SLANÉ LC KREKRY

autor Kačka
0 komentář

Kdo říká, že low carb vánoční cukroví musí být jen sladké? Až vám linecké, rohlíčky i vosí hnízda polezou ušima, vzpomeňte si na mě a upečte si tyhle low carb krekry. Jsou křehké, křupavé a hotové v cuku letu. Low carb pečivo může být stejně dobré, jako to klasické. Upečte si tyhle krekry jen tak k vínu, pro návštěvu nebo s sebou na večírek.

Low carb pečivo nesmí drhnout v krku

Low carb pečivo může být stejně dobré, jako to klasické a tyhle krekry vás o tom určitě přesvědčí. Recept si vyžádal několik pokusů. Upečené krekry tradičně schvalovali Honza s Johankou. O tuhle poslední verzi se doslova poprali (asi měli hlad : )))

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

Základ sypké směsi tvořily mandle jemně umleté a ještě prosáté. Můžete si ulehčit práci a koupit hotovou mandlovou mouku. Jen pozor, abyste nesáhli po odtučněné. Tu v receptech nepoužívám a pokud ano, určitě bych to zdůraznila.

Na zjemnění a zahuštění konzistence jsem přidala nejdříve mletý sezam, ale výsledný recept je s mletým slunečnicovým semínkem. Vše můžete pořídit ve větším, ekonomickém balení na zdraveorechy.cz.

Vyzkoušejte také

Sezam nebo slunečnice

Ať už použijete sezam, nebo slunečnici, těsto se bude chovat stejně. Sezam může mít po umletí lehounce nahořklou chuť. Pokud nemáte rádi tahini, tak použijte slunečnici nebo půl na půl.

U Johanky s Honzou prošly i krekry čistě se sezamem. Tak nahradit lze, jen to s mletím nepřežeňte, stačí pomlít středně hrubě. Dobře to jde s elektrickým mlýnkem na kávu, který používám při mletí malého množství semínek nebo ořechů.

Chystáte se na své první low carb Vánoce? Určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem a výběr mých oblíbených 10 receptů jsem sepsala v novějším článku 10 druhů klasického low carb cukroví, na kterém si pochutnáte.

Low carb pečivo: krekry

SLANÉ KREKRY

Tisk
Množství: cca 40 ks (podle veleikosti) Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.7/5
( 10 Hlasů )

Suroviny

  • 1 vejce
  • 50 g tučného tvarohu (z vaničky)
  • 50 g másla
  • 50 g mleté slunečnice
  • 120 g mletých mandlí (mandlové mouky)
  • 2 špetky soli

Na dokončení

  • Rozšlehané vajíčko na potření
  • Hrubá mořská sůl a mák, sezam apod. na posypání

Postup

V malé misce rozšlehejte vidličkou vejce s tvarohem. Přidejte hodně změklé máslo. 

Do větší misky prosejte jemně mleté mandle a přidejte rozmixovaná slunečnicová semínka. Lehce osolte a promíchejte.

Stěrkou spojte suché a mokré suroviny do řidšího těsta. Přeneste ho na potravinářskou fólii, zabalte a uložte do lednice do druhé dne nebo na hodinu do mrazáku.

Odeberte polovinu vychlazeného těsta, rozválejte ho mezi dvěma kusy fresh fólie na plát o síle asi 4 až 5 mm a vykrajujte vánoční motivy. Můžete také jen rádlem rozkrájet na tyčinky nebo jiné geometrické tvary.

Na plechu potřete krekry rozšlehaným vajíčkem, posypejte hrubou mořskou solí a dozdobte sezamem, mákem nebo kmínem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C do jemně zlatavých okrajů (cca 10 minut).

Low carb pečivo: krekry

Poznámky a tipy

Každá trouba peče jinak, tak první várku hlídejte. Po 7 minutách zkontrolujte a případně otočte plech, aby se krekry upekly stejnoměrně.

Těsto je na základní krekry. Můžete dochutit sušeným česnekem nebo bylinkami podle chuti.

Krekry můžete jen pomašlovat vejcem a v závěru pečení každý posypat trochou strouhaného parmazánu.

Cukroví ale k Vánocům patří a vy se ho nemusíte vzdát ani na low carb!
Vymazlila jsem pro vás svých 20 nejlepších receptů na low carb cukroví a vydala je v elektronické kuchařce. Nakoukněte a třeba si upečte na zkoušku Išlské dortíčky. Stačí si stáhnout ukázku kuchařky.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno