Banánové low carb sušenky
a jejich varianty

autor Kačka
2 komentáře

Jednoduché stříkané sušenky poslouží jako skvělé low carb cukroví na Vánoce, ale užijete je po celý rok. Dětem budou chutnat. Jsou měkké, přislazené banánem a březovým cukrem a vy si s nimi můžete doslova pohrát. Podle chuti můžete kombinovat různá ořechová másla i ořechové mouky a vytvořit i nespočet variant vánočního cukroví.

Banánové sušenky - skvělé low carb cukroví i chutná a zdravá svačinka.

Jedno těsto a nespočet variant low carb cukroví

Příprava těsta je opravdu jednoduchá a manipulace s ním také. Stačí smíchat ingredience, těsto přesunout do pevnějšího sáčku, ustřihnout roh a tvořit malé hromádky (podobně jako třeba piškoty). Posypat ořechy a dát péct. Je to hračka, takže si můžete sušenky připravit kdykoli vám přebývají nějaké zralé banány. Z těch jsou sušenky nejlepší.

Těsto na banánové cukroví jednoduše nastříkáte na plech pomocí sáčku.

O zužitkování banánů po Mikuláši ani nemluvím. Těsto na sušenky totiž skvěle poslouží jako základ různých variant low carb cukroví. Tak například můžete sušenky slepovat krémem nebo marmeládou. To je pak dobré nechat polovinu bez oříšků (na spodek cukroví).

Nebo nastříkejte na plech s pečícím papírem místo hromádek podlouhlé banánky. Na upečené pak dáte krém a namočíte je v čokoládě. Finálnímu dozdobení se také meze nekladou. Posypejte je nasekanými ořechy, zlomky mrazem sušených banánů nebo dozdobte cákanci světlé polevy nebo glazury.

Na rohlíčky se hodí tvarovat podlouhlé banánky do mírného obloučku. Když je ale uděláte rovné a hodně tenké, tak je pak po spojení krémem namočíte na jednom konci do čokolády. Takové cukroví vypadá jako sirky. Já jsem ještě čokoládu před zatuhnutím obalila v sekaných pistáciích a hned jsou z obyčejných sirek „vánoční sirky“ nebo prskavky, chcete-li. Určitě přijdete sami na spoustu dalších způsobů, jak banánové těsto tvarovat a jaké finální cukroví z něj vykouzlit.

Banánové low carb cukroví si můžete připravit jednoduše ve formě rohlíčků s krémem, nebo slepit a namočit do čokolády do formy sirek nebo prskavek (s ořechy navíc)

Kombinujte podle chuti

Těsto na banánové low carb cukroví je tak variabilní, že suroviny můžete volit podle toho, co máte zrovna doma a nebo podle chuti, jak vám budou různé ořechy různě ladit s krémy.

Banán – arašídové máslo, mleté arašídy – karamelový krém

Banán – lískooříškové máslo, pražená lískooříšková mouka – nugátový krém

Banán – kešu máslo a mleté kešu (mandle) – mascarpone s rozmačkaným banánem a čokoládou

Banán – kešu máslo a mleté kešu – kávový krém

Kombinujte vhodně i závěrečné dozdobení a posypky a uvidíte, že najdete svého favorita. Karamelový, nugátový i kávový krém najdete v e-kuchařce Kouzlo Vánoc bez cukru, stejně jako inspiraci na další low carb cukroví. Tradiční i moderní, ale vždy chutné.

Banánové sušenky poslouží jako low carb cukroví, nebo jako chutná, zdravá svačinka

BANÁNOVÉ LOW CARB SUŠENKY

Tisk
Množství: 40 ks Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 11 Hlasů )

Suroviny

60 g zralého banánu 40 g ořechového másla (arašídové, kešu, lískooříškové, mandlové) 1 menší vejce 20 g rozpuštěného, vychladlého másla 80 g mletých ořechů (kešu, mandle, lískáče...) 20 g březového cukru (xylitol) nebo podle chuti a stylu stravování 1 čajová lžička skořice 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů volitelně nasekané ořechy

Postup

Banán rozmačkejte vidličkou, smíchejte s ořechovým máslem a přidejte rozehřáté máslo a vejce. Vše dobře vidličkou vyšlehejte, aby se ingredience dobře spojily.

Ve větší misce smíchejte prosátou ořechovou mouku (neodtučněnou, tedy mleté ořechy nebo mandle), březový cukr rozmixovaný na moučku, skořici a kypřící prášek. Vše spojte do řidšího, lepivého těsta.

Pomocí cukrářského sáčku nebo silnějšího igelitového pytlíku s ustřiženým rohem nastříkejte těsto do požadovaných tvarů (malé hromádky, rovné banánky, zahnuté rohlíčky atd.) a případně posypejte nasekanými ořechy.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10 minut do lehce zlatavých okrajů. Nechte vychladnout na plechu a až poté s nimi manipulujte (přesuňte, slepte, namáčejte). Sušenky uchovávejte v chladu a spotřebujte do týdne. V mrazáku vydrží déle.

Chystáte se na své první low carb Vánoce? Určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.

možná vás bude také zajímat

komentář

2 komentáře

Epcur 6. 2. 2023 - 15:16

Tento recept se mi moc líbil a tak jsem se rozhodla jej vyzkoušet. Milujeme doma všichni banány a tak jsem jej vyzkoušela. Máslo jsem zvolila arašídové a oříšky jsem rozdělila. Máme je rády všechny. Těsto se zpracovávalo dobře a po nastříkání na plech drželo tvar. Překvapila mě vynikající lehká chuť tohoto vánočního cukroví.

Odpověď
Kačka 19. 2. 2023 - 7:01

Tak to mám radost, že u vás banánové cukroví zabodovalo! :) Krásný den a děkuji za sdílení zkušeností s receptem. Kačka

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno