Receptů na low carb pečivo je na internetu k dohledání až až. Pokud jste ještě nenarazili na to vaše top, zkuste tenhle můj 1-2-3 low carb chleba.
Za mě je to ta nejlepší náhrada chleba na low carb. Zcela neskromně. Vymyslela jsem si ho k husím rillettes, ale chutná mi i opečený na sucho na pánvi (s avokádem, solí, pepřem a citrónem), a třeba naše Johanka ho má ráda i jen tak. Low carb pečivo si dopřávám jen příležitostně, většinou o víkendu, anebo s jeho pomocí řeším jídla na výlety.
A proč ten zvláštní název? 1 lučina, 2 vejce a 3 druhy semínek (ty taky po 1 – 2 – 3 lžících). Prostě raz-dva-tři chleba. Jo a je bez psyllia. Proto ho peču ve formě. Bez formy se vám malinko rozjede. Takže, pokud chcete tahle vysoký krajíčky, tak je forma nutností. Můžete použít i formu na bagetky a zdvojnásobit várku. POZOR! Tohle množství vystačí na jeden malinký chlebík. Má po upečení 330g. Pasovala jsem ho na mojí malou formu 20 x 9 cm, pro kterou jsem jinak neměla využití… Na větší chlebovou formu (25 cm) je potřeba dát dvojnásobnou dávku a prodloužit dobu pečení.
Dbejte na dopečení chleba bez formy, ať odejde maximum vlhkosti. Podstatné je také umlít semínka co nejjemněji, aby chleba dobře vyběhl. Osvědčil se mi elektrický mlýnek na kávu Bosch. Více tipů k pečení najdete pod čarou za receptem a také si můžete projít komentáře. Je tam řada užitečných připomínek.
Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.
Suroviny
POZOR: rozpis surovin je na malinkou formu! Pokud disponujete jen standardní velikostí formy (25 cm), tak zpracujte dvojitou dávku!
- 1 lučina (100 g)
- 2 vejce M
- 3 druhy semínek : 3 lžíce zlatého lněného semínka (45g), 2 lžíce chia (30g), 1 lžíce sezamu (15g)
- 1/2 - 1 lžička soli (čajové lžičky polovinu)
- 1 lžička octa (necelá čajová lžička)
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžičky kmínu
- trochu změklého másla a semínka na vymazání a vysypání formy
- volitelně na posypání slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl
Postup
Semínka i kmín si umelte na hodně jemnou mouku. Používám k tomu tenhle elektrický mlýnek na kávu. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšlehejte nebo rozmixujte. Suché a mokré ingredience spojte do hladkého, řidšího těsta a nechte alespoň 10 minut stát, aby semínka natáhla vlhkost a těsto se zahustilo. Formu na chleba nebo bagetky dobře vymažte máslem a vysypejte lněným semínkem - nemusí být souvislá vrstva, stačí jako na fotografii. Těsto vezměte mokrýma rukama a vytvarujte silnější váleček (šišku). Vložte ho do formy a povrch můžete posypat pár krystalky hrubé soli a slunečnicovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch). Formu mějte položenou na plechu. Asi po 50 minutách chléb vyjměte opatrně z formy a na plechu dopečte ještě dalších 10 až 15 minut. Odejde značná část vlhkosti. Po upečení nechte chladnout chléb na mřížce podložený papírovou utěrkou a krájejte až po úplném vychladnutí.
Zkuste také low carb krekry. Jsou jednoduché, rychlé, krásně křupavé a voní máslem.
Poznámky a tipy
Pokud chcete chlebík vícezrnný - můžete přidat do těsta i hrst dalších semínek. Dýňová a slunečnicová doporučuju předem šetrně opražit na sucho na pánvi, získají krásně oříškovou chuť. Pozor nespálit, to by vám zhořkly...
Při pečení můžete na posledních 5 minut nechat troubu pootevřenou (dvířka zajistit vařečkou), aby odcházela vlhkost a pečivo mělo lepší kůrku.
