Na tvarohové knedlíky v low carb provedení nedám dopustit. Ovocné knedlíky k létu patří a ty jahodové obzvlášť. Jsou první v pořadí a když vypukne jahodová sezóna, tak je to prostě povinnost, že jo. Tak si je pojďte připravit se mnou.
Tvarohové knedlíky bez cukru a přirozeně bezlepkové
Do low carb tvarohových knedlíků se nedává polohrubá mouka ani krupice. Těsto spolehlivě zahustí kokosová mouka a pomůže i trošku psyllia. Výsledné knedlíky jsou tedy vhodné i pro strávníky na bezlepkové dietě. Kokosová mouka je navíc přirozeně nasládlá, a tak se můžete obejít bez jakéhokoli přislazení. Záleží samozřejmě na osobních chutích každého z vás. Já myslím, že díky slaďounkým lokálním jahodám a použití kokosové mouky a smetany jsou sladké tak akorát. Pokud se do receptu pustíte mimo jahodovou sezónu a budete je dělat z dovozových jahod, asi se bez alternativního přislazení neobejdete. Jahody v zimě sice někdy hezky voní a určitě krásně vypadají, ale často cestují podtržené zdaleka a tomu odpovídá i jejich chuť. Pokud už se k takovému kroku odhodláte, přislaďte těsto i jahodovou omáčku.
Low carb tvarohové knedlíky můžete udělat i s jiným ovocem. Borůvkové nebo meruňkové jsou taky super! Zkuste a uvidíte. Ke švestkám máme nejraději těsto ze sladkých brambor. To se hodí na low carb švestkové knedlíky nebo šišky s mákem.
Suroviny
vanička tučného tvarohu (250g)
1 - 2 čerstvá vejce*
3 lžíce smetany ke šlehání (30 g)
5 lžic kokosové mouky (100g)
1 lžíce psylia (10g)
špetka soli
dochutit dle libosti (vanilkový extrakt/skořice/citronová šťáva a kůra)
8-10 zralých jahůdek
navrch - zbytek smetany, další jahody, skořice
Postup
Tvaroh, vejce a smetanu spolu vyšlehejte. Psyllium dobře rozmixujte na prach a smíchejte se suchými ingrediencemi. Vše pak spojte do hladkého těsta a lehce rukou propracujte. Z kousků těsta v dlani tvořte placičky a balte dovnitř jahody. Švy opravdu dobře zaštipujte prsty a trhlinky, pokud se vám nějaké objeví, zahlaďte namokřeným prstem, ať se vám při vaření knedlíky nerozpadnou. Dejte vařit vodu, lehce ji osolte. Do silně bublající, vroucí vody pak vhazujte knedlíčky a vařte asi 3 minuty. Když všechny vyplavou, budou hotové. Servírujte např. s rozmačkanými jahodami, šlehačkou a skořicí.
Poznámky a tipy
*Nejdříve si zkuste umotat, uvařit a ochutnat jeden knedlík. Pokud by se při vaření rozpadl a vy jste přitom měli knedlíček původně bez prasklin a s pořádně zaštípnutými švy, tak zkuste přidat do zbylého těsta ještě jedno vajíčko. Toto osobně nemám vyzkoušeno - mně se nerozpadly ani poprvé ani při ověřování receptu, ale může to být použitou moukou (různá savost od různých výrobců díky různému stupni odtučnění kokosu). Takto si pomohla @Katerinaxoxoxo na Instagramu, která knedlíky zkoušela, a zafungovalo to.
Do těsta použijte čerstvé vejce a knedlíky vhazujte až do OPRAVDU vroucí vody a pokud jich děláte více, tak po částech. Jinak hrozí, že se voda příliš ochladí a než se těsto stačí zavařit, mohly by se rozpadat... Vařit můžete také v páře. Ale to všechno jistě znáte z klasických tvarohových knedlíků.
Máte rádi low carb dezerty a low carb pečení? Pak určitě koukněte na moji kuchařku s recepty na low carb cukroví. Ověřené recepty užijete nejen na Vánoce nebo Velikonoce. Recepty na krémy, low carb piškoty i nugátové košíčky a další vymazlené kousky se hodí po celý rok.
46 komentáře
Hezký den,
je možné nahradit kokosovou mouku rýžovou?
Díky za odpověď :)
Jana
Hezký den i Vám. Jani, s rýžovou moukou nemám žádnou zkušenost, v lowcarb stravování se nepoužívá. Takže musíte vyzkoušet sama… Kokosová mouka je příjemně sladká, nevím, jak rýžová? …aby vám to chutnalo… Savost bude mít asi také jinou, takže množství doladit postupným přidáváním a uvidíte podle konzistence a jak bude těsto tvárné. Ale v zásadě bych se toho nebála : ) Ať se povedou!
Zkusila jsem a úplně se mi to rozvarilo. Je z toho vynikající kaše na rano?. Kde jsem udělala chybu?
Dobrý večer, Jani,
tak jste to zkusila s tou rýžovu moukou a nevyšlo to? Já s ní nemám absolutně žádnou zkušenost, jak jsem psala… Takže mohu jen těžko analyzovat, kde nastala chyba. Nezkoušela jste asi nejdřív udělat a uvařit jeden, že? Já vařila knedlík na zkoušku vždycky i u klasických tvarohových s krupicí nebo polohrubou moukou… Vyplatí se to!
Tahle bych do toho jen nastrouhala jablko, přidala skořici a zkusila to jako tu kaši, jestli je to teda k jídlu : ))
Možná by to spravilo vejce navíc, možná víc té mouky? Těžko říct. Třeba to s ní fakt nejde?
Hezký večer, dnes jsem dělala po prvé a musím říct. ..výborné ?.
Tak to moc ráda slyším a děkuju za zprávu! Dnes večer je to už třetí pochvala některého z receptů a tak mám skoro druhý Vánoce : ))
Hezký večer! K.
Exkluzivni, skvele? diky za recept!!
To jsem ráda, že chutnaly : )
Dělala jsem včera a nikdy bych neřekla že z takových ingredienci půjdou udělat takové krásné a hlavně chuťově výborné knedlíky.. Fakt pecka ? dokonce i manželovi chutnalo a to je co říct ? takže děkuji za recept ??
Dělala jsem včera a nikdy bych neřekla že z takových ingredienci půjdou udělat takové krásné a hlavně chuťově výborné knedlíky.. Fakt pecka ? dokonce i manželovi chutnalo a to je co říct ? takže děkuji za recept ? ?
Dobrý den, nevíte náhodou za by šlo něčím nahradit psylium? Lněnou moukou nebo namletým chia? děkuji:)
Zdravím, Zdendo,
bohužel nemám žádnou alternativu vyzkoušenou a knedlíky zopakuju až zas v létě, v jahodové sezóně. To se určitě na variantu bez psylia zaměřím. Teď s jahodami, co jsou v prodeji, by mi asi nechutnaly bez doslazení… Psylium pomáhá držet tohle těsto pohromadě… Pokud tu vlákninu rozemelete skutečně na prach (dobře to jde třeba v mlýnku na kávu), tak se nemusíte bát, že byste ji v knedlících detekoval… Pokud někdo nepostupuje podle receptu a použije psylium tak, jak ho zakoupí (hrubší nebo dokonce ve formě vloček), pak se může stát, že ho zarazí jakási „houbovitá“ struktura výsledku snažení…
Takže, zkusila bych na Vašem místě navýšit kokosovou mouku a řídit se hustotou těsta (jako když děláte tvarohové knedlíky s použitím krupičky nebo polohrubé mouky). Možná budete muset dát 2 vejce, aby se pak při vaření knedlík nerozpadnul… Určitě vyzkoušejte nejdřív jeden knedlíček a pokud nebude držet, musíte těsto ještě poladit…
Pokud se do toho nahrazování psylia pustíte, budu vděčná za zprávu, jak to dopadlo : )
Dobrý den Kačko, recept jsem zkoušela a těsto se vůbec nespojilo, takže po několika pokusech ho přihustit jsem ho vyhodila….. a to jsem měla na ně takovou chuť. :-(
Dobrý den, Renato,
vůbec se nespojilo? Jako že jste nedošla ani do fáze tvarování knedlíčků? To je zvláštní. A nepoužila jste místo kokosové mouky strouhaný kokos? Ten má dost odlišné vlastnosti. Mouka je odtučněná a má výrazně větší savost…
Spíše byste u tohoto receptu mohla narazit na opačný problém, že budete muset přidat vejce (mokrou složku), než že by těsto potřebovalo více zahustí?
Nic jiného mě nenapadá… Nevynechala jste psyllium?
Dobré ráno Kačko, děkuji za odpověď. Nene, dělala jsem vše dle receptu. byla z toho stále lepivá kaše. A to to většinou psyllium zachrání :-) Nevadí, vyzkouším o víkendu znova :-)
Tak to fakt záhada…
A nechcete počkat raději na jahodovou sezónu? Ty kupovaný jahody teď už možná trochu voní a vypadají lákavě, ale s těma červnovýma, co nám tu dozrajou na slunci, se nedají srovnat. Abyste nebyla zklamaná…
Pokud to chcete o víkendu pokoušet znovu, tak musíte něco změnit. Zkusila bych jinou značku kokosové mouky asi… Výrobce od výrobce se mohou vlastnosti lišit. Dostala jsem zprávu odhadem o dvaceti pokusech a ani jednou se mi nikdo nezmínil, že by těsto bylo moc mokré… Buďto se povedlo vše jak má, nebo musely některé kuchařky přidat vajíčko. Tak si budu ještě lámat hlavu, čím to může být. Tvaroh jsem použila tučný. Pokud vezměte ten v alobalu, ne ve vaničce, tak ten je méně mokrý…
Dejte každopádně vědět!
K.
Tak jsem vyzkoušela dle receptu. Problém nebyl při balení, ale při vaření. Polovina těsta se rozvařila do vody (okamžitě po vložení knedlíků do vařící vody se začalo těsto uvolňovat do vody) a zbylá polovina, která při troše štěstí zůstala na jahodách, tak byla lepivého mazlavého charakteru. Škoda mouky, času na vaření, příště to radši dám do koláče…
Tak to je mi líto, že se Vám knedlíky nepovedly.
A zkusila jste nejdříve zabalit, uvařit a ochutnat jeden knedlík, jak radím v tipech na konci receptu? Jedině tak se s zbylým těstem dá ještě něco udelat. Kokomouky různých výrobců mohou mít různou savost…
Raději jsem to doplnila ještě do rozpisu surovin, že jedno až dvě vejce… Každý si nemusí tipů na konci receptu všimnout a škoda pak surovin.
Jako úplně jsem tomu nevěřila ze se podaří, většinou vše dopadne hrozne a nebo se to nedá pozřít, ale toto byla bomba!!! Moc děkuji ta úžasný recept, pochutnala jsem si i se synem ❤️
Péťo, tak to mám velkou radost, že se zadařilo a že jste si doma pochutnali. Já se na ně taky brzo chystám, jen co budu mít jahody : )
A ještě poznámka z druhé zkoušky – dělala jsem z tvarohu v alobalu, dala 3 vajíčka a smetany 150ml a byly ještě lepší a nemusela jsem čekat 30 minut než mi těsto zhoustne.
Fakt jste musela tak dlouho čekat na zhoustnutí těsta? Já ho měla husté prakticky hned. Než ubalím a uvařím jeden knedlík na zkoušku, může to být dalších 5 minut… Půl hodiny je docela dost, ale poradila jste si super a hlavně že se doma olizujete :)