Poslední recept z našich letošních svatomartinských hodů jsou rillettes (rijet). Tuhle úžasnou pochoutku si můžete připravit prakticky kdykoli. Jedná se o konfitované maso, které po dopečení potrháte na vlákna a pořádně spojíte s vývarem či výpekem a sádlem. Trochu koření, víno nebo koňak a je to. Variant je spousta a fantazii se meze nekladou. Ve Francii, ze které označení pro tuhle masovou pomazánku pochází, se dělá hlavně z pomalu taženýho bůčku. To pak máte obdobu naší vepřovky.
Já se k přípravě rillettes dostávám pravidelně, když máme doma husí nebo kachní pečínku. Jsme tříčlenná rodina a tak vždycky nějaký to maso zbyde. Pokud jste na tom podobně, určitě neváhejte a zužitkujte zbytky právě tímhle způsobem. Nebudete litovat. Ideální je kus stehna, nebo se dá obrat něco na kostech. Vzpomeňte si na mě třeba hned na Štěpána. O svátcích není potřeba se přejídat, tak nechte u oběda něco na talíři a dejte si druhej den tyhle vynikající rillettes. Můžete je dlabat jen tak lžičkou, namazat je na kus papriky nebo (a to mi chutná prostě nejvíc) si je dejte s kouskem lowcarb pečiva. Já pro nás pro tuhle příležitost vymyslela novej recept na 1-2-3 chleba. Ten vám na blog taky přidám, ať to máte komplet.

Suroviny
husí stehno (zbytky obraného masa)
husí vývar nebo výpek
husí sádlo
trochu koňaku
trochu šťávy z pomeranče (nemusí být)
sůl a pepř
tymián
Na servírování červenou cibulku, hladkolistou petrželku a jablečný ocet
Postup
Rillettes připravujte ze zbytků masa z pomalu pečené husy nebo kachny. Pokud jste maso připravovali v pomalém hrnci, tak to je taky značka ideál. V obou případech se vám vypeklo dost sádla, které lze na povrchu dobře odebrat. Úplně vespod je zase čistý výpek, resp. šťáva z masa, kterou přidávám obyčejně do kaldounu pro jeho výraznější chuť. A to mezi - tedy vrstva, kde jen těžko oddělíte čisté sádlo a čistý výpek, je právě ta část, kterou používám do rillettes. Zbytky masa roztrhejte na vlákna a dejte do misky. Přidávejte po troškách výpek se sádlem, pořádně vše pokaždé zamíchejte vařečkou a snažte se to spolu podrtit. Jde o to šťávu a sádlo zapracovat do masa. Můžete i vtloukáním vařečkou. Ale nepřežeňte to a neudělejte si z toho kaši, mít tam kousky masa je žádoucí. Vmíchejte podle chuti sůl, pepř, sušený tymián, trochu kvalitního koňaku a případně i pomerančovou šťávu. Výsledná konzistence jde do krémova. Hotovou pomazánku přendejte do skleničky, nahoře ještě zalijte čistým husím sádlem a můžete přizdobit špetkou tymiánu. Zavíčkujte a dejte chladit do lednice. Podávat můžete namazané na chlebu a posypané nakrájenou červenou cibulkou, kterou jste promíchali s petrželkou a jablečným octem. Pokud nemáte ještě svoje oblíbené lowcarb pečivo, vyzkoušejte můj nový 1-2-3 chleba.
2 komentáře
Děkuji za suprovní recepty. Zkouším „jeden za druhým“ a všechny budu používat.
Recepty jsou popsány detailně a srozumitelně. Hooodně palců nahoru.
To mám obrovskou radost a děkuju za krásnej komentář : )