LOW CARB DONUTY

autor Kačka
0 komentář
Low carb donuty, bez mouky a bez cukru. Přirozeně bezlepkové donuty.

Honí vás mlsná? Dali byste si ke kávě něco sladkého? A co takhle donut? Ani na low carb nemusíte zůstat nadosmrti bez milovaných donutů. Jen si je připravíte trochu jinak. Nebudou úplně stejné, jako smažený donut. To bychom chtěli moc. Budou pečené, tedy zdravější. Navíc se při jejich přípravě obejdete bez bílé mouky a bez cukru. Co vy na to? Pojďte je vyzkoušet. Tyhle donuty jsou z mandlové mouky, přirozeně bezlepkové, nízkosacharidové, a pokud vám nedělá dobře mléčné, tak jste tu také správně.

LOW CARB DONUTY Z MANDLOVÉ MOUKY

Příprava low carb donutů podle mého receptu je snadná. Tak snadná, že by vás mohlo lákat, si jejich přípravu ještě víc ulehčit, či urychlit vynecháním šlehání vajec. To prosím nedělejte.

Pokud vyšleháte celá vejce do světlé pěny, bude struktura ještě nadýchanější, a to prosím i s obyčejnými mletými mandlemi. Nemusíte kupovat odtučněnou mandlovou mouku. Většinou totiž pod pojmem mandlová mouka koupíte prostě jemně mleté, blanšírované mandle. Pokud doma odtučněnou mandlovou mouku máte, budete jí muset použít méně, asi o třetinu. Má podstatně vyšší savost.

Já ve svém receptu používám mandlovou mouku značky Alika a koupíte ji na zdraveorechy.cz. Pokud někdy v receptu použiju odtučněnou mandlovou mouku, určitě to tam poznamenám. A nevynechejte ani prosátí mletých mandlí. Použijte jen jemnou mandlovou mouku. Ta hrubší zrnka dejte stranou. Můžete jimi posypat polevu donutů a nebo je použít do low carb kaše, low carb granoly či jimi přizdobit různé low carb dezerty a low carb cukroví, které najdete v mojí e-kuchařce.

JAK MOC BUDOU DONUTY LOW CARB SI URČÍTE SAMI

A to velmi jednoduše stylem přislazení. Chcete držet sacharidy co nejníže? Nejspíše sáhnete po erythritolu. Jedná se o cukerný alkohol, polyol. Je to přírodní látka, která se běžně vyskytuje v ovoci, zelenině nebo fermentovaných potravinách. Jeho sladivost je asi na 70% sladivosti cukru. Má nulový glykemický index a téměř nulovou kalorickou hodnotu. Osobám s citlivým zažíváním nemusí sladidla na bázi polyolů vyhovovat.

Pokud vám jde hlavně o bezlepek, můžete samozřejmě použít cukr. Za mě je řešením i kombinace obojího. Trochu erythritolu a trochu cukru a celkově se snažit postupně míru přislazení snižovat, přivykat tak na méně sladkou chuť. Je to jako s kafem. Jak se ho naučíte pít bez cukru, už vám oslazené prostě nebude chutnat. Pokud budete u moučníků množství přislazení (ať už jakéhokoli) postupně pomalu snižovat, pak už přeslazené klasické dezerty nebudete chtít.

FORMA NA DONUTY

Formu na donuty jsem si koupila pevnou, nepřilnavou. Silikonovou jsem nechtěla. Forma je na 12 ks a tomu je také přizpůsobeno množství těsta. Po prvním použití (stejně jako po ověřovacím pečení) jsem byla nadšená. Formu jsem jen lehce vymazala papírovou utěrkou namočenou v kokosovém oleji a po upečení šly donuty krásně ven.

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

JAKOU POLEVU NA LOW CARB DONUTY

Nejjednodušší je obalit horní část ještě teplých donutů ve skořicovém (ne)cukru. Je jen na vás (vašem zdravotním stavu, vašem cíli atd.), zda akceptujete tu trošku cukru nebo ho nahradíte opět erythritolem.

Low carb donuty, bez mouky a bez cukru. Přirozeně bezlepkové donuty.
Nejrychlejší je obalit vlažné donuty ve skořicovém (ne)cukru. Skvěle se to hodí obzvlášť ke skořicovým donutům, kdy do základního těsta přidáte lžičku mleté skořice.

Pak samozřejmě čokoládová poleva z tmavé (vysokoprocentní) čokolády nebo z bílé low carb čokolády. Recept na domácí bílou čokoládu (i v bezmléčné verzi) mám v kuchařce s recepty na low carb cukroví. Ale dá se koupit ve zdravé výživě.

Čokolády stačí rozpustit ve vodní lázni a povolit troškou tuku (másla, ghí, kokosového oleje). Pro bezmléčné donuty může dobře posloužit i kešu krém s trochou rozehřátého kakaového másla nebo rozpuštěné kokosové máslo, které je i krásně přirozeně nasládlé.

Low carb donuty jsou skvělé s polevou z bílé čokolády a posypané oříšky
Poleva z bílé čokolády a zdobení sekanými pistáciemi vanilkovým donutům sluší

NEMÁTE FORMU? UDĚLEJTE SI MUFFINY

Při prvním pečení jsem zadělala z 5 vajec, více mouky. Těsta jsem měla na formu moc, tak jsem zbytek dala do tří silikonových košíčků a upekla muffiny. Takže pokud třeba zatím vůbec nemáte formu a chcete vyzkoušet recept hned, upečte muffiny.

