Tvarohový koláč. Nic? Koláč s ostružinami. Taky nic? A co takhle low carb tvarohový koláč s ostružinami a drobenkou? Pořád nemáte chuť? Pořád se vám nevybavilo léto u babičky na venkově? Já myslím, že už přihořívá. A taky myslím, že pokud máte přístup k ostružinám, budete si o víkendu na tomhle koláči taky pochutnávat.
V létě, jako je to letošní, krásně osvěží. Nejlepší je s černo-černými ostružinami, co jsou tak zralé, že vám samy spadnou do dlaně, jen se jich dotknete. Ty jsou totiž samy o sobě tak sladký, že zbytek koláče už sladit nemusíte. Testovala jsem to na lidech. Tak pokud vám už ostružiny kvapem dozrávají a je jich tolik, že už je nestíháte trhat jen tak do pusy, tenhle koláč je to pravé.
Tento low carb koláč vám chutná i s jiným ovocem
Vyzkoušejte ho s tím, co právě dozrává. Pokud se stravujete v rámci volnějšího low carb, můžete si občas dovolit dezert se sladkým ovocem jako jsou třešně, meruňky, broskve nebo švestky. Já ho mám třeba moc ráda se zralými švestkami a přidávám k nim ještě mák. Nebo kombinace s meruňkami a špetkou skořice! Takový koláč vůbec nedoslazuju. Pokud máte hosty, vždycky si mohou koláč pocukrovat navrch nebo pokapat medem.
Suroviny
Základna
3 vejce
50 g másla (nebo ghí)
100 g mandlové mouky (nebo jemně umletých mandlí)
50 g kokosové mouky
špetka soli
1 lžíce citrónové šťávy
kůra z bio citrónu (nemusí být)
Náplň
1 tučný tvaroh (250 g)
1 zakysaná smetana (190 g)
2 vejce
2 lžíce citrónové šťávy
volitelně přisladit (podle chuti a stylu stravování)
dva hrnky zralých ostružin (nebo jiné zralé ovoce)
Drobenka
10 g másla
1 lžíce mletých mandlí
1 lžíce kokosové mouky
volitelně lžíce mandlových plátků
volitelně přisladit
Postup
Troubu si rozpalte na 180 °C.
Smíchejte vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přidejte citrónovou šťávu, případně i kůru. Vedle si smíchejte všechny suché ingredience. Pokud si melete mandle doma, umelte je hodně najemno. Stačí k tomu i elektrický mlýnek na kávu (já používám tento na chalupě a na menší množství ořechů, doma si melu ořechové mouky v tomto stolním mixéru).
Vše smíchejte, vznikne vám tužší těsto.
Těsto stěrkou vyklopte do koláčové formy a namokřenými dlaněmi a prsty ho vymačkejte po celé ploše a do okrajů. Pokud budete mít obyčejnou plechovou formu bez nepřilnavého povrchu – vyložte ji předem pečícím papírem. Těsto po celém dně propíchejte vidličkou a dejte péct na 10 – 15 minut. Jakmile začnou trochu zlátnout okraje, základna je předpečená.
Během pečení si připravte náplň. Vše kromě ovoce smíchejte. Náplň pak vylejte na předpečený korpus a ozdobte ovocem. Vraťte na 15 minut do trouby.
Připravte si drobenku smícháním změklého másla s mletými mandlemi a kokosovou moukou.
Po 15 minutách, po zapečení tvarohové náplně, posypejte vršek koláče drobenkou. Můžete přidat i plátky mandlí a dejte péct na 5 – 10 minut. Jakmile začne zlátnout drobenka a mandle, je hotovo. Dobu pečení vždy přizpůsobte vlastní troubě.
Koláč porcujte až po vychladnutí, případně ho nechte rozležet v lednici.
Už jste vyzkoušeli low carb cukroví podle mých receptů? Ty nejlepší jsem vydala v elektronické kuchařce Kouzlo Vánoc bez cukru. Pokud pečete rádi a jste low carb nebo bez lepku, nakoukněte a vyzkoušejte ověřené recepty, které vás nezklamou.
