Co vy a zdravé recepty? Jeden pro vás mám. Je plný zeleniny, bílkovin a zdravých tuků. Pokud nemáte nic proti masu, tak by to mohl být recept právě pro vás. My si mleté maso rádi odlehčujeme zeleninou. Kdyby vám to nestačilo, zvolte zeleninovou přílohu. Hodí se různá pyré nebo třeba zeleninové nudle.
FOOD BLOG ROKU vyhlásil soutěž o úžasný gril od Big Green Egg ČR. Jako pecka! Až na to, že jsem to zjistila ráno v den, kdy soutěž podle propozic měla končit. Vymyslet jídlo na gril, ugrilovat ho, jídlo nafotit a recept sepsat? Ufff. Ale výhra by za to rozhodně stála. Gril je vychytaný a má mimo jiné i funkci udírny, a to by se mému Honzovi moc zamlouvalo…
Takže? Pokusit se zúčastnit, když surovin doma málo a práce na zahradě až až? Byla to výzva, ale kdo se nezúčastní, nemůže ani doufat… V lednici kus dýně Hokkaido a rozbourané farmářské kuře naložené v citrónu. Tak jde se na to. Musí to být rychlovka.
Recepty z mletého masa jsou vděčné
Jsou rychlé a nabízí nespočet variací. Nejlepší je, když si maso umelete sami doma. Já mám obyčejný ruční mlýnek na maso a mám to hotové raz dva. Výhoda domácího mletí? Přesně víte, co jste umleli a zvolíte i požadovanou hrubost mletí. Nebo zajděte ke svému řezníkovi, ten vám namele vybraný kousek masa také.
Zdravé recepty s masem
Maso je hodnotným zdrojem bílkovin. V receptech na různé kuličky, kebaby, karbanáty nebo čevapčiči snadno nastavíte maso hrubě strouhanou zeleninou nebo houbami. Masa pak nemusíte sníst tolik a pokud přidáte na talíř další porci zeleniny, je zdravý oběd nebo večeře na světě. Vyzkoušejte třeba tento recept nebo se pusťte do výborných masových kuliček s pečenou dýní nebo do krůtích kuliček s cuketou a žampiony. Skvělé bazalkové čevapčiči a 65 dalších zdravých receptů najdete v e-kuchařce Zdravě, chutně & barevně. Uvidíte, že zařadit do jídelníčku více zeleniny je tak snadné.
Jste na Whole30 nebo paleo?
Pak není inspirace na zdravé recepty nikdy dost. Dýňové kuřecí kebaby jsou bez lepku a jako základ pro dip poslouží skvělý kokosový kefír. Komu mléčné výrobky nevadí, může nahradit dipem z řeckého jogurtu nebo zakysané smetany. Pro mě je ale kokosový kefír to pravé ořechové a se zbytkem receptu nádherně ladí. Že nevíte jak na něj? Já k fermentaci kokosového mléka používám tibetskou houbičku. Ta se dá obstarat zdarma, ideálně si pro ni dojedete k někomu z okolí. zkuste se přeptat na Facebooku ve skupině Tibetská houba…
Suroviny
500 g chlazená kuřecí prsa
200 g dýně Hokkaido
menší chemicky neošetřený citrón
1 šalotka
kousek zázvoru
2 stroužky česneku
hrst čerstvého koriandru
1 lžička římského kmínu
1 lžička skořice
špetka chilli
sůl, pepř
ghí, olivový olej
Postup
Šalotku nakrájejte nadrobno a pozvolna orestujte na lžičce ghí a olivového oleje. Když je dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a zázvor, římský kmín, skořici a chilli a nechte krátce rozvonět. Pánev odstavte a směs nechte trochu vychladnout.
Maso umelte a přidejte nahrubo nastrouhanou dýni, vychladlou šalotku, citrónovou kůru, lžičku šťávy, jemně pokrájený koriandr, sůl a pepř.
Vše důkladně propracujte rukou a nechte odležet. Ze směsi poté tvořte v ruce pomačkáním pevné válečky a napichujte je na jehly nebo špejle (ty předem namočte).
Kebaby grilujte asi 10 minut a otáčejte je. Hotové kebaby mají zlatavou kůrku, jsou hotové a uvnitř šťavnaté.
Zakápněte je citrónovou šťávou, posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s dipem z kokosového kefíru (nebo jogurtu), koriandru, citrónové šťávy, soli a pepře.
Jako přílohu můžete zvolit pečivo nebo třeba jako my špagety z cukety a dýně. Ty stačí restovat na pánvi na ghí do zavadnutí a ochutit solí a pepřem.
Poznámky a tipy
Použijte pevné, kvalitní, chlazené maso (žádné křehčené bláto, prosím)
Můžete umlít i něco jiného (krůtí prsa nebo jehněčí plec)
Maso se při tvarování nebude lepit na ruce, když si je navlhčíte.
Kokosový kefír si vyrábím doma fermentací hustého kokosového mléka, ale klidně použijte hustý jogurt řeckého nebo tureckého typu.
2 komentáře
…chtěla bych mít takovou trpělivost a nápady jako Kačka. Super…Hanka
Ahoj Hanko! To je ale milý komentář. Moc děkuju a zdravím do Strakonic :)