Blíží se dýňová sezóna a já jsem zjistila, že jsem ještě nepřidala na blog recept na úžasný dýňový perník. Fakt se mi povedl a nebojím se to říct.
Když jsem ho vloni po prázdninách poprvé pekla, povedl se na první dobrou. Nemusela jsem ho péct několikrát po sobě, jako jiný recepty, abych si ověřila poměry surovin, nebo recept ještě trochu dotáhla k dokonalosti. Jenže jsme ho stejně měli třikrát po sobě, jak byl dobrý. Johanka si navíc začala říkat o samotný rozvar. Dělám ho od té doby ve variantě dýňovo-jablečný i batátovo-jablečný. Ten je ještě sladší. Ten z dýně musím občas dosladit trochou medu, když jsou jablka o fous kyselejší. Tak sami uvidíte a kdyžtak se ohledně přislazení zařídíte podle vlastních chutí a zvyklostí.
Pamatujte, že s LC dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to na low carb nepřeháníme. Oboje si dopřejte jen příležitostně. Pokud se už bez pravidelné sladké tečky neobejdete, přednost by mělo mít vždy čerstvé ovoce a různé nepečené dezerty. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků.
Suroviny
Na perník:
150g pečené dýně
150g řeckého jogurtu (10%)
150g čokolády (70-75%)
3 vejce (à 55g)
kůra z 1 bio citrónu
šťáva z 1/2 citrónu
vanilkový extrakt
100g mletých mandlí
100g mletých vlašských ořechů
2 lžičky sody (6g)
2 lžíce perníkového koření
Na rozvar
250g jablek
250g syrové dýně
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžíce kvalitní práškové želatiny
volitelně dosladit
Postup
Troubu rozpalte na 160 °C
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a částečně vychladlou ji smíchejte s jogurtem.
Rozmixujte pečenou dýni s vejci, citrónovou kůrou a šťávou. Přidejte čokoládovou hmotu a důkladně vše promíchejte.
Stranou smíchejte všechny suché ingredience. Vše spojte dohromady do kompaktního těsta.
Rozetřete ho stěrkou do papírem vyloženého pekáčku o rozměru maximálně 25 x 20 cm.
Pečte na 160°C asi 40 minut.
Zatímco chladne perník, připravte si rozvar. Jablka i dýni nakrájejte na kostičky, přidejte skořici a trochu podlité duste do měkka. Hrnec odstavte z plotny. Když směs trochu vychladne, přidejte šťávu z druhé půlky citrónu a případně doslaďte podle chuti a podle sladkosti jablek. Povrch rovnoměrně poprašte zarovnanou lžící želatiny a rozmixujte tyčovým mixérem.
Perník po vychladnutí rozkrojte, na spodní vrstvu naneste vychladlý rozvar, nechte částečně zatuhnout a přiklopte. Nechte rozležet v lednici do druhého dne.
Poznámky a tipy
Vlašské ořechy lze nahradit lískovými nebo mandlemi.
Pečící papír sloupávejte z otočeného perníku opatrně, jemně.
Želatinu používám hovězí grass fed od Great Lakes.
Je jedno, jestli použijete do těsta Hokkaido nebo máslovou dýni, ale do rozvaru raději máslovku, není tak výrazná.
Perník je po upečení v předepsané velikosti formy 4 cm vysoký. Po podélném rozříznutí přenáším horní vrstvu pomocí tenkého plastového prkýnka.
Po rozležení podávám perník lehce poprášený kokosovou moukou.
K použití jablka v rámci nízkosacharidového stravování: Je to asi 20g jablka na porci, a to je pro mě přijatelnější, než použití umělého sladidla. Jedí ho i děti, tak klidně použiju do rozvaru 2 lžičky medu, když budou jablka kyselejší. Med taky není low carb, ale v některých nízkosacharidových směrech, jako třeba Paleo, je na občasné přislazení běžný. A opět, dvě lžičky na 12 ks... Kdo jí striktně, jablka vynechá, použije jen dýni a dosladí xylitolem. Já jsem ale raději pro ty jablka a dezert jednou za čas.
8 komentáře
Dobrý večer, dnes jsem pekla a musím říct, že je výborný. Peču bez cukru a mouky asi 3 měsíce a stále nechápu, že to jde a pochutnáváme si stejně jako dřív…:-)).
Ivo, moc děkuju za krásný komentář. Je to super, že? :) A to samé s přílohami. Třeba u nás už i manžel si řekne raději o celerový hranolky, květákovou kaši nebo o pečenou dýni nebo batáty… po klasických přílohách už ani nevzdechneme. Ty nové jsou totiž mnohem chutnější. A o to jde. Jsem ráda, že se vám daří a chutná.
Perník je famózní, Kačko! Já jsem měla velkou Hokaido, takže jsem ji dala i do rozvaru (a ještě mi víc než půlka dýně samozřejmě zbyla, takže budou hranolky :) ). Jablíčka byla lehce kyselejší, takže nakonec jsem krom šťávy z citronu do rozvaru přidala i červený pepř. a je to bomba. Rozvar tedy není moc dosladka, ale je fantasticky pikantní a v kombinaci s tím perníkem je to masakr. Děkuji!
Tomu říkám parádní tuning, Moniko! Díky moc za komentář a jsem opravdu ráda, že perník zachutnal : ) Krásné podzimní dny, Kačka
Dobrý večer, perník fakt mňamka, rozvar byl ochutnáván při chladnutí :-)
Dělala jsem již několik Vašich receptů (kulajdu, zelňačku, sušenky…..) a pokaždé úspěch.
Děkuji
To mám ohromnou radost, Radko! ❤️
Jednou už jsem dýňový perník s vaším receptem pekla a byl tak dobrý, že dnes bude zas.
Děkuju za zpětnou vazbu, Zdeni, a jsem ráda, že vám perník doma chutná. Krásné léto! Kačka