CUKETOVO-SEMÍNKOVÉ BAGELS
(NON-DAIRY)

autor Kačka
2 komentáře

Nechci, aby to vypadalo, že se doma cpeme jen low carb pečivem. Naopak! Máme ho jen zřídkakdy. Ale prostě se s vámi musím podělit o recept na tyhle cuketové bejgly.

Cuketa se při pečení běžně používá, dodá těstu vláčnost. Low carb pečivo je samo o sobě mokřejší, a proto se obyčejně doporučuje zabalit ho po upečení do utěrky, aby odvedla přebytečnou vlhkost. Je teda jasné, že když přidáte do low carb těsta ještě cuketu, tak sušší rozhodně nebude. Tento typ pečiva bývá také hutnější, než to konvenční z obilné mouky. Proto se při bezlepkovém pečení používá psyllium. Dodá těstu jistou pružnost a pomáhá vytvořit strukturu pečiva podobnou té klasické. Tady psyllium není. Jen cuketa, vejce, semínka a kokosová mouka. A i když z toho tedy logicky vyplývá, že budou bejgly uvnitř mokré a zdrcnuté, tak ve finále ten první pokus dopadl nad očekávání dobře. Ostatně fotky jsem pořídila hned po prvním pečení…

Při druhém pokusu jsem jen lehce vyladila poměr mokrých a suchý ingrediencí, z bílků ušlehala sníh a prodloužila dobu pečení. 

Vyzkoušejte také

Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.

Sice jsou při rozkrojení pořád lehce mazlavé a na pohled nebudou mít nikdy takovou strukturu jako pečivo s psylliem, neřku-li to z obilné mouky, ale u nás doma si je určitě s chutí rádi připravíme znovu. Na cesty nebo jako svačinka na výlet, či pro zpestření do školy jsou ideální a ještě mají sexy tvar! Vy si samozřejmě můžete místo bejglů udělat bochánky, bulky, mini bagety a nebo uplácat bochníček….ale pak určitě nezapomeňte upravit dobu pečení…

Pevně věřím, že se povedou a budou chutnat i vám. Jo a do tipů pod čarou jsem doplnila ještě verzi s mozzarellou – je to taková rychlo verze „pro lenochy“ bez šlehání sněhu.

Zkuste také low carb krekry. Jsou jednoduché, rychlé, krásně křupavé a voní máslem.

CUKETOVO-SEMÍNKOVÉ BAGELS

Tisk
Množství: 8 kusů (∅ 8-9 cm) Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 5 Hlasů )

Suroviny

200 g cukety (bez šlupky, bez středu)
4 malá vejce
1 lžička jablečného octa
1 lžička soli (5 g)
100 g mletého zlatého lnu
100 g mleté slunečnice
50 g kokosové mouky
50 g sezamových semínek (+ na posypání)
2 lžičky kmínu
2 lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem (12 g)

Postup

Zapněte troubu na 160 °C s horkovzduchem. Umelte si lněné semínko spolu s kmínem a také slunečnicová semínka. Přidejte zbylé suché ingredience (kromě soli) a vše pořádně promíchejte metličkou. Směs se zároveň provzdušní. Oddělte bílky od žloutků. Oloupejte cuketu, vykrojte středy se semínky (ty zužitkujte jinak) a požadované množství cukety nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte žloutky, sůl a lžičku jablečného octa a vše spolu promixujte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Smíchejte suché a mokré ingredience, stěrkou vše dobře propracujte a následně opravdu zlehka a po částech zapracujte sníh. Těsto plňte stěrkou do cukrářského sáčku (roh jsem ustřihla na průměr asi 3,5 cm) a na plech vyložený papírem/pečící fólií točte bejgly. Vejde se jich všech 8 na jeden standardní plech. Mokrými prsty zahlaďte spoj a případné praskliny. Vršek posypejte sezamem a kamennou solí a dejte péct do zlatova asi 45 až 50 minut. Bejgly nechte zcela vychladnout zabalené v utěrce – doporučuju položit na mřížku, ať vlhkost odchází pryč…

Poznámky a tipy

Tvarování bejglů: pokud si nechcete ničit cukrářský sáček (já prostě odstřihla tu tenkou zdobící špičku - ale používám ho opakovaně), tak poslouží i pevnější igelitovej pytlík a nebo zkuste v namokřených nebo naolejovaných dlaních vytvarovat bochánek, položte ho na plech, zabodněte doprostřed špičku prstu a točením ten bejgl taky třeba vytvarujete. Ale nemám to u tohoto těsta vyzkoušeno...

Pokud budete místo bejglů péct nějaké větší bulky, pečte určitě min. 50 minut, resp. vždycky přizpůsobte dobu pečení i nastavené stupně vaší troubě... Některá trouba peče ráda míň, než navolíte, jiná zas víc... Pokud byste chtěli dát těsto do formy na chléb, tak bych pekla nejdřív 45 minut, pak to z formy vyklopila na plech a dopekla minimálně 15 minut... (ale nevím, nezkoušela jsem)

Nejvíc nám bejgly chutnají namazané lučinou, kterou si vyrábíme překapáním z domácího kefíru, obložené rajčaty a posypané bazalkou. Pochutnala jsem si na nich i s vajíčky a nebo s máslem a sýrem.

Jen co jsem zveřejnila recept, pekla jsem na víkend k vodě opět bagels z cukety, ale tentokrát jsem se potřebovala zbavit mozzarelly s hořící expirací. Takže jsem svůj recept upgradovala. Padlo do něj víc cukety (300g), pošetřila jsem jedno vejce, přidala mozzarellu. Zbytek beze změny. Jo a na sníh jsem se vyprdla, cuketu ani nestrouhala a vrzla jsem ji tam i se středem se semínky, mixér se s tím popasoval. Jen rozmixovat všechno mokré, smíchat všechno suché. Spojit to dohromady, nacpat do sáčku s ustřiženým rohem a nafrkat bejgly na plech.... Verze pro lenochy prostě... na pohodu.

možná vás bude také zajímat

komentář

2 komentáře

Lenka 10. 7. 2019 - 15:17

Moc dobré, s banketkami suprova nahrada bezneho peciva , chutna i detem

Odpověď
Kačka 17. 7. 2019 - 10:35

Děkuju, Lenko! To je vždycky super zpráva, že chutná i dětem. Potěšila jste mě : )

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno