Milovníci kávy a kávovýho cukroví všichni sem. Mám osobního favorita letošních Vánoc. Košíčky jsou přirozeně sladký po kešu a jejich chuť se krásně snoubí s kávovým krémem. Pochutnají si na nich všichni, kdo rádi kávu kvalitní, silnou a černou. Tohle příjemně hořko-nasládlý #necukroví vám možná děti všechno nesnědí, na rozdíl od lineckýho. Ale tak je to správně. Tohle je kousek přesně pro vás. Dejte si ho se šálkem dobré kávy, zavřete oči a vychutnejte si tu chvíli, že smíte mlsat naprosto bez výčitek.

Suroviny
Na košíčky
80 g mletých kešu (kešu mouky)
40 g mletých mandlí (mandlové mouky)
1 malé vejce
80 g kešu krému
špetka soli
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky čerstvě mleté kávy
vanilkový extrakt (30 kapek)
kokosový olej na vymazání formiček
Na kávový krém:
70 g másla
100 g kešu krému (můžete použít mandlový krém)
5 lžic silné černé kávy (espresso)
1 lžíce vysokoprocentní čokolády (75%)
Na dozdobení:
vysokoprocentní čokoláda, sekané kešu, mletá káva
Postup
Kešu a mandle umelte na velmi jemno, nebo použijte jako já kupované ořechové mouky. Přimíchejte mletou kávu, špetku soli a jedlou sodu. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte pevnější kompaktní těsto. Zformujte ho do úhledného tvaru navlhčenými rukami, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice aspoň na pár hodin odpočívat. Formičky vymažte troškou kokosového oleje. Z těsta uždibujte kousky podle velikosti formičky a vymačkávejte ve stejnoměrné vrstvě na dno i boky. Dejte na plechu péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečte asi 8 - 10 minut do růžova. Dejte pozor na spálení, aby košíčky nešly dohořka. Po upečení vyklepněte košíčky z formiček a obrácené je nechte ve vypnuté troubě ještě pár minut dojít. Během pečení si už můžete připravit krém. Změklé máslo vyšlehejte s kešu krémem a pak zašlehávejte postupně po lžících espresso. Na závěr přidejte lžíci rozpuštěné a částečně vychladlé vysokoprocentní čokolády.
Krém dejte před plněním trochu vychladit. Zdobičkou stříkejte menší množství doprostřed košíčků. Na závěr přizdobte košíčky troškou rozpuštěné čokolády, stačí málo, ať je krém stále vidět. Vršek posypejte sekanými kešu a posypejte špetičkou mleté kávy.
Poznámky a tipy
Tyhle košíčky chutnají výborně z šetrně upražených kešu, respektive pražené kešu mouky. Nebo použijte kešu natural a přidejte k nim kešu krém z pražených ořechů.
Pokud si melu sama, kešu i mandle používám aktivované - předem namočené do vlažné filtrované vody s troškou soli. Kešu máčejte jen přes noc, ne déle než cca 7 hodin. Mandle můžete nechat namočené déle. Když ořechy vpijí část vody, dolejte ji, aby byly všechny potopené... Pak ořechy suším v sušičce, až jsou úplně suché a křupavé. Teprve potom je melu najemno a používám na pečení.
Pokud nemáte formičky na košíčky nebo vás nebaví těsto do nich vymačkávat, můžete ho vyválet mezi potravinovou fólií (uříznu si velký kus a přeložím na půl) a vykrajovat tvary. S těstem se pracuje dobře a vykrajování zvládnou i děti. Vyválejte na sílu asi 3 - 4 mm. Hezky vypadají srdíčka, která po upečení spojíte krémem. Krémem můžete tence pomazat i polovinu horního srdíčka a jemně posypat mletou kávou.
Kešu krém lze nahradit mandlovým krémem. Tyto ořechové krémy (nebo se jim říká také másla) se dají koupit ve zdravých výživách, v některých supermarketech, na internetu... Pokud máte doma vhodný mixér s opravdu vysokými otáčkami, můžete si ořechy umlít na máslo sami. Bude vás to stát sice dost času a nějaké úsilí, než získáte hladký krém bez kousků (je potřeba občas stěrkou setřít hmotu ze stěn mixéru a promíchat), ale zase můžete hodně ušetřit. Při vyplachování mixéru získáte pak jako bonus kešu nebo mandlové mléko...
Zajímá vás více low carb cukroví?
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů