Na tvarohové knedlíky v low carb provedení nedám dopustit. Ovocné knedlíky k létu patří a ty jahodové obzvlášť. Jsou první v pořadí a když vypukne jahodová sezóna, tak je to prostě povinnost, že jo. Tak si je pojďte připravit se mnou.
Tvarohové knedlíky bez cukru a přirozeně bezlepkové
Do low carb tvarohových knedlíků se nedává polohrubá mouka ani krupice. Těsto spolehlivě zahustí kokosová mouka a pomůže i trošku psyllia. Výsledné knedlíky jsou tedy vhodné i pro strávníky na bezlepkové dietě. Kokosová mouka je navíc přirozeně nasládlá, a tak se můžete obejít bez jakéhokoli přislazení. Záleží samozřejmě na osobních chutích každého z vás. Já myslím, že díky slaďounkým lokálním jahodám a použití kokosové mouky a smetany jsou sladké tak akorát. Pokud se do receptu pustíte mimo jahodovou sezónu a budete je dělat z dovozových jahod, asi se bez alternativního přislazení neobejdete. Jahody v zimě sice někdy hezky voní a určitě krásně vypadají, ale často cestují podtržené zdaleka a tomu odpovídá i jejich chuť. Pokud už se k takovému kroku odhodláte, přislaďte těsto i jahodovou omáčku.
Low carb tvarohové knedlíky můžete udělat i s jiným ovocem. Borůvkové nebo meruňkové jsou taky super! Zkuste a uvidíte. Ke švestkám máme nejraději těsto ze sladkých brambor. To se hodí na low carb švestkové knedlíky nebo šišky s mákem.
Suroviny
vanička tučného tvarohu (250g)
1 - 2 čerstvá vejce*
3 lžíce smetany ke šlehání (30 g)
5 lžic kokosové mouky (100g)
1 lžíce psylia (10g)
špetka soli
dochutit dle libosti (vanilkový extrakt/skořice/citronová šťáva a kůra)
8-10 zralých jahůdek
navrch - zbytek smetany, další jahody, skořice
Postup
Tvaroh, vejce a smetanu spolu vyšlehejte. Psyllium dobře rozmixujte na prach a smíchejte se suchými ingrediencemi. Vše pak spojte do hladkého těsta a lehce rukou propracujte. Z kousků těsta v dlani tvořte placičky a balte dovnitř jahody. Švy opravdu dobře zaštipujte prsty a trhlinky, pokud se vám nějaké objeví, zahlaďte namokřeným prstem, ať se vám při vaření knedlíky nerozpadnou. Dejte vařit vodu, lehce ji osolte. Do silně bublající, vroucí vody pak vhazujte knedlíčky a vařte asi 3 minuty. Když všechny vyplavou, budou hotové. Servírujte např. s rozmačkanými jahodami, šlehačkou a skořicí.
Poznámky a tipy
*Nejdříve si zkuste umotat, uvařit a ochutnat jeden knedlík. Pokud by se při vaření rozpadl a vy jste přitom měli knedlíček původně bez prasklin a s pořádně zaštípnutými švy, tak zkuste přidat do zbylého těsta ještě jedno vajíčko. Toto osobně nemám vyzkoušeno - mně se nerozpadly ani poprvé ani při ověřování receptu, ale může to být použitou moukou (různá savost od různých výrobců díky různému stupni odtučnění kokosu). Takto si pomohla @Katerinaxoxoxo na Instagramu, která knedlíky zkoušela, a zafungovalo to.
Do těsta použijte čerstvé vejce a knedlíky vhazujte až do OPRAVDU vroucí vody a pokud jich děláte více, tak po částech. Jinak hrozí, že se voda příliš ochladí a než se těsto stačí zavařit, mohly by se rozpadat... Vařit můžete také v páře. Ale to všechno jistě znáte z klasických tvarohových knedlíků.
Máte rádi low carb dezerty a low carb pečení? Pak určitě koukněte na moji kuchařku s recepty na low carb cukroví. Ověřené recepty užijete nejen na Vánoce nebo Velikonoce. Recepty na krémy, low carb piškoty i nugátové košíčky a další vymazlené kousky se hodí po celý rok.
46 komentáře
Chtěla bych poděkovat za recept na knedlíky, který mi vyšel na první pokus na jedničku. Aby se knedlíky nerozvařily je třeba je vkládat do opravdu vroucí vody a raději jich vařit míň pohromadě. Dala jsem 2 vejce a výsledek mě nadchnul a pochutnal si i manžel, který v LC nejede :)
To já děkuju, Hanko, že zkoušíte a moc mě pak těší, když se dílo podaří : ))
Ano, je to tak, jak říkáte. Do fakt vroucí vody. Já schválně v receptu uvádím do silně bublající, vroucí vody. Budu to muset ještě vypíchnout v tipech pod čarou, aby si někdo ušetřil zklamání. Díky za připomenutí.