V mezičase jsem se dostala k vyzkoušení chlebu z dvojitý dávky, abych zjistila, jak sedí do používanější klasický obdélníkový formy 25 cm. Přece jen tu mojí pidi, na kterou jsem psala recept, asi běžně doma nemáte... Takže, sedí to perfektně, výsledek je na fotce v instagramu
Jo a neměla jsem lučinu, jen 10procentní jogurt. Těsto je i s lučinou spíš řidší, tak bylo třeba navýšit len. Z 45 na 65 g, tedy u dvojitý dávky na 130g. Pekla jsem o něco dýl - na poklep musí zespoda dutě znít. Jinak vše podle receptu...
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.
Tenhle chleba se vážně povedl. A co takhle něco sladkého? Mlsat můžete i na low carb. Pokud se navíc chystáte na své první low carb Vánoce, můžou se vám vyladěné recepty na nízkosacharidové vánoční cukroví hodit.
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví. Doporučuji také přečíst si článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
76 komentáře
A nešlo by to nějak bez semínek, jenom s kmínem ?
Zdravím, Pavle, semínka v receptu nahrazují mouku a tvoří hmotu chleba…
Hezký den, šla by něčím nahradit Lučina pro bezmléčnou verzi?
Hezký den, Lucko. Bohužel nemám u tohoto receptu bezlmléčnou verzi vyzkoušenou. Není to moje specializace, ale pár receptů se u mě na blogu přece najde. Zkuste třeba semínkové bezmléčné bagels z cukety : ) Určitě něco v budoucnu připravím, ale v tuto chvíli bych se do rady ohledně nahrazení lučiny bez ověření receptu nerada pouštěla. Zajděte na některý z osvědčených paleo blogů, jistě tam nějaký dobrý chléb objevíte.
Dobry den, tak peču chlebik asi pošesté a opět uvnitř nedopečený. Pekla jsem na horkovzduch na 160st. dle receptu. To byl po hodině totalně mokrý. Musela jsem
pect další hodinu na 180st. a stále nedopečený. Nepoživatelný. Zkusila jsem novou varku péct na 180st. a nepoužila jsem horkovzduch. Po hodině byl uvnitř uplně mokrý, neupečený. Vyklopila jsem a pekla další hodinu. Uvnitř stále neupečený. Nepoživatelný. Drolí se. Zkusila jsem znovu a znovu. A stále musím péct více jak 2 hodiny.. přesto je stále nedopečený. Nechápu.. Chuť dobrá ale nikdy se mi neupekl. Rozdrolil se a uvnitř uplně mokrý nedopečený… po dvou hodinach?
Dobrý den, Pali. To je opravdu divné. Nevím, co poradit, ten chleba je už tolikrát ověřený a tolik vychvalovaný. Zkoušíte nechat ke konci (při dopékání bez formy) odcházet vlhkost z trouby ven – pootevřená dvířka trouby na malou škvíru (dvířka zajistit vařečkou). Pečete z jedné dávky (ten pidi chlebík) nebo z dvojité dávky a větší forma? U dvojité dávky se doba pečení musí prodloužit. Jiné recepty jsou v pohodě? Teplota v troubě odpovídá nastavené hodnotě? Každá trouba peče trochu jinak a ten rozdíl v teplotách může být deset i více stupňů na obě strany. Zkuste zvýšit teplotu, pokud budete mít nervy na další pokus. Plátek mokřejšího exempláře je dobré opéct na sucho na pánvi, aby se zbytečně neplýtvalo surovinami. Ale že se drolil, to je divné. Ono je low carb pečivo většinou o něco vlhčí, než to klasické z pšeničné mouky… ale mokrý, nepoživatelný by výsledek rozhodně být neměl. Zkuste si přečíst komentáře, občas měl někdo problém a většinou pomohlo přidat stupně, protože trouba třeba peče na 145, když máte nastaveno 160. Nic jiného mě nenapadá. Dejte vědět…