Dostávat kytky jen tak je moc fajn. Dostat od manžela kytku mladýho kadeřávku z vlastní zahrádky je nejvíc : )))
S pugétem kadeřávkových listů v ruce jsem zběžně prošla domácí zásoby. Ha! Batáty. Ty nám ve špajzu většinou nechybí. Jsou plný zdraví prospěšných vitamínů, minerálů a stopových prvků. V poslední době jsem si je dost oblíbila, jak jste si asi všimli z posledních receptů a postů. Dál vejce, smetana a nějaký sýry. Je to jasný, bude quiche. Dělala jsem si poznámky, tak vám můžu sepsat recept na tuhle úžasně rychlou a hlavně neskutečně dobrou záležitost.
Předehřejte si troubu na 200 °C. Batát (můžete oloupat, ale nemusíte) nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Rozprostřete je těsně vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem, posolte, potřete rozpuštěným ghí a dejte „zavadnout“ do trouby. Pečte je asi 10 minut. Plátky získají náznak kůrčičky, ale hlavně budou pěkně tvárné a půjde s nimi dobře vyložit forma. Mezi tím si rozkrájejte cibuli na tenká kolečka a restujte na ghí do zlaté barvy. Trochu ji osolte. Na závěr přidejte kadeřávek pokrájený nebo potrhaný na menší kousky a restujte necelou minutu do zavadnutí. V míse si připravte náplň. Rozšlehejte vejce se smetanou a zakysanou smetanou. Osolte a opepřete podle chuti. Berte v potaz slanost sýrů! Vmíchejte strouhaný parmazán a na závěr přidejte modrý sýr rozdrobený na menší kousky. Formu s vlnitým okrajem si vymažte nebo použije jako já pečící papír. Pečené plátky batátu pokládejte přes sebe nejdříve po okrajích s přesahem na dno a následně jimi vyložte i dno formy. Nebojte se dělat trochu přesah a spoje můžete i lehce přimáčknout. Na batátový korpus nalejte část náplně. Na ni rozprostřete kadeřávek s cibulí a zalijte zbytkem náplně. Pečte na 180 °C do zlatavé kůrčičky. Nejlépe chutná po vychladnutí. Pečící papír se do formy dobře tvaruje, pokud ho nejdřív zmuchláte, namočíte a následně vodu vyždímáte a ještě vytřepete. Přebytečné okraje si zastřihnete.
BATÁTOVÝ QUICHE S KADEŘÁVKEM A MODRÝM SÝREM
Tisk
Suroviny
Postup
Poznámky a tipy
2 komentáře
Tohle je naprostá bomba! Pochutnal si i můj muž (a to nebylo poprvé u jídla dle Tvého receptu) 🙂
Ahoj Lucko! Děkuju moc a jsem ráda, že vám doma chutnalo : ))