JAK NA RŮZNÉ PŘÍCHUTĚ LOW CARB DONUTŮ I MUFFINŮ

Citronové nebo pomerančové: Přidejte šťávu a kůru z bio citronu a získáte svěží, citronové muffiny. Ty pak můžete navrchu pocákat citronovou glazurou z mojí kuchařky s recepty na low carb cukroví. Nebo uděláte stejně i pomerančové donuty a muffiny. Stačí přidat šťávu a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče. Pozor při strouhání kůry. Nezajíždějte do hořké, bílé části kůry, berte to jen po povrchu.

S čerstvým ovocem: přimíchejte čerstvé borůvky nebo maliny

Skořicové donuty nebo muffiny získáte snadno přidáním lžičky mleté skořice. Zkoušela jsem je při druhém, ověřovacím pečení a obalila je ve skořicovém (ne)cukru. Byly výborné a rychle hotové! Doporučuju : )

Kakaové připravíte na stejném principu. Přidejte trochu kvalitního kakaa do sypké směsi a dobře promíchejte. Pamatujte vždy na to, že přidáním sypké směsi může dojít k zahuštění těsta a třeba bude nutné doplnit lžíci mléka nebo použít větší vejce. Je dobré držet nepatrně řidší konzistenci těsta.

Low carb donuty s polevou z bílé čokolády. LC donuty bez mouky, bez cukru, přirozeně bezlepkové a také bez mléčných výrobků

LOW CARB DONUTY

Tisk
Množství: 12 ks Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.9/5
( 37 Hlasů )

Suroviny

Na těsto:

  • 200 g prosáté mandlové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžíce psyllia
  • 4 vejce
  • 80 g erythritolu (nebo podle chuti a stylu stravování)
  • špetka soli
  • 50 ml ořechového nebo kravského mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • kokosový olej na vymazání formy

 

Na polevu:

  • vysokoprocentní čokoláda
  • kvalitní bílá čokoláda bez cukru
  • trochu ghí nebo kokosového oleje

 

  • kokosové máslo
  • skořicový (ne)cukr

 

Na zdobení

  • sekané ořechy
  • lyofilizované ovoce
  • čokoládové hoblinky

Postup

Troubu rozpalte na 180 °C. Formu na 12 donutů lehce vymažte kokosovým olejem.

Mandlovou mouku prosejte přes jemné síto. Přidejte kypřící prášek a psyllium a dobře promíchejte.

Vejce, špetku soli a erythritol ušlehejte ručním šlehačem na nízký stupeň do světlé pěny. Trvá to asi 10 minut. 

Přidejte mléko a vanilkový extrakt a po částech zapracujte stěrkou vaječnou pěnu do sypké směsi. 

Nechte chvilku stát. Směs lehce zhoustne, ale bude stále mírně tekutá. Přesuňte ji do sáčku (můžete použít i obyčejný igelitový pytlík, nebo sáček na zip), ustřihněte roh a směs nastříkejte do formy, těsně pod středové hroty. 

Pečte na 180 °C bez horkého vzduchu asi 15 až 20 minut, podle zkušeností s vlastní troubou.

Po vytažení nechte donuty lehce zchladnout ve formě. Pokud je budete "namáčet" do skořicového cukru, vyndávejte je ještě částečně teplé. Na čokoládovou polevu musí být naopak zcela vychladlé.

Na čokoládovou polevu nechte ve vodní lázni rozehřát 100 g čokolády a přidejte necelou lžičku tuku. Polevu nechte částečně vychladnout a poté v ní máčejte vrchní část donutů a ihned sypejte zvoleným zdobením.

Donuty vydrží 2 až 3 dny v dobré kondici. Uchovávejte je v suchu, přebytky dejte do mrazáku.

Poznámky a tipy

Koupila jsem si tuto formu na donuty . Recept jsem vyzkoušela s kravským mlékem a s kokosovým. Oboje dopadlo skvěle. Bude fungovat i jakékoli ořechové mléko (mandlové, kešu).

JAK NA DOKONALÝ STŘED

Někdy se stane, že dáte těsta o trochu více a ono pak v troubě částečně „přeleze“ přes středový hrot formy. Díra uprostřed donutu se pak trochu zaleje a je o něco menší. Chcete donuty dokonalé? Vezměte nožík a tu trošku těsta, co zmenšilo díru uprostřed, prostě seřízněte. Pokud máte doma kulatá vykrajovátka na vánoční cukroví, vezměte malé kolečko a upečené donuty dovykrájejte. Udělejte to před máčením do polevy. U těch se skořicovým cukrem je to jedno. Příště dejte do formy těsta o trochu méně. Jeho množství se odvíjí od velikosti vajec.

Low carb donuty. Recept je snadný, vyzkoušejte ho.
Pokud bylo těsta o něco více, díra uprostřed donutu se může v troubě částečně zmenšit. Vykrajovátko na cukroví je v takovém případě skvělý pomocník.

Chystáte se na své první low carb Vánoce? Určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.

Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?

Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.

Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)

Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno