Cuketa je úžasná a díky své jemné chuti velmi univerzální. V low carb stravování patří bezesporu mezi nejoblíbenější zeleninu. Pokud si cukety pěstujete sami a občas vám nějaká přeroste, mám recept právě pro vás.
Cuketa se v kuchyni neztratí
Cutety jsou moje top zelenina. Používám je na zahušťování bílých krémových polévek a omáček. Kulajdu a koprovku si bez cukety už ani neumím představit, skvěle mi sekunduje ve fazolkách na kyselo, v kaldounu, ale přidávám ji i do low carb pečiva (jen vzpomeňte na božské cuketové bagely nebo škvarkové placky s cuketou) a perfektně doplní třeba i kuličky z krůtího masa.
Nejlepší jsou mladé cukety, pevné a krásně lesklé na povrchu. Nemusí se loupat a ve středu mají jen náznaky budoucích semínek. Mají skvělou chuť a ty nejmenší se dají chroupat syrové. Cukety si pěstujeme sami, a tak se nevyhneme ani těm přerostlým. Po návratu z dovolené pravidelně sklízíme půlmetrové kousky, pro které se mi hodí jen název jedné kapely – prostě nukleární hovada.
Vystačíte si se škrabkou na brambory
Dnešní recept užijete přesně na tyhle přerostlé macky. Samozřejmě by se daly vydlabat, naplnit mletým a zapéct, nebo se nakrájí na centimetrová kolečka a šoupnou na gril. U nás jsou ale nejoblíbenější široké cuketové nudle s nějakou fajn omáčkou a nebo velmi jednoduše s výrazným sýrem. Tohle skvělé letní jídlo vařím často i v „polních“ podmínkách v kempu, vystačíte si totiž s velkou pánví a škrabkou na brambory. Škrabka je ostatně skvělý pomocník a další tipy se můžete dočíst v mém nedávném článku.
Jak moc low carb bude vaše jídlo, určujete sami
Striktní low carb strávníci si dají na talíř jen cuketové nudle a královsky si pochutnají. Pokud ale těstoviny do svého jídelníčku občas zařazujete a u mě na blogu hledáte inspiraci, jak dostat na talíř více zeleniny, prostě do hotového receptu přidáte pšeničné fettuccine. Takto je u nás dělám pro Honzu a Johanku. Čerstvou pastou uvařenou na skus jim ty cuketové nudle nastavím asi tak 1:1 a mají boule za ušima.
Suroviny
1 až 2 větší cukety (1 přerostlá)
100 g sýra s modrou plísní (niva, gorgonzola)
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžce olivového oleje
1 lžíce ghí
150 ml suchého bílého vína
sůl a čerstvě mletý pepř
petrželka na dozdobení
volitelně parmazán
Postup
Cuketu oloupejte, pokud má již velmi tvrdou slupku, a škrabkou na brambory z ní naškrabejte půlcentimetrové nudle. Postupujte podélně dokola, až se dostanete na střed se semeny. Ten zužitkujte jinak, například na zahuštění bílé omáčky do polévky, nebo u mladších kusů nakrájený pod vajíčka. V případě středních, neoloupaných cuket budou mít nudle ze slupky malý zelený lem.
Cibuli nakrájejte nadrobno, stroužky česneku nasekejte na malé kousky.
Rozpalte velkou pánev a na rozehřátém tuku (dávám půl na půl olivový olej a ghí) nechte zpěnit cibulku. Přidejte nasekaný česnek a jakmile se rozvoní, přidejte do pánve cuketové nudle. Osolte je a zamíchejte. Zpočátku to půjde hůře, ale jakmile zavadnou, promícháte je snadno. Orestované nudle zalijte bílým vínem, promíchejte a nechte redukovat. Jakmile vyvaříte veškerou tekutinu (ke konci můžete shrnout nudle ke straně pánve, aby už dále neměkly), pánev odstavte, nalámejte k cuketě sýr s modrou plísní a zamíchejte. Sýr v horkých nudlích povolí a spojí se se šťávou, kterou cuketa ještě pustí.
Hotové jídlo dochuťte čerstvě mletým pepřem a posypejte parmazánem nebo jen čerstvou petrželkou.
2 komentáře
Moc děkuji za skvělý recept. Nudle byly opravdu nudlovité. Vaše recepty jsou inspirativní a výtečné.
Moc děkuju, Katko! Těší mě, že vám doma chutnalo a přijďte zas : )