ZELENINOVÉ VAFLE

autor Kačka
0 komentář

Low carb zeleninové vafle stačí obložit vejcem a hodnotná, zdravá snídaně je na stole během pár minut. Stejně skvěle chutnají i s avokádem. Chybí vám na low carb klasické pečivo? Zeleninové vafle jsou lepší! Vyzkoušejte a uvidíte sami. A pokud nejsou vafle naslano vaše parketa, udělejte si low carb vafle nasladko.

Příprava zeleninových vaflí je rychlá a snadná. Základem je nahrubo strouhaná mrkev, najemno nakrájená paprika a jarní cibulka. Původně jsem vše nejprve restovala na ghí do změknutí, ale není to nutné. Opakovaný pokus potvrdil, že vše stačí smíchat s vejcem a mandlovým máslem, dochutit a upéct ve vaflovači.

Vyvážená snídaně i lehká večeře

Každé jídlo by mělo zahrnovat všechny makroživiny a první jídlo dne není výjimkou. Samotné vafle obsahují dost zeleniny a tedy i vlákniny a důležitých mikroživin, vše doplněno zdravými tuky v podobě mandlí a vajec. Ta dodají také nezbytné bílkoviny. Právě bílkoviny mají zásadní sytící efekt. Proto je vhodné položit navrch vafle další vejce (zastřené, volské oko, míchaná vajíčka) nebo dozdobit vafli lžící řeckého jogurtu. Přidejte ještě porci čerstvé zeleniny a jídlo vás zasytí na dlouhou dobu.

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

Zeleninové vafle nahradí pečivo a jsou skvělé i na cesty

Chystáte se na výlet, na piknik s přáteli nebo si nosíte jídlo s sebou do práce? Zeleninové vafle jsou parádní náhrada pečiva. Zkuste je naplnit jako sendvič! Vafle si můžete připravit dopředu a uchovat v lednici v uzavíratelném sáčku.

Recept na vafle vznikl ve spolupráci se zdraveorechy.cz a vyzkoušela jsem je připravit z mandlového i arašídového krému.

Low carb zeleninové vafle

ZELENINOVÉ VAFLE

Tisk
Množství: 4 Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 9 Hlasů )

Suroviny

  • 2 vejce
  • 1 jarní cibulka
  • 1 mrkev
  • 1/2 papriky
  • 50 g ořechového másla
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového sušeného droždí
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka sody
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • mletý římský kmín

Postup

Vejce rozmixujte s ořechovým máslem (mandlové, arašídové).

Přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku, papriku a nahrubo nastrouhanou mrkev.

Přimíchejte vrchovatou lžíci lahůdkového sušeného droždí, sodu a kypřící prášek a směs dochuťte solí, pepřem a mletým římským kmínem. 

Na závěr přimíchejte do směsi citronovou šťávu. Směs rozdělte na plochy rozpáleného, vymazaného vaflovače. Množství vystačí na 4 vafle 10 x 11 cm. Pečte dozlatova a podávejte s vejcem nebo lžící řeckého jogurtu. Skvěle chutnají také s plátky avokáda. Posolit, opepřit čerstvě mletým pepřem a pokapat citronovou šťávou.  

Poznámky a tipy

Vyzkoušela jsem s mandlovým i arašídovým máslem (krémem). Kešu krém by byl na slané vafle asi moc sladký. Teoreticky, pokud ořechové máslo nemáte, použijte stejnou gramáž mandlové mouky a s vejcem mixujte v malém smoothie mixéru do hladka. Můžete přidat čerstvý koriandr (nadrobno nasekaný), který s římským kmínem a citronovou šťávou dobře ladí a dodá vaflím další šmrnc. Vaflovač vždy lehce vymazejte ghí, ať nemáte z vaflí trhanec.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno