Letos se jahody opravdu povedly. Sezóna začala dřív a dostatek sluníčka dal jahodám takovou sladkost, že by byl hřích dezerty z nich připravené nějak přislazovat. Tenhle jahodovej dort s kešu-tvarohovým korpusem jsem upekla začátkem června k narozeninám mojí Johance. Ona si ale přála dort „elzovej“! Připravila jsem teda dvoupatrák, korpus naplnila jahodovým krémem jen uprostřed, povrch celýho dortu zatřela mascarpone, ozdobila figurkou Elzy z Ledového království a přidala i pár bleděmodrých a bílých sněhových vloček z jedlého papíru. To bylo radosti! Pro vás jsem poměr v surovin ještě odladila a upekla jahodovej dort tak, jak bych si ho dala já. Citrónová šťáva a kůra dodají korpusu příjemnou svěžest a pěkně ladí s odlehčeným jahodovým mascarpone. Korpus sice není tak piškotově nadýchanej jako z bílý mouky, ale pěkně drží a dort celkově nepůsobí hutně. Věřím, že budete spokojený a pochutnáte si na dortu i bez přidanýho cukru.
Kešu ořechy si namočte alespoň 3 hodiny předem, ideálních je 6 hodin a jednou jim vyměnit vodu a na závěr propláchnout a nechat okapat. Troubu předehřejte na 160°C (horkovzduch). Dortovou formu o průměru max. 20 cm si vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem (kolečko na základnu a proužek na bočnice). Pečlivě oddělte žloutky a bílky. Ke žloutkům přidejte do užší vysoké nádoby tvaroh, kešu ořechy, citrónovou kůru a šťávu. Vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. V míse smíchejte kokosovou mouku, kurkumu a vinný kámen. Přimíchejte tvarohovou směs. Můžete vyšlehat ručním šlehačem. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a po částech ho opatrně zapracujte stěrkou do těsta. Hotové těsto přemístěte do máslem vymazané dortové formy a dejte péct asi na 35 minut. Asi po půl hodině můžete vyzkoušet špejlí propečenost korpusu. Je li po vytažení (ze středu korpusu) suchá, je upečeno. Korpus nechte zcela vychladnout. Zatím si připravte krém. Jahody rozmixujte třeba tyčovým mixérem. Na závěr přidejte želatinu a můžete opět rozmixovat. Korpus po úplném vychladnutí podélně rozřízněte. Spodní část vraťte do formy. Pokud ho nebudete chtít servírovat na základně formy, tak si ho už teď dejte na finální podnos a použijte jen bočnice formy. Naneste polovinu krému, překryjte druhou částí korpusu a rozetřete na něj zbytek krému. Vršek dortu ozdobte rozpůlenými jahodami a můžete poprášit kokosovou moukou. Dort nechte do podávání v lednici, minimálně přes noc. V receptu není ani gram cukru nebo náhradního sladidla - opravdu to není nutné (vyzkoušeno na konvenčně se stravujících prarodičích). Kdo má rád lehčí, nepřeslazené dorty - bude mu chuť jistě vyhovovat.
KEŠU-TVAROHOVÝ DORT S JAHODOVÝM MASCARPONE
Tisk
Suroviny
Postup
Mascarpone a creme fraiche spolu vyšlehejte. Přidejte rozmixované jahody se želatinou a vmíchejte i na prach rozemleté sušené maliny. Krém si dejte vychladit.Poznámky a tipy
Kešu jsou namočené (váha je uvedena před namočením) - namáčením neboli aktivací se jednak stanou pro tělo stravitelnější a živiny v nich obsažené budou pro nás přístupnější, jednak budou měkké a půjdou dobře rozmixovat s tvarohem a žloutky...
Kurkumu přidávám do těsta kvůli barvě. Bez ní bude korpus běloučký (tvaroh, kešu... ty 4 žloutky, byť budou sebe-žlutější, to nevytrhnou)
K mascarpone přidávám domácí creme fraiche (vyrábím fermentací 33% smetany pomocí tibetské houbičky). Můžete použít kupovanou creme fraiche, nebo nahradit tučnější zakysanou smetanou.
Do krému přidávám na prach umleté mrazem sušené maliny. Je to moje oblíbená ingredience - má je neustále doma kvůli výrobě domácí fermentované malinovky... Výborně krém obarví do sytě růžova a dodají pikantní chuť. Jen z jahod (z uvedeného množství) je krém na můj vkus moc fádní. Prach z malin taky krém hezky zahustí. Pokud nechcete sušené maliny (nebo jahody) použít, doporučuju dát víc jahod i želatiny....
Želatinu používám hovězí v prášku, je "grass fed" - od pastveného dobytka, a můžete ji použít i za studena. Kupuju značku Great Lakes, najdete na internetu, je to výborný zdroj kvalitního kolagenu
8 komentáře
Ahoj, dort vypada skvele 🙂 Zkousela jsi pouzit jine nez kesu orisky? Nebo je uplne vynechat?
Diky 🙂
M.
Ahoj, nezkoušela : ) Myslím, že s mandlema by to mohlo fungovat stejně.
Jde to i s mraženými jahodami, které se nechají povolit. Dnešní návštěvě velmi dort chutnal a skvěle vypadá! Díky moc za parádní recept.
Tak to je super zpráva, Jitko! Moc děkuju za vyzkoušení s mraženýma a jsem ráda, že dort zachutnal : )
Dobrý den, chci se zeptat, zdali bych mohla použít místo vepřové želatiny klasickou plátkovou, případně kolik byste dala plátků na dané množství krému? Děkuji
Lucko, já právě vepřovou želatinu vůbec nepoužívám – pouze hovězí od zvířat z volného chovu. S tou vepřovou (ať plátkovou nebo sypkou) nemám zkušenosti, tak neumím poradit.
Chce to opatrně, aby krém držel, ale zas nebyl jak beton…
Aha, tak já jsem si trochu popletla pojmy. Myslela jsem “místo hovězí želatiny” – tu co používáte, “použít klasickou plátkovou” – ta je z vepře, což mi ale nedošlo (oops :D). Nevadí, zkusím vycházet z jiných receptů, kde je v krému vepřová použita. No a tu hovězí si už musim konečně pořídit. Chystám se v pátek na pečení, v sobotu budu prezentovat výsledek…
Ahoj Lucko, jak to nakonec dopadlo? : )