.

Těsto nechte chvíli odležet, aby mouka stihla nasáknout vlhkost a těsto zahustit.

Na dvě porce vymažte rozpuštěným ghí dva hrnečky (použila jsem hrnky na kávu 150 ml, vidíte na fotkách) a rozdělte těsto do hrnků maximálně do dvou třetin jejich výšky. Těsto bude ještě stoupat.

Dortíky "upečte" v mikrovlnce, trvá to asi minutu a půl. Dobu přípravy přizpůsobte výkonu té vaší. Hotový dortík už je na pomačkání pevný i uprostřed.

Low carb mug cake

Po vyklopení dozdobte dortíky jogurtem, šlehačkou apod. a čerstvým ovocem. Já jsem zdobila zbytkem řeckého jogurtu vyšlehaným s trochou smetany a kromě čerstvých jahod jsem použila k dozdobení rozdrcené lyofilizované jahody.

 

Poznámky a tipy

* podle chuti, stylu stravování a sladivosti 10 - 15 g (med, čekanka, erythritol)

** podle velikosti vejce dejte kokosové mouky asi 12 až 15 g

Kokosovou mouku můžete částečně nebo zcela nahradit mandlovou moukou. Té neodtučněné bude potřeba dát násobně více. Chcete dosáhnout konzistence ani řídké ani husté, prostě jako na dortový korpus. Ať to ještě teče, ale pomalu.

Nepoužíváte mikrovlnku? Upečte si dortík normálně v troubě. Ta úspora času je sice pryč, ale malinký dortík ve vhodné nádobě (zapékací miska nebo malinká forma?) se nebude péct dlouho. Je otázka, zda rozpalovat troubu kvůli tak malému dezertu. Pokud o to přesto stojíte, pekla bych na teplotu kolem 175°C asi 8 až 10 minut. Určitě přizpůsobte teplotu a dobu pečení vašim zkušenostem a propečenost korpusu vyzkoušejte špejlovým testem. Vyšla špejle suchá? Hotovo. Je mokrá, polepená kousky těsta? Pečte dál.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno