Receptů na low carb pečivo je na internetu k dohledání až až. Pokud jste ještě nenarazili na to vaše top, zkuste tenhle můj 1-2-3 low carb chleba.
Za mě je to ta nejlepší náhrada chleba na low carb. Zcela neskromně. Vymyslela jsem si ho k husím rillettes, ale chutná mi i opečený na sucho na pánvi (s avokádem, solí, pepřem a citrónem), a třeba naše Johanka ho má ráda i jen tak. Low carb pečivo si dopřávám jen příležitostně, většinou o víkendu, anebo s jeho pomocí řeším jídla na výlety.
A proč ten zvláštní název? 1 lučina, 2 vejce a 3 druhy semínek (ty taky po 1 – 2 – 3 lžících). Prostě raz-dva-tři chleba. Jo a je bez psyllia. Proto ho peču ve formě. Bez formy se vám malinko rozjede. Takže, pokud chcete tahle vysoký krajíčky, tak je forma nutností. Můžete použít i formu na bagetky a zdvojnásobit várku. POZOR! Tohle množství vystačí na jeden malinký chlebík. Má po upečení 330g. Pasovala jsem ho na mojí malou formu 20 x 9 cm, pro kterou jsem jinak neměla využití… Na větší chlebovou formu (25 cm) je potřeba dát dvojnásobnou dávku a prodloužit dobu pečení.
Dbejte na dopečení chleba bez formy, ať odejde maximum vlhkosti. Podstatné je také umlít semínka co nejjemněji, aby chleba dobře vyběhl. Osvědčil se mi elektrický mlýnek na kávu Bosch. Více tipů k pečení najdete pod čarou za receptem a také si můžete projít komentáře. Je tam řada užitečných připomínek.
Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.
Suroviny
POZOR: rozpis surovin je na malinkou formu! Pokud disponujete jen standardní velikostí formy (25 cm), tak zpracujte dvojitou dávku!
- 1 lučina (100 g)
- 2 vejce M
- 3 druhy semínek : 3 lžíce zlatého lněného semínka (45g), 2 lžíce chia (30g), 1 lžíce sezamu (15g)
- 1/2 - 1 lžička soli (čajové lžičky polovinu)
- 1 lžička octa (necelá čajová lžička)
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžičky kmínu
- trochu změklého másla a semínka na vymazání a vysypání formy
- volitelně na posypání slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl
Postup
Semínka i kmín si umelte na hodně jemnou mouku. Používám k tomu tenhle elektrický mlýnek na kávu. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšlehejte nebo rozmixujte. Suché a mokré ingredience spojte do hladkého, řidšího těsta a nechte alespoň 10 minut stát, aby semínka natáhla vlhkost a těsto se zahustilo. Formu na chleba nebo bagetky dobře vymažte máslem a vysypejte lněným semínkem - nemusí být souvislá vrstva, stačí jako na fotografii. Těsto vezměte mokrýma rukama a vytvarujte silnější váleček (šišku). Vložte ho do formy a povrch můžete posypat pár krystalky hrubé soli a slunečnicovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch). Formu mějte položenou na plechu. Asi po 50 minutách chléb vyjměte opatrně z formy a na plechu dopečte ještě dalších 10 až 15 minut. Odejde značná část vlhkosti. Po upečení nechte chladnout chléb na mřížce podložený papírovou utěrkou a krájejte až po úplném vychladnutí.
Zkuste také low carb krekry. Jsou jednoduché, rychlé, krásně křupavé a voní máslem.
Poznámky a tipy
Pokud chcete chlebík vícezrnný - můžete přidat do těsta i hrst dalších semínek. Dýňová a slunečnicová doporučuju předem šetrně opražit na sucho na pánvi, získají krásně oříškovou chuť. Pozor nespálit, to by vám zhořkly...
Při pečení můžete na posledních 5 minut nechat troubu pootevřenou (dvířka zajistit vařečkou), aby odcházela vlhkost a pečivo mělo lepší kůrku.
V mezičase jsem se dostala k vyzkoušení chlebu z dvojitý dávky, abych zjistila, jak sedí do používanější klasický obdélníkový formy 25 cm. Přece jen tu mojí pidi, na kterou jsem psala recept, asi běžně doma nemáte... Takže, sedí to perfektně, výsledek je na fotce v instagramu
Jo a neměla jsem lučinu, jen 10procentní jogurt. Těsto je i s lučinou spíš řidší, tak bylo třeba navýšit len. Z 45 na 65 g, tedy u dvojitý dávky na 130g. Pekla jsem o něco dýl - na poklep musí zespoda dutě znít. Jinak vše podle receptu...
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.
Tenhle chleba se vážně povedl. A co takhle něco sladkého? Mlsat můžete i na low carb. Pokud se navíc chystáte na své první low carb Vánoce, můžou se vám vyladěné recepty na nízkosacharidové vánoční cukroví hodit.