Já se do nich brzo pustím a zkusím to vychytat ještě bez psyllia, jako variantu pro ty, co ho nemusí, nebo nechtějí kvůli malým dětem…
Hezký den : )
Díky za recept, s dovolením sdílím.Lepsi jsem dlouho nejedla a to jsem neměla Koko mouku,pomlela jsem kokos a super. Míša
Jé, tak to mě moc těší, Míšo!
Ted jsem ze zvedavosti vyzkousela tento recept a je to nebezpecne vyborne! Knedlicky jsou krasne nadychane a opravdu lahodne. Pouzila jsem merunky misto jahod a na polevu je rozmixovala, ozdobila kopeckem zakysane smetany a polila lzickou rozpusteneho masla s kapkou rumu. Musim priznat, ze bylo vazne tezke odolat dalsimu knedlicku a neprezrat se!!! ?? Moc dekuji za inspiraci. Budu se ohromne rada vracet pro dalsi.
To mě nesmírně těší, Pavlíno! A děkuji za přízeň : )
Díky za recept, knedlíky se povedly, a to jsem ani neměla kokosovou mouku, jen jsem pomlela strouhaný kokos na mlýnku na ořechy. Dělala jsem meruňkové. Těsto bylo křehčí než normální, vařit stačilo cca 4 minuty.
Super! A děkuju za tip s pomletým kokosem, vyzkouším také : ) S borůvkama!
Výborný recept, ani jednou se nestalo, že by se nám knedlíky rozpadly!! Moc doporučujeme :)
Moc děkuju za zprávu a mám radost, že se knedlíky daří a chutnají : )
Kačko, díky!
Mám GD ( těhu cukrovku) hledala jsem alternativu sladkéko oběda, protože ovoce se smí pouze dopol a to tak cca 15g sach. Tak sladký oběd je nemožný. Vaše knedlíčky jsou TOP recept mi šel od ruky a místo ovoce jsem použila mák ( prvně jsem si udělala mléko z máku) a ten „odpad “ z toho jsem použila jako posyp : svařila jsem mák se šlehačkou. Mini knedlíčky s mákem, polyté máslem a zakysankou i zimní varianta je fajn. Děkuji cukr po této dobrotě byl ???
Ahoj Veru! To je báječná zpráva! Moc za ni děkuji a i za sdílení tipu s mákem. Vyzkouším : )
Zároveň velká omluva za pozdní reakci, možná je už miminko na světě… : )))) Pokud ne, tak ať vše dobře dopadne : *
Zdravím,
Mám jen dotaz ohledně mouky. Je možné použít Mandlovou mouku? Tu kokosovou nebo kokos obecně nemůžu cítit.
Děkuji :)
Ahoj Petro. Nahradit asi můžeš, jen musíš dát pozor na to, že kokosová mouka má vyšší savost. Možná bych použila odtučněnou? Uvidíš sama, kdyžtak budeš muset těsto doladit. Nech odstát a pak možná raději vařit na páře, aby se ti knedlíčky v vodě nerozpadly… Ale odpovídám se značným zpožděním, tak se ti možná už zadařilo?? : )
Mňamózní recept :-P spálil jsem jenom dva, takže celkem
úspěch . Jestli se tady najde někdo kdo má rád
palačinky po slanu, vyzkoušel se špenátem palačinku a taky byla velmi dobře.
to asi nereagujete na jahodové knedlíky, Rodrigo?! : )) odhaduju to na lívance : ) každopádně mám radost, že recept řadíte mezi mňamózní, ať už to bylo cokoliv! Pěkný den! K.
Varil nekdo v pare? Jak dlouho a s jakym vysledkem? Dekuji
Mě se knedlíky povedly teda na první dobrou. Hodně peču a vařím takze mám zkušenosti s ruznými typy mouky. Jelikoz v ramci sportu chci high protein, tak jsem použila 250g tvarohu odtucneneho, 1 vejce, 70g koko mouky, 40g špaldové hl mouky, cca 15g psyllia a zmrzlé jahody. Testo krasne drzelo a vubec se nerozvarilo. Chut skvela! Jako posyp jsem pouzila trochu skorice, praskoveho erytritolu a rozemlete mandle (chutna to jako posyp na trdelnik). Kdyz vam to lepi, nebote se pridat mouky a hned nedavejte 2 vejce (autorka na to upozornovala) :)
Děkuji za komentář a sdílení tvé zkušenosti, Míšo! Mám radost, že se knedlíky povedly na výbornou! Hezký den, Kačka
Dělala jsem podle vás, protože nejsem na LC, takže nějakou trochu mouky si můžu dovolit. A podařily se krásně ? jen to asi budu jíst týden, protože zbytek domácností ve zdravé stravě moc nefrčí
Zdravím, Markéto! To jsem ráda, že se Vám knedlíky povedly :-) A počkejte, až budou v létě slaďoučké jahody, to si je pak s chutí dá i zbytek rodiny. Alespoň u nás to tak bylo :-) Hodně zdaru!