Nadýchanej, jako by snad ani nebyl bez mouky, a sladkej tak akorát. Že je bez cukru, může zůstat jen mezi náma, chcete? Jo a bude upečenej dřív, než řeknete „borůvkovej koláč“. No, zas tak brzy ne, ale příprava je fakt snadná, slibuju! V receptu jsem sloučila to nelepší z vyladěnýho korpusu na můj poslední (a zatím nejlepší) dort a náplň pro změnu vychází z tvarohovýho koláče s drobenkou. Dlouhodobě top jedničky na blogu. Jeho pozice se ale teď, po dvou letech, otřásá v základech. Tak si zkuste ke kafi upéct tenhle novej koláč a na sítích mě nezapomeňte označit, ať vidím, jak se vám povedl. Aspoň se budeme moci vzájemně poplácat po zádech!
Tenhle úžasnej letní koláč bez mouky a bez cukru jsem připravila nejdřív ve variantě s borůvkama. A protože bez pořádnýho otestování bych novej recept ani nepustila do světa a protože borůvky došly, sáhla jsem po broskvích. Právě nám dozrávaly a koláč mi s nima chutnal snad ještě víc! Za receptem máte k těm broskvím jeden tip. Tak co, vyzkoušíte ho?
OVOCNÝ KOLÁČ S TVAROHEM
TiskSuroviny
- Těsto
- 2 vejce
- 200 g creme fraiche
- 50 g tučné smetany
- 200 g mandlové mouky (najemno namletých mandlí bez slupky)
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1/3 lžičky jedlé sody
- 2 špetky mleté bourbonské vanilky nebo 1 lžička extraktu
- Kůra z bio citrónu
- *volitelně přisladit
- Náplň
- 1 tučný tvaroh (250 g)
- 1 zakysaná smetana (190 g)
- 2 vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
- * volitelně přisladit
- Ovovce
- 2 až 3 hrnky lesních borůvek (nebo jiné zralé ovoce)
- Volitelně mandlové plátky nebo drobenku
Postup
Troubu zapněte na 170 horkovzduch.
Pokud nemáte mandlovou mouku, umelte blanšírované mandle**. Skvěle to jde ve stolním mixéru. Já si (nejen) na mletí ořechů pořídila tento blender a mohu doporučit.
Smíchejte všechny suché ingredience.
V jiné misce ušlehejte 2 celá vejce do pěny. Trvá to asi 10 minut ručním šlehačem na nejnižší stupeň. Tento krok nevynechejte, zajistí vám nadýchaný korpus!
Do pěny přidejte creme fraiche smíchanou se smetanou ke šlehání a dalšími mokrými přísadami.
Opatrně vše promíchejte už jen stěrkou a zapracujte sypkou směs.
Těsto rozprostřete do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy. Stěrkou lehce uhlaďte do roviny.
Smíchejte suroviny na náplň a hmotu rozetřete na těsto až do krajů. Celou plochu koláče posypte borůvkami nebo jiným zralým ovocem (klidně v silnější vrstvě).
Pečte asi 45 až 50 minut (dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou). 15 minut před dopečením koláče můžete navrch přidat drobenku (jak na ni, prozrazuje recept na low carb tvarohový koláč) nebo posypat ovoce plátky blanšírovaných mandlí.
Vychladlý koláč nechte ještě odležet v lednici a pak podávejte jen tak nebo třeba se lžící šlehačky, kterou připravíte ze zbytku smetany.
Poznámky a tipy
Pokud budete připravovat koláč z broskví (ale i meruňěk, jablek, hrušek nebo švestek), tak určitě poprašte ovoce mletou skořicí. Krásně podtrhne jeho chuť, provoní vám byt a dokonale ošálí vaše chuťové pohárky. I bez přidaného cukru totiž navodí pocit, že jste koláč osladili.
*Doslazení je opět na vás. Sami víte nejlépe, jak jste na tom s vnímáním sladké chuti a pro koho koláč připravujete. Já používám třeba po lžičce medu do korpusu i do tvarohové náplně. Je to něco přes gram medu na porci. Stejnou dávku běžně sníte ve sto gramech šunky. Takže já tohle neřeším. Pokud vy ano, přislaďte, jak jste zvyklí, nebo nechte úplně bez. Zralé ovoce je sladké dost.
**Lépe se vám na mouku umelou aktivované mandle. Nejen že vaše tělo takto připravené ořechy lépe tráví, ale jsou i křupavější a proces mletí je díky tomu rychlejší a účinnější. Zkrátka je předem namočte přes noc ve filtrované vodě s trochou soli a následně dokonale vysušte v troubě nebo ještě lépe v sušičce ovoce. Já jednou za čas takto připravím ořechy ve velkém. Ty pak běžně uchovávám v uzavřené skleněné nádobě a spotřebovávám, jak se to hodí.
Creme fraiche jsem použila s obsahem tuku 36% (od Bohe Milk)
2 komentáře
Kačenko moc tě zdravím a děkuji ti za tvou inspiraci. Začínám s Low carb vařením a tvoje lehkost v této oblasti je mi příjemná a vlastní. 🙂 Moc děkuji. Třeba se někdy setkáme 🙂 Ráda bych tě poznala 🙂 Troufalé viď . Přeji ti krásný den i kouzelné chvíle v životě.
Hanka Mokrá
Děkuji za krásnou zprávu, Hanko, moc mě potěšila! Zároveň se omlouvám, že reaguji se zpožděním, nedorazilo mi upozornění na tvůj komentář. Přeju hodně zdaru, ať ti lowcarb strava chutná a prospívá a třeba se někdy potkáme 😉 Hezký den! Kačka