LOW CARB VÁNOČKA
KYNUTÁ

autor Kačka
2 komentáře

Low carb vánočka, kynutá vánočka bez cukru a bez mouky, nejlepší low carb vánočka

Vánočka bez cukru a bez mouky byla moje každoroční výzva. Letos jsem ale vyladila na Velikonoce skvělý kynutý mazanec, a tak byla low carb vánočka vlastně hračka. Klasické těsto je prakticky totožné jak na mazanec, tak na vánočku a v low carb pečení tomu není jinak.

Mazanec je o to jednodušší, že se jedná o bochánek. Vánočku jsem dělala vždy pletenou, ale tady jsem to předem vzdala a pořídila si malou kameninovou formu. Do těsta bych musela přidat xantanovou gumu nebo něco podobného, co dodá těstu elasticitu. Já jsem ale chtěla recept co možná nejjednodušší, bez speciálních přísad.

Pokud vás zajímá něco více k těstu a kudy se ubíraly moje úvahy, přečtete si úvod receptu na kynutý low carb mazanec. Tady u vánočky už to nebudu kopírovat.

Low carb vánočka vypadá díky formě krásně i bez pletení

Vánočka musí na Vánoce zdobit stůl. Vyprdněte se u low carb těst na pletení (možná to jde s odtučněnou mandlovou moukou a xantanovou gumou – ale nechme stranou hůře dostupné suroviny). Kupte si formu a máte to bez starostí a bez nervů. Já mám doma malou keramickou formu o rozměru 30 x 11 cm. Množství těsta v receptu je přesně na ni. Na Alze mají forem na vánočku docela výběr, hoďte něco do boxu a zítra můžete péct.

Kynutá low carb vánočka? Jde to!

Bez malého množství cukru se ale neobejdete. Kvasinky obsažené v droždí ho potřebují k množení. Během kvasného procesu cukr spotřebují a naopak vypustí do těsta oxid uhličitý. Ten zapříčiní zvětšování objemu těsta, jeho kynutí.

Trochu cukru jsem použila na nastartování kvásku a 2 lžičky přidala i do těsta, abych jeho činnost podpořila. Nebojte, mikrobi cukr vyžerou a na vás nezbyde. U low carb těsta nepočítejte s nějakým extra znásobením objemu, ale trochu se zvětší a nakypří. Pro jistotu je v těstě na pomoc i trochu kypřícího prášku. Droždí zanechá v těstě hlavně tu nezaměnitelnou chuť a vůni.

Low carb vánočka, kynutá vánočka bez cukru a bez mouky

LOW CARB VÁNOČKA

Tisk
Množství: 12 porcí Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.6/5
( 14 Hlasů )

Suroviny

Na kvásek:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 40 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky cukru

Na těsto:

  • kvásek
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 140 g řeckého jogurtu nebo skyru
  • 70 g másla
  • 80 g erythritolu + 2 lžičky cukru (podpora kynutí)
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 220 g mandlové mouky
  • 100 g sušeného plnotučného mléka
  • 12 g psyllia 
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku (1 lžička bezfosfátového)
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka mletého anýzu a špetka muškátového oříšku
  • volitelně rozinky namočené v rumu (40 g)
  • plátky mandlí na ozdobení

Postup

Všechny suroviny si vyndejte předem z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.

Připravte si kvásek. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí. Misku přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Po 5 až 10 minutách by měl být obsah misky napěněný.

V mezičase prosejte mandlovou mouku přes jemné síto. Hrubší zrnka dejte stranou a využijte jinak (low carb granola, low carb kaše, dozdobení low carb cukroví). Přidejte sušené mléko a psyllium. Přidejte mletý anýz, trochu muškátového oříšku a kypřící prášek a vše důkladně promíchejte.

Spojte mokré ingredience. Rozehřejte máslo (nechte trochu zchladnout), rozšlehejte v něm vidličkou vajíčka a také řecký jogurt nebo skyr. Přidejte erythrytol a cukr na podporu kynutí, špetku soli, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vše vymíchejte spolu s kváskem do hladké směsi. Přidejte případně také rozinky namočené v rumu (nechte je okapat).

Smíchejte suché a mokré směsi a stěrkou vypracujte do řídkého těsta.

Obsah mísy přikryjte utěrkou, dejte těstu nějaký čas na zahuštění (asi 10 minut; psyllium absorbuje tekutiny), a pak ho přesuňte do sádlem/ghí vymaštěné formy na malou vánočku.

Těsto s formou dejte do velkého igelitového pytle, zavažte na uzel a nechte na teplém místě 2 až 3 hodiny kynout. (těsto vyroste asi o 3 cm a bude do obloučku). Doba kynutí se může měnit podle teploty.

Vykynutou vánočku dejte s formou péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 45 až 50 minut (záleží na troubě, dobu i stupně přizpůsobte vlastním zkušenostem).

Pokud začne nahoře vánočka rychle tmavnout, přikryjte povrch kusem alobalu. Propečenost otestujte špejlí seříznutou do špičky. Zapíchněte ji do středu vánočky, a když vyjde suchá, je upečeno. Pokud lepí a jsou na ní zbytky těsta, ještě chvilku dopékejte.

Upečenou vánočku nechte pár minut ve formě a pak opatrně překlopte na mřížku. Na mřížku dávám papírovou utěrku, která do sebe natáhne vlhkost.

Skladujte v suchu a chladu a spotřebujte během několika dnů. Přebytky raději včas zamrazte.

Poznámky a tipy

Sušené mléko jsem použila to červené od Bohemilk. Nekupujte náhražky mléka do kávy nebo čtěte složení, ať víte, co dáváte do košíku. Mají ho běžně v supermarketech, já koupila u nás na vsi v Bille.

Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?

Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.

Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)

Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.

možná vás bude také zajímat

komentář

2 komentáře

Tatiana 15. 12. 2023 - 9:13

Děkuji za super recepty.. příspěvek poslán. Hezký předvánoční čas.

Odpověď
Kačka 15. 12. 2023 - 21:07

Moc děkuju, Tatiano ❤️ Krásné Vánoce

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno