Osobně preferuji snídaně naslano a hlavně vajíčka na tisíc způsobů. Někdo to má jinak a i u nás dostaneme čas od času chuť na „sladkou“ snídani. Takže jsem tu s tipem na další kaši.
Tuhle fofr ořechovou kaši si často objednává k snídani naše malá Johanka. Ona tedy prapůvodně chtěla „krupicajdu“, jenže tu nevedeme. No a teď už chce rovnou tuhle ořechajdu. Nejraději ji má s lesními borůvkami, co máme z léta v mrazáku, pár kapek medu navrch a už to do ní padá… Ja si ji dávám bez medu, zato ještě se sekanýia ořechy navrch a politou lžičkou ghí. A taky do mě padá. Připravila jsem vám ji v základní verzi s kokosovým mlékem. Ale to můžete samozřejmě nahradit plnotučným mlékem nebo ještě raději smetanou.
Suroviny
2 hrsti mletých ořechů (80 g)
- nejvíce se osvědčila kombinace kešu/mandle/lískové ořechy/pistácie
plechovka kokosového mléka
1 - 2 lžičky skořice
1 vejce
navrch ovoce, ghí, skořice, sekané ořechy...
volitelně přisladit dle stylu stravování
Postup
Ořechy si umelte na velmi jemno (dobře to jde v elektrickém mlýnku na kávu), nebo použijte hotové ořechové mouky (já si oblíbila ty od zdraveorechy.cz)
Přidejte skořici, v menším kastrůlku to vše smíchejte s kokosovým mlékem a přiveďte k varu.
Okamžitě to začne houstnout. Stáhněte kastrůlek z plotny a metličkou rozmíchejte v kaši důkladně jedno vejce. Vraťte kastrůlek na sporák a ještě chvilku míchejte. Vajíčko se zatáhne a vznikne krémová, nadýchaná kaše.
Ozdobte dle chuti ovocem, oříšky, skořicí, ghí…
Můžete ještě navrch „přisladit“ rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.
Poznámky a tipy
Pokud možno, používejte aktivované ořechy pro lepší stravitelnost a využití mikronutrientů
Aktivované ořechy jsou ořechy přes noc namočené ve (filtrované) vodě s trochou soli, pak slité, opláchnuté a opět usušené ideálně v sušičce. Je dobrý takhle aktivovat před konzumací všechny ořechy. Je potřeba zbavit je většiny kyseliny fytové, která se váže na minerály a brání nám pak v jejich využití. Pak jsou v nich ještě blokátory/inhibitory enzymů. Ty zabraňují předčasnému klíčení semen a ořechů, což je fajn v přírodě, ale v našem těle to znamená, že neaktivované ořechy budeme hůř trávit. Jejich inhibitory blokují naše trávicí enzymy. Takže namáčet a využít plnej potenciál a maximum živin! Všechny ořechy kromě kešu máčím přes noc. Kešu stačí pár hodin...
8 komentáře
Katka a ak nemam susicku tak sa daju pomliet aj namocene orechy?
Lucko,
v případě této kaše určitě ano. Je to recept od receptu a zde bych klidně pomlela ty namočené.
Plechovka kokosového mléka je kolik ml? 400ml nebo 160ml? Jsou různé velikosti :-D ;-) ..
Jano, omlouvám se za zpomalenou reakci. Plechovkou myslím tu velkou 400 ml. To jsem ani netušila, že se nabízí tak malinké : )
Dobrý den, strašně mě vaše stránky a přístup k životu baví a moc ráda čerpám inspiraci. Děkuji.
A já moc děkuju za tak krásnou zpětnou vazbu, Kamilo! Mějte se krásně a užívejte života : )
Kačko, máte typ na sušičku na ořechy?
Děkuji mockrát a máte opravdu krásné a inspirativní stránky ?.
Ahoj Jani, já jsem si pořídila tuto sušičku a jsem spokojená. Myslím, že na ořechy, ovoce, bylinky, zeleninové čipsy atd. stačí i jakýkoli obdobný základní model…
Jsem ráda, že se ti u mě na blogu líbí : )