Miluju jíst v létě venku pod stromama. Miluju ryby a miluju jídla z jednoho pekáče. Na rybu si ráda zajdu tam, kde je umí a připraví mi je tak, jak bych třeba doma nezvládla… Do přípravy tohohle candáta s dýní z jednoho pekáče se ale klidně pusťte sami. Je to jen ryba, dýně, kokomlíko, limeta a trocha indickýho koření, sůl, pepř. Vy nasekáte dýni a o zbytek už se postará trouba. Dýně rozsekaná na drobná zrnka moc času nepotřebuje a stejně tak ryba… Rychlý a lehounký jídlo. Zkusíte?

Suroviny
- 4 filety z bělomasé ryby (v našem případě z candáta)
- 750 g dýně Hokkaidó
- hrnek hustého kokosového mléka (250 ml)
- šťáva z limetky
- koření garam másala
- sůl, pepř
- ghí nebo máslo
Postup
Dýni zbavenou semínek rozsekejte ve food processoru (sekáčku) přerušovanými pulsy na drobná zrnka velikosti rýže. Vysypejte je do pekáče nebo zapékací mísy vyložené pečícím papírem.
V hrnku hustého kokosového mléka rozmíchejte 2 lžičky koření garam masala, 2 lžičky himalájské soli, 2 lžíce šťávy z limety a přidejte k „dýňové rýži“. Vše pořádně promíchejte.
Rybí filety zbavené šupin osušte a kůži nařízněte několika souběžnými řezy. Osolte je, opepřete čerstvě mletým pepřem, jemně okořeňte pár špetkami garam masala a pokapejte limetovou šťávou. Položte je kůží navrch na dýni. Filety pokapejte ghí, nebo navrch položte po plátku másla.
Vše dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut a na posledních 5 minut můžete teplotu zvýšit na 200 °C a přepnout na gril. Dobu pečení i stupně přizpůsobte zkušenostmi s vaší troubou a také výšce filetů. Hotová dýně bude krásně na skus a ryba musí zůstat šťavnatá se zlatavou kůrčičkou.
Poznámky a tipy
Rybu nařezávám žiletkou.
Mléko používám nejraději Real Thai v plechovce (složení jen voda a kokos; podíl kokosu je 85 %)
Koření garam másala mám od Antonína z webu koreni.cz
Na limetce se nebojte přitlačit - dýně i kokomlíko jsou sladký a limeta to pěkně vybalancuje...