FOOD BLOG ROKU vyhlásil soutěž o úžasnej gril od Big Green Egg ČR. Jako pecka! Až na to, že jsem to zjistila ráno v den, kdy soutěž podle propozic měla končit. Vymyslet jídlo na gril, ugrilovat ho, jídlo nafotit a recept sepsat? Ufff. Ale výhra by za to rozhodně stála. Gril je vychytanej a má mimo jiné i funkci udírny, a to by se mému Honzovi moc zamlouvalo…
Takže? Pokusit se zúčastnit, když surovin doma málo a práce na zahradě až až? Byla to výzva, ale kdo se nezúčastní, nemůže ani doufat…
V lednici kus dýně Hokkaido a rozbouraný farmářský kuře naložený v citrónu. Tak jdem na to. Musí to být rychlovka.
DÝŇOVÉ KUŘECÍ KEBABY
TiskSuroviny
- 500 g chlazená kuřecí prsa
- 200 g dýně Hokkaido
- menší chemicky neošetřený citrón
- 1 šalotka
- kousek zázvoru
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvého koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička skořice
- špetka chilli
- sůl, pepř
- ghí, olivový olej
Postup
Šalotku nakrájejte nadrobno a pozvolna orestujte na lžičce ghí a olivového oleje. Když je dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a zázvor, římský kmín, skořici a chilli a nechte krátce rozvonět. Pánev odstavte a směs nechte trochu vychladnout.
Maso umelte a přidejte nahrubo nastrouhanou dýni, vychladlou šalotku, citrónovou kůru, lžičku šťávy, jemně pokrájený koriandr, sůl a pepř.
Vše důkladně propracujte rukou a nechte odležet. Ze směsi poté tvořte v ruce pomačkáním pevné válečky a napichujte je na jehly nebo špejle (ty předem namočte).
Kebaby grilujte asi 10 minut a otáčejte je. Hotové kebaby mají zlatavou kůrku, jsou hotové a uvnitř šťavnaté.
Zakápněte je citrónovou šťávou, posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s dipem z kokosového kefíru (nebo jogurtu), koriandru, citrónové šťávy, soli a pepře.
Jako přílohu můžete zvolit pečivo nebo třeba jako my špagety z cukety a dýně. Ty stačí restovat na pánvi na ghí do zavadnutí a ochutit solí a pepřem.
Poznámky a tipy
Použijte pevné, kvalitní, chlazené maso (žádné křehčené bláto, prosím)
Můžete umlít i něco jiného (krůtí prsa nebo jehněčí plec)
Maso se při tvarování nebude lepit na ruce, když si je navlhčíte.
Kokosový kefír si vyrábím doma fermentací hustého kokosového mléka, ale klidně použijte hustý jogurt řeckého nebo tureckého typu.
2 komentáře
…chtěla bych mít takovou trpělivost a nápady jako Kačka. Super…Hanka
Ahoj Hanko! To je ale milý komentář. Moc děkuju a zdravím do Strakonic 🙂