Švestková sezóna je v plném proudu, tak si to naše lokální modré zlato vychutnejte, i když je váš jídelníček spíše nízkosacharidový. Můj low carb recept staví na třech základních surovinách – těsto je z batátu, kešu a vejce, a k zasycení vám 3 až 4 knedlíky budou bohatě stačit. Batáty i švestky jsou plné zdraví prospěšných látek a s mákem tvoří dokonalou kombinaci. Dostali jste chuť? Tak jdeme na to! A až vám dojdou švestky, udělejte si z těsta šišky s mákem.

Proč batáty
Pro umírněné low carb stravování jsou jako dělané! Batáty jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a ve srovnání s bramborami jsou ještě o něco výživnější. Mají více vitamínu C, vlákniny i minerálů, a naopak méně sacharidů. Sladké brambory bodují i obsahem beta-karotenu, ze kterého si naše tělo tvoří tolik důležitý vitamín A. Ze sto gramů syrového batátu můžeme získat až 150 procent jeho doporučené denní dávky. Když jsem vymýšlela, z čeho těsto na knedlíky připravím, byly pro mě batáty celkem jasná volba. Švestkové knedlíky jsem vždycky milovala z bramborového těsta a sladká brambora byla tedy nasnadě.
Proč kešu
Čím nahradit klasickou mouku? Věděla jsem, že v těstě nechci psyllium, tedy vlákninu, která zlepšuje pružnost a strukturu těsta, ani jiné záležitosti typu xantanová guma. Chtěla jsem těsto ze základních a dostupných surovin a knedlíky připravovat klasicky vařením ve vroucí vodě. Hlavou mi jako první probleskly kešu. Ráda je používám na kaše a na zahuštění. Mají totiž tu skvělou vlastnost, že při varu okamžitě houstnou. Mandle tohle nezvládnou. Vím, že se na možnost nahrazení kešu budete ptát. Recept jsem si nejprve ověřila znovu s kešu a v dalším kole jsem zkusila nahradit mletými mandlemi. Knedlík jsem vytvarovala sice bez problému a ve vodě se také nerozpadl, ale struktura nebyla zdaleka tak kompaktní a hedvábná, jako v případě kešu. Knedlíky se při zakrojení rozpadaly a nebylo to vůbec ono (nechutnaly mi). Takže prosím, kupte si pytlík kešu, rozemelte nebo rozmixujte ho na jemnou mouku a mandle si nechte pro jinou příležitost.
Zajímají vás „sladké“ low carb recepty?
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví

Batát (raději dva menší, podlouhlé) uvařte ve slupce do měkka, ale nerozvařte ho. Po vychladnutí ho oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle 350g do větší misky. Přidejte špetku soli a vejce, případně i lžičku citrónové šťávy na vybalancování chuti, a vše dobře promíchejte. Kešu namelte nebo rozmixujte na jemnou moučku. Prosejte ji přes síto a větší zrnka, která neprojdou, znovu přemixujte. K rozmixovaným kešu přimíchejte kokosovou mouku a vše přesuňte k batátu s vejcem. Stěrkou nebo lžící spojte suroviny do hladkého kompaktního těsta. Dejte ho lednice na půl hodiny odležet. Zatím vypeckujte švestky a dejte vařit vodu v dostatečně velkém hrnci. Z kousku těsta utvořte v dlani placičku a zabalte do ni vypeckovanou švestku. Knedlíček ještě poválejte v ruce, aby neměl žádné trhliny. Celá dávka těsta vystačí asi na 16 knedlíků (podle velikosti švestek). Těsto je měkčí a pokud by lepilo, navlhčete si lehce dlaně. Kokosovou mouku nepřidávejte. Knedlíky vhazujte do lehce osolené, vroucí, bublající vody. Jakmile vyplavou, jak vidíte na fotce, jsou hotové. Trvá to asi 5 minut. Ihned je podávejte s mletým mákem a přepuštěným máslem. Přisladit můžete třeba březovým cukrem (xylitolem), rozmixovaným na moučku, případně čekankovým sirupem nebo jak jste zvyklí. Těsto je přirozeně sladké, švestky rovněž, takže není třeba to přehánět. Z těsta na knedlíky si můžete připravit šišky s mákem. Tvarujte je v ruce a pokládejte na plochu potřenou ghí, aby se nepřilepily a šly hezky podebrat. Vařte ve vroucí vodě a jak vyplavou, vyndejte je. Nenechávejte je plavat moc dlouho, ať si je nerozvaříte! Šišky nedělejte moc dlouhé, ať se vám při lovení z vody nerozlomí. Plochá děrovaná podběračka je na to ideální.
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY
Tisk
Suroviny
Postup
Poznámky a tipy
Co se týče batátu, volte raději úzkou podlouhlou hlízu, případně dvě menší podlouhlé. Příliš velký batát se vaří dlouho a než bude měkký uvnitř, rozvaří se na okraji. To nechceme.
Nahrazovat kešu mletými mandlemi nedoporučuji! Má to vliv na strukturu těsta. To drží hůře pohromadě a drolí se na talíři. Ve vodě se mi knedlík z mandlové mouky sice nerozpadl, ale s mletými kešu bude výsledek výrazně lepší.
4 komentáře
Kačko, dnes byly u nás na oběd a taaak jsme si šmakovali jak už dlouho ne. Moc děkuji za recept a těším se na další vaření s vámi! Pěknou neděli! Jitka
To mám ohromnou radost, Jitko, a jsem ráda, že jste si doma pochutnali! Těším se, co dalšího vyzkoušíte. Pěkný den! K.
Tak ty jsou dokonale! Moc jsme si pochutnali, vyzkousim i s jiným ovocem 😍
Paráda! Jsem ráda, že chutnaly a s jiným ovocem budou také skvělé. S meruňkami nebo broskvemi sypané tvarohem a skořicí budou také top! A já mám v plánu s jablky : ))) Dejte vědět, jaké jste nachystala ; ) K.