Cukety kam se podíváš. A bude hůř. Nebo vlastně líp. Cuketa je úžasná zelenina. Nejenže sama o sobě může být skvělou přílohou, ať už grilovaná, (za)pečená nebo krátce orestovaná v podobě nudlí či špaget, ale pro svoji neutrální chuť má ještě mnohem širší využití. Orestujte ji na ghí, krátce povařte ve vývaru, rozmixujte a máte superrychlej krémovej základ pro koprovku, kulajdu, kaldoun nebo třeba fazolky na kyselo. Běžně se přidává do těsta při pečení moučníků, aby byly vláčné. A vy si teď můžete připravit tyhle kuličky. Jsou ovoňený saturejkou a v kombinaci se smetanovo-žampionovou omáčkou a cuketovýma těstovinama tvoří báječnej letní oběd nebo večeři.
Suroviny
Kuličky
500g krůtích prsou
150g cukety
150g žampionů
lžíce ghí
1 vejce
malá červená cibulka (50g)
himálajská sůl
čerstvě mletý pepř
hrst čerstvé saturejky (nebo jiných bylinek podle chuti)
volitelně česnek
Omáčka
1cibule
300g cukety
8 žampionů
2 lžíce ghí
100ml drůbežího vývaru
250 ml smetany 33%
sůl, pepř
Farfalle
1 mozarella (125g)
260g cukety
4 vejce
2 lžičky olivového oleje
10g psyllia
sůl
bylinky
Postup
Cuketu a žampiony nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibulku nakrájejte na velmi jemno a nechte ji zpěnit na pánvi na lžíci ghí. Přidejte strouhanou cuketu a žampiony, posolte a za občasného míchání nechte změknout a odpařit přebytečnou tekutinu. Hotové nechte alespoň částečně vychladnout.
Umelte nahrubo krůtí prsa, přidejte vejce, trochu soli, pepř, nasekané bylinky a vychladlou směs cukety a žampionů. Vše dobře rukou promíchejte. Na pánvi si udělejte na zkoušku malý kousek, ochutnejte a případně dosolte, dochuťte.
V dlani válejte kuličky a pečte je v troubě vyhřáté na 180°C asi 15-20 minut podle velikosti. Já měla kuliček 28 a pekla je 20 minut.
Na omáčku si nakrájejte cuketu, nožičky žampionů a cibuli. Vše krátce orestujte na ghí, přidejte vývar i smetanu a nechte asi 10 minut pod pokličkou probublávat. Vše rozmixujte do hladka, dolaďte konzistenci (je-li moc hustá, můžete přidat vývar/smetanu), dochuťte.
Kloboučky žampionů si pokrájené na plátky ve volné chvilce orestujte na ghí a lehce posolte.
Těsto na farfalle připravíte rozmixováním všech ingrediencí. Psyllium si předem opravdu důkladně umelte (na prach), jinak hrozí, že vám občas zaskřípe mezi zuby. Hotové těsto rozdělte na dva plechy s pečícím papírem/fólií a rozetřete stěrkou až téměř do okrajů. Používám velké plechy. Výška těsta je asi tři mm.
Po dopečení kuliček stáhněte troubu na 160°C a dejte na 5 min péct první plech. Kuličky zatím přesuňte do hotové omáčky, aby vám nevystydly. Po pěti minutách dejte péct druhý plech na těstoviny. První si vyklopte a rádýlkem nařežte na čtverce asi 3x3 cm. Každý čtvereček v dlani vždy palcem a ukazováčkem zmáčknete do tvaru mašličky a položte zpět na plech. Dejte pak ještě na chvilku do trouby, aby se zafixoval tvar. Stejně postupujte s druhým plechem.
Podávejte přizdobené plátky žampionů, posypané čerstvými lístky saturejky nebo jiných bylinek a farfalle pokapejte extra panenským olivovým olejem.
Poznámky a tipy
Farfalle jsou takhle pěkně zelený, když použijete cuketu i se slupkou.
V celém receptu používám neloupanou cuketu.
Pokud se vám nebudou chtít tvarovat farfalle, nechte těsto péct asi 6 minut, pak vyklopte, opatrně stáhněte papír či fólii, těsto smotejte do ruličky a nakrájejte na libovolně široké nudle.
Při tvorbě receptu na cuketové těstoviny jsem vycházela z osvědčených "grusetek" od Lucky Grusové z Paleosnadno
11 komentáře
Jako neni to zrovna nejrychlejší a nesnažší recept, ale rozhodně stojí za to!!
Chutnalo? : )
Jako, je to stoupnout si na těch 40 minut do kuchyně a kmitat, to je fakt…ale zas mi to nepřijde nijak náročný (což bude zřejmě hodně subjektivní hodnocení). Ono to asi jinak odsejpá, když to vařím sama a nemusím studovat recept. Tak jsem ráda, že úsilí stálo zato! Až to budeš vařit příště, už ti to příjde lehký jak facka : )
Chutnalo. Akorát že právě u mě to nebylo na 40 minut. Já jsem v kuchyni pomalá a když je někde psáno 30 minut, tak já to mám třeba na hodinu. Takže s timhle jsem se patlala fakt dlouho ?
Dobrý den, prosím, lze něčím nahradit psylium? Doma bych ho pak nevyužila a nechci to kupovat jen kvůli tomuto receptu a taky to chci udelat pro 2-letou dceru, tak ta asi nepotřebuje nějak vlakninu navíc. Moc děkuji.
Dobrý den, Zuzano, bez psyllia tyto těstoviny bohužel držet nebudou, dává těstu jistou pružnost. Tyto jsou navíc odlehčené cuketou, takže se bojím, že bez psyllia by se trhaly. Zkuste ke kuličkám a omáčce udělat „Fathead Keto Gnocchi“ – jsou jen z mozzarely, vajec (a žloutků), mandlové mouky a másla. Já s nimi zkušenost nemám, zatím jsem neměla potřebu je připravovat, ale vaši situaci by to mohlo vyřešit. Receptů je plný internet – zkuste třeba tady: https://www.ibreatheimhungry.com/fathead-keto-gnocchi-low-carb/
Úžasný recept! „Těstoviny“ jsem si sice dělala den dopředu a nechala v lednici, protože jsem měla trochu obavy, jestli to časově zvládnu. Nakonec to vlastně nebylo nutné. Podle takto jasně sepsaného postupu se vaří samo. Díky!
Jé, Baru, tak to jste mě nesmírně potěšila a hned mám krásnej den! Tak ať se Vám i nadále všechno tak pěkně daří : )
Vynikající recept. Krásně popsaný postup. Těstoviny fantastické, přidala jsem do nich čerstvou bazalku, krájela jsem je pak jako nudle. Dvouletá vnučka se mohla po nich utlouct, pořád chtěla přidávat . Hned dělám dvojitou dávku, akorát jsem vypustila žampiony a je to velmi famózní, mňamózní. Celé rodině chutnalo. Zkoušela jsem s krůtím i kuřecím masem. Budu se těšit na další recepty.Díky!!!
Děkuju, Helo! A to je pro mě největší pochvala, když slyším, že chutná i nejmenším!
Dobrý den, dají se těstoviny ohřívat v MT druhý den.Děkuji. Marie
Dobrý den, Marie,
omlouvám se, že reaguji se zpožděním. Ano, neměla bych z toho strach. Dala bych je na talíř, trochu pocákala vodou (protože vysychají) a ohřála pod poklopem nebo pod fólií.