KYNUTÝ LOW CARB ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

autor Kačka
0 komentář

Dozrávají pozdní druhy švestek a švestková sezóna jde do finiše. Pokud se snažíte nějakým způsobem omezovat množství sacharidů a cukrů, upečte si můj kynutý low carb švestkový koláč. Je s mákem a díky čerstvému droždí má jeho těsto onu nezaměnitelnou chuť, kterou často u low carb dezertů a koláčů postrádáme. Naprosto uspokojí vaši chuť na sladké a je skvělý i když ho vyndáte z mrazáku.

Tenhle koláč se v budoucnu dočká mnoha variant, jak ho budu postupně zkoušet s dalším ovocem. První pokus proběhl v červnu a koláč s jahodami a rebarborou mě hned dostal. Škoda, že jsem prošvihla rybíz i borůvky… Ale dala jsem si oraz od sítí, od blogu i pečení a víc si užívala léto s rodinou. U počítače jsem trávila pracovně i tak dost času, že jsem ten volný už nechtěla obětovat.

Kynutý low carb koláč?

Že si na low carb nemůžete pochutnat na kynutém koláči s ovocem? Omyl. Těsto připravíte snadno z čerstvého droždí. Tu trochu cukru, se kterou necháte vzejít kvásek, spotřebují kvasnice. Na vás zbyde jen ta báječná chuť, kterou možná v low carb moučnících postrádáte. Kvásek si poradí i s mletými mandlemi, nebojte.

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

Po úspěchu kynutého mazance na sebe nenechaly pokusy s kynutým koláčem na plech dlouho čekat. Výsledkem je těsto, které můžete směle použít kdykoli v průběhu roku. Koláče doporučuji připravovat vždy s čerstvým ovocem. U mraženého bych měla strach z vody, kterou ovoce pustí. Víte, že low carb dezerty mají tendenci být spíše vlhčí, takže nechat je ještě rozmáčet mraženým ovocem mi nepřijde jako dobrý nápad. Ovoce z mrazáku použijte na ovocné rozvary na různé low carb kaše, nebo třeba do skvělého do ovocného cheesecaku.

Low carb švestkový koláč s mákem. Je z kynutého těsta a tak skvělý!
Low carb švestkový koláč z kynutého těsta. Krásná struktura a ta chuť!

Zajímají vás „sladké“ low carb recepty? V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví.

Low carb rovná se přirozeně bezlepku

Koláč je sice kynutý, ale klasickou mouku v něm nehledejte. Ta je nahrazena jemně mletými mandlemi, Opět doporučuji, abyste mleté mandle či koupenou mandlovou mouku prosívali. Na pečení používám to, co projde jemným sítem, a větší zrnka si schovávám stranou do sklenice. Hodí se opět na přípravu vynikající low carb kaše. Velké množství udáte také při pečení, resp. dozdobení low carb cukroví. Obalíte v nich plněné ořechy či kuličky a přizdobíte slepované cukroví s čokoládovou polevou. Pokud se chystáte na své první low carb Vánoce, určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.

Low carb švestkový koláč z kynutého těsta. Low carb švestkový koláč s mákem. Snadný a skvělý. Bez cukru a bez mouky

KYNUTÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Tisk
Množství: 1 plech Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.9/5
( 14 Hlasů )

Suroviny

Na kvásek

  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 40 ml vlažného mléka

Dále na těsto

  • 250 g mletých mandlí / mandlové mouky
  • 2 lžíce psyllia
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky cukru
  • 60 g erythritolu

Na makovou náplň

  • 150 g polotučného tvarohu
  • 100 g tučné zakysané smetany
  • 120 g mletého máku
  • lžíce vanilkového extraktu
  • lžíce rumu
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetku soli
  • 50 g erythritolu

16 velkých švestek (nebo více menších)

Na drobenku

  • 20 g studeného másla
  • 2 lžíce erythritolu
  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 2 lžíce kokosové mouky

plátky mandlí na posypání  

Postup

V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a čerstvé droždí. Na teplém místě nechte přikryté utěrkou. Během 5 až 10 minut vzejde kvásek.

Mleté mandle prosejte přes jemné síto, přidejte psyllium, prášek do pečiva a vše promíchejte.

Metličkou vyšlehejte vejce s cukrem a sladidlem, přimíchejte vlhké ingredience a kvásek. Vše spojte a nechte chvíli stát.

Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozprostřete těsto. Pomocí stěrky ho rozetřete do obdélníku asi 30 x 28 cm velkého (asi 1 cm silná vrstva).

Poté připravte makovou náplň smícháním všech ingrediencí. Opatrně ji rozprostřete na těsto a na povrch rozložte poloviny vypeckovaných švestek.

Na závěr udělejte drobenku tak, že prsty promnete máslo na kostičky se zbylými surovinami. Drobenku rovnoměrně rozdělte na koláč a povrch ještě posypejte plátky mandlí.

Těsto koláče v průběhu přípravy trochu nakyne a ještě trochu povyroste v troubě.

Pečte ho nejprve asi 20 minut na 170 °C, poté stáhněte na 160 °C a dopékejte dalších asi 40 až 45 minut do zlatavých okrajů.

Vyzkoušejte koláč i s jiným ovocem

Pevně věřím, že si recept na nový koláč oblíbíte a budete zkoušet v průběhu celého roku. Já ho už pekla s jahodami a rebarborou, tedy bez té makové vrstvy, samozřejmě. Stejným způsobem ho můžete udělat s čerstvými lesními borůvkami, s rybízem nebo třeba s meruňkami. Tam bych, stejně jako v případě jablek, posypala ovoce ještě skořicí. Na jablka se chystám příště, a pokud přijdu na nějakou vychytávku, určitě vám dám vědět.

Low carb bynutý koláč chutná i z mrazáku

To jsem vyzkoušela opakovaně. Aktuálně si dávám malý kousek tohohle švestkového k dopolední kávičce. Ráno vyndám kousek a nechám přirozeně rozmrznout. Někdy použiju k rozmražení i mikrovlnku a mám tak koláč teplý, jako vytažený z trouby. Pokud tedy nesníte s rodinou a přáteli těch cca 16 až 20 porcí během několika dnů, neváhejte hned polovinu po vychladnutí v porcích zamrazit.

Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?

Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.

Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)

Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno