Neznám nikoho, kdo by ho nemiloval. Díky mrkvi je krásně vláčný a přirozeně nasládlý. Kromě čerstvé mrkve se do něj často přidávají také ořechy, a to ho i v klasickém provedení řadí mezi zdravější dorty. Tenhle recept na low carb mrkvový dort jsem vám představila u sebe na instagramu a facebooku už na jaře 2021. Má krásnou strukturu, jako by ani nebyl bez mouky. Teď je na čase přidat ho i na sem blog a rovnou vám povím, jak na mrkvičky a vajíčka z low carb marcipánu, ať má ten správný velikonoční styling.
![Low carb mrkvový dort](https://colorsoflowcarb.cz/wp-content/uploads/2022/04/Low-carb-mrkvovy-dort-uvodni-1024x670.jpg)
Jak na velikonoční styling
Low carb mrkvový dort se neztratí při jakékoliv příležitosti, ale na velikonoční tabuli může doslova zazářit. Stačí ho přizdobit malými mrkvičkami a vajíčky z marcipánu. K obarvení skvěle poslouží mrkvová šťáva a kurkuma.
K samotné výrobě low carb marcipánu potřebujete jen mleté mandle, sladidlo a trochu tekutiny. Používá se růžová voda nebo bílek. Já jsem použila domácí vanilkový extrakt (ideální by byl mandlový) a přidala špetku kurkumy pro dobarvení.
Pokud máte doma cukrářské gelové barvy a nevadí vám, použít kapku oranžové, máte v případě mrkviček a oranžových vajíček vystaráno. Já nic takového doma nemám a nepoužívám, tak jsem zkusila mrkvovou šťávu. Aby byl odstín hmoty sytě oranžový, musí být šťávy poměrně dost. K doladění konzistence hmoty jsem proto použila trochu kokosové mouky, která je extrémně savá. Není jí potřeba mnoho a odstín oranžové tedy zůstane poměrně sytý.
Low carb mrkváč s nadýchaným korpusem? Jde to!
Pokud máte zkušenosti s pečením dezertů bez klasické bílé mouky a cukru, tak víte, že těsto se chová trochu jinak. Low carb pečivo bývá často hutnější, lepivější, mokřejší… Nebo se použije kokosová mouka a výsledek naopak působí vysušeně, divně to drhne v krku a už po prvním soustu je jasné, že se jedná o zdravou alternativu. Vy si chcete ale především pochutnat. Jak to tedy zařídit, aby korpusy vašich low carb moučníku byly pokud možno nadýchané a vláčné?
Jedním z důležitých kroků v postupu je prosévání ořechových mouk. Ať už si namelete ořechy či mandle doma, nebo je koupíte v podobě ořechové mouky, pokud chcete nadýchaný korpus, nezapomeňte je prosát. Hrubší zrnka zachytí cedník a vy je můžete znovu rozmixovat a prosát nebo je dáte stranou na ozdobu hotového dezertu, kaše nebo je použijete do granoly a podobně.
Další nezbytný krok, který nadýchanosti korpusu prospěje, je šlehání vajec. Nepřeskakujte tento krok. Pokud je uvedeno, že máte vejce vyšlehat do pěny, mějte tu trpělivost a šlehejte tak dlouho, než vejce znásobí objem a zesvětlají. Vezměte si k ruce elektrický šlehač, začněte na pomalý stupeň a vydržte deset minut.
Na korpus: 300 g prosáté ořechové mouky (kešu + mandlová nebo lískooříšková) 1 lžička sody (5g) 2 lžičky mleté skořice 2 špetky soli 4 vejce (à 56 g) 2 plné lžíce ořechového másla (90 g lískooříškového krému) 1 lžíce citronové šťávy 250 g strouhané mrkve volitelně hrst nasekaných ořechů (vlašské, pekanové) volitelně hrst rozinek nebo přisladit podle svého (moučkový erythritol) Na krém: 100 g smetany ke šlehání 250 g mascarpone 250 g tvarohu ve vaničce přisladit podle chuti (čekankový sirup, erythritol, med) Volitelně meruňková marmeláda bez cukru 1. Dortovou formu o průměru 20 až 25 cm vyložte pečícím papírem. Troubu rozpalte na 180 °C. Před krájením nechte dort alespoň 2 hodiny chladit v lednici. Pamatujte, že s LC dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to na low carb nepřeháníme. Oboje si dopřejte jen příležitostně. Pokud se už bez pravidelné sladké tečky neobejdete, přednost by mělo mít vždy čerstvé ovoce a různé nepečené dezerty. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků. Pokud připravujete dort na Velikonoce, připravte si malé mrkvičky a vajíčka z low carb marcipánu. Na mrkvičky a oranžová vajíčka jsem použila: 50 g mletých mandlí, 50 g mrkvové šťávy, 20 g moučkového sladidla (zkusila jsem s úspěchem čekankový sirup), lžičku vanilkového extraktu (mandlový mi došel) a doladit konzistenci troškou kokosové mouky (15-20g). Ingredience tak dlouho třete lžičkou o dno misky, než vytvoříte kompaktní hmotu. Pokud máte food processor, tak ho můžete použít. Dejte kokosové mouce čas nasáknout tekutinu, než budete přidávat další. Příliš mnoho kokosové mouky není žádoucí. Z kompaktní hmoty tvarujte malá vajíčka a mrkvičky. Těm nakonec vtlačte pár rýh příborovým nožem. Na nať jsem použila svěží, zelené konce řapíkatého celeru. Na žlutá vajíčka: 30 g mletých mandlí, 1/4 lžičky kurkumy, 2 lžičky vanilkového extraktu a 10 g na moučku rozmixovaného xylitolu. Pokud by byla hmota moc suchá, přidejte po kapkách vanilkový extrakt nebo vodu. V opačném případě zahustíte přidáním mletých mandlí. Na korpus nepoužívám odtučněné mouky, jen jemně mleté ořechy, mandle… Takže NENAHRAZOVAT kokosovou nebo odtučněnou mandlovou moukou! Mají výrazně vyšší savost a výsledný korpus by mohl být dost suchý. Použila jsem kešu praženou mouku, lískooříškovou mouku a lískooříškový krém z e-shopu zdraveorechy.cz
LOW CARB MRKVOVÝ DORT
Tisk
Suroviny
Postup
2. Smíchejte prosátou ořechovou mouku s ostatními suchými ingrediencemi. Přidejte případně volitelné ingredience (ořechy, rozinky) a vše metličkou promíchejte.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce do pěny. Trvá to asi 10 minut na pomalý stupeň. Pokud chcete přislazovat korpus moučkovým sladidlem, šlehejte vejce s ním.
4. Do vaječné pěny zapracujte stěrkou ořechové máslo.
5. Přidejte šťávu z citronu a strouhanou (lehce vyždímanou) mrkev.
6. Spojte všechny suroviny, promíchejte je a přesuňte do dortové formy
7. Pečte při 180 °C asi 25–30 minut. Propečenost korpusu ověřte špejlí.
8. Hotový korpus nechte 5 minut ve vypnuté otevřené troubě, poté opatrně odstraňte bočnici formy a sloupněte z boku pečící papír. Po chvíli odstraňte i dno formy a korpus nechte zchladnout na mřížce.
Na krém vyšlehejte nejdříve šlehačku do tuha, poté zapracujete šlehačem mascarpone a následně tvaroh. Přislaďte podle chuti a jak jste zvyklí. Já použila kombinaci čekankového sirupu a kvalitního medu.
Vychladlý korpus rozřízněte a naplňte krémem, případně předem potřete tenkou vrstvou meruňkové marmelády. Vrstvu krému dejte i na vrchní část a zatřete částečně i boky dortu. Ozdobte sekanými pekany.
Poznámky a tipy
Vyložení dortové formy: Na arch pečícího papíru položte do rohu základnu formy a formu zavřete. Papír z venku odstřihněte. Ze zbytku ustřihněte dlouhý pásek a použijte k vyložený vymazané bočnice formy.
Nevynechejte důležité kroky v postupu, pokud chcete korpus nadýchaný. Namleté ořechy nebo ořechové mouky prosejte a použijte jen jemnou část. Větší zrnka si nechte do kaší nebo na posypku. Šlehání celých vajec také důležité, jak píšu v úvodu receptu. NEVYNECHAT!
Můj dort měl korpus bez přislazení, ale použila více než 50% kešu mouky, která je sladší než mandlová nebo lískooříšková. Naopak jsem ho přirozeně dosladila hrstí rozinek. Pokud chcete nižší obsah cukrů, použijte erythritol umixovaný na moučku.
Do korpusu nepoužívejte v tomto případě čekankový sirup, nechte si ho do použití za studena do krému.
Zajímáte se o low carb pečení? Možná ještě nemáte moji e-kuchařku Kouzlo Vánoc bez cukru s 20 recepty na low carb cukroví. Stáhněte si ukázku zdarma a vyzkoušejte oblíbené low carb išlské dortíčky. Nebo si kuchařku rovnou pořiďte, uvidíte, že ji využijete nejen na Vánoce.
2 komentáře
Kačko, zeptám se… vanilkový extrakt si vyrábím stejně jako Ty ;-) Ale mandlový ne… vyrábíš ho taky sama nebo kupuješ?
Ahoj Andreyko, mandlový vyrábím stejně jako vanilkový, ale přiznávám, že ne ta často. Používám blanšírované mandle, které lehce a šetrně opražím, a pro barvu přihodím ještě jeden vanilový lusk. Dělala jsem i z mandlí ve slupce, ale extrakt jde dohořka. V případě mandlového extraktu se více hodí kvalitní vodka (na vanilkový používám bílý rum). Ty mandle to chce macerovat dlouho, 3 a více měsíců. Asi na něj znovu založím, ať je před vánoci na cukroví :))