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví. Doporučuji také přečíst si článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
76 komentáře
děkuji za super recept, mě se povedl moc a krásně naběhl:-) Mé sedmileté dceři tak zachutnal, že jej chce do školy na svačinku;-)
Tak to mám dvojnásob radost, Petro! Když chutná těm nejmenším, tak je to vždycky paráda : )
Super chlebik
Děkuju a jsem ráda, že chutná :)
Můžu se zeptat, tam se nedává žádná mouka nic? Nějak jsem v receptu neobjevila žádnou sypkou surovinu, která by tvořila hmotu chlebíku. Děkuji moc za radu. Jsem začátečník, takže nemám ponětí co a jak. :-))
Dobrý den, Martino. Na mouku se právě umelou ta semínka…
Dobry den, a muzu se zeptat jaky mlynek pouzivate? nejaky jako na kafe nebo neco specialniho? dekuju!
Používám elektrický mlýnek na kávu…
Dnes jsem objevila tento blog a hned jsem se pustila do chlebíku – nooooo ten teda je, já i dcera jsme si pochutnaly. Takže moc děkujeme za výborný recept, který se bude u nás asi péct častěji. A přejeme krásné svátky.
Moc děkuju, Bětko, za krásnou zprávu! Jsem ráda, že chlebík chutnal a přeju krásné svátky i vám!
Ahoj, dneska jsem chlebík pekla. Krásně nakynul ? Použila jsem Ricottu místo Lučiny, protože tu jsem zrovna neměla. Jeden plátek jsem měla s čočkovou pomazánkou a jeden s máslem, výborné byly oba. Dcera měla samotný a taky jí chutnal. Díky za prima recept ?
Ahoj Jani! To moc ráda slyším, že se povedl a že chutnal : *
Opravdu vyborny chleba! az poctvrte jsem byla naprosto spokojena, co si budeme povidat – nakynuti a tvar byl orisek, fakt me mrzelo, ze to neslo!Nejprve jsem nahradila lnene seminko mletymi slun.seminky, ale to moc nefungovalo. Co mi opravdu pomohlo bylo udelat testo vic hutnejsi s vetsi davkou peciciho prasku, nejlepe z dvojnasobne davky krom vajicek, ty jsem nechala dve. Napechovat ho spis do vysky do mensi formy na chlebicek a nechat ho roztahnout ( jinak by to bohuzel byla takova placka). Mlete lnene seminko jsem oprazila na panvi coz tez pomohlo chuti. Jsem rada, ze jsem tohle nevzdala, protoze mi lowcarb pecivo vetsinou nechutna a tohle je velmi autenticka chut a hlavne zdrava alternativa :)
Ahoj Kačko! Děkuji za zprávu. Jsi opravdu vytrvalá a je dobře, že sis nakonec poradila k vlastní spokojenosti. Většině nejvíc pomohlo, když měla opravdu jemně namleto, to pak těsto vyběhne o něco lépe. Také teplota pečení je důležitá… co si budeme povídat, každá trouba peče jinak a ty rozdíly mohou udělat své. Ale konec dobrý – všechno dobré : ))) Jsem ráda, že chlebík chutná!
jinak velikost formy je opravdu důležitá… tu moji pidi formu má asi málokdo, proto doporučuju rovnou dvojitou dávku : )
Dobrý den, dnes jsem poprvé zkusila tento chléb a je to vlastně moje první low carb pečení. Nemám na čem semínka umlít, tak jsem dala lněnou mouku a ostatní semínka vcelku. Chlebík vzešel trochu méně, ale pekla jsem na 150st horkým vzduchem- v mojí troubě jde nastavit teplota jen 150 nebo 175… ale jinak dobrý, jen příště dám jen 1/2 soli a 1/2 octa.Díky za recept.
Rádo se stalo, Petro! Pokud máte v nastavení trouby jen ty dvě možnosti, pekla bych příště na 175. Horkovzduch při stopadesáti by mohl odpovídat 170 bez horkovzduchu… moje zkušenost je, že chleba méně vyběhne při nižší teplotě (když trouba peče reálně trochu méně, než člověk nastaví) a pokud by to byl váš případ, tak by to chtělo určitě přidat… Pokud máte naopak s vaší troubou zkušenost, že i při níže nastavených stupních peče dobře (reálně více), tak nechte… pak by důvod nižšího chlebíku tkvěl v těch neumletých semínkách… : ) soli samozřejmě podle chuti, ocet by v předepsaném množství neměl být vůbec znát. Někdy dělá slanost i použití jedlé sody – nenahradila jste s ní kypřící prášek? Ale uznám, že u nás si rádi přisolíme… Ať se dál daří!
Tak dnes vyzkoušeno, je skvělý. Akorát jsem ho pekla v malém hrnci, tak je kulatý ?. Můžu jen doporučit a manžel myslel, že je kupovaný ?. Hezký den všem.
Tak to je super zpráva, že chutnal i manželovi! To mám radost! Hezký den a ať se daří : )
Děkuji za super recept. Zatím nejlepší chleba,. Peču z dvojité dávky, dávám víc prdopeče a přidala jsem chlebové koření. Zatím se pokaždé povedl :) Hezké léto :)
Tak to je super zpráva, že se raz-dva-tři chleba u vás doma takhle osvědčil. Ať se daří a hezké léto : )