Poznámky a tipy
Otázku přislazení vhodným sladidlem opět nechám na vás. Já nesladila vůbec. Ostružiny jsem trhala přímo z keře a nechala jsem je hodně dozrát, aby byly přirozeně sladké. Pokud nedržíte sacharidy striktně na uzdě, můžete použít i jiné ovoce – třeba s broskvemi bude koláč sladký dost i pro „těžký curofily“, přísahám! Každopádně je lepší udělat koláč podle svého (v mém případě s low carb bobulemi a bez náhradních sladidel) a nabídnout ostatním hostům třeba pár kapek medu na vrch koláče – tak ho konzumuje můj Honza.)
Obyčejnou plechovou formu s vlnitým okrajem jsem si vyložila pečícím papírem. Jde to dobře, když papír zmuchláte, namočíte a pořádně vyždímete. Ale tenhle fígl určitě znáte...
Pokud nepoužijete měkký tvaroh ve vaničce, ale pevnější v kostce (třeba Jaroměřický), nebojte se do náplně přidat i trochu tučné smetany. Já dávám čtyřicítku, asi třetinu až půlku kelímku. Výsledný koláč je pak ještě hedvábnější!
Náplň si můžete vytunit i lžičkou vanilkového extraktu a nebo před přidáním drobenky poprášit zapečené ovoce skořicí (jablka, meruňky) či mákem (švestky)
Když pokládáte na tvarohovou náplň ovoce, zatlačte ho lehce prsty dolů.
Ty mandlový plátky, máte-li je doma, určitě k drobence přihoďte – jednak je to efektní a jednak to pěkně křupne.
Tenhle koláč si upečete klidně i na chalupě bez speciáního vybavení. Nepotřebujete žádnou techniku - jen troubu.
A nebudete potřebovat ani váhu, těsto na základnu je na velké lžíce takto: 5 lžic mletých mandlí, 3 vejce, 5 lžic rozpuštěného másla, 1 lžíce citr. šťávy, 2 lžíce kokosové mouky, špetka soli... zbytek už zvládnete!
36 komentáře
Miluji sladkotrpkou chuť ostružin :-) už se těším až vyzkouším :-) Kačko opět vynikající jen pohledem :-)
Já taky! : )
Oli, už se těším na zprávu, jak to dopadlo! : )
Tak je to v troubě, jen to, že drobenka se dává až úplně nakonec jsem dočetla až teď, takže je tam už s tvarohem. No snad se to nějak popere. :-D Už se moc těším až ho vyndám. děkuji za recept :-) Krásné letní dny všem
Jani, tak doufám, že se to stačilo propéct i bez spálení drobenky… ;)
Kolac byl vyborny, zkousela jsem ve Francii, misto tvarohu fromage blanc a misto zakysnaky creme fraiche a povedl se moc. Ja ho snidam uz treti den, stejne tak i tchan, ktery zdaleka neni low carb :) drobenku mam misto z platku mandlí ze strouhaneho kokosu a je to tede pecka! Diky za recept :) tesim se az vyzkousim i dalsi, tak at se dari :)
Zdravím do Francie, Terezko, a jsem moc ráda, že se koláč povedl a chutná i tchánovi : ) U nás ho taky bez problému zbaštili ostatní (ne zrovna low carb) členové rodiny… Kokos do drobenky je super nápad – vyzkouším! Myslím, že třeba v kombinaci s jahodama to bude fakt pecka! Hezký den!
Dnes jsem upekla s broskvemi (mám doma 3 chlapy ne lc ) a musím uznat,že koláč je naprosto perfektní , vláčný. Prostě dávám za jedna a recept řadím mezi velmi oblíbené.Děkuji moc :-)
Adélo, to mě moc těší! Děkuju za zprávu a ať dál všem doma chutná : )
Upiekla som ho s čučoriedkami a malinami. Použila som len mandľovú múku, kokosová mala príliš veľa sacharidov aspoň uvedených na obale :-) . Koláč je výborný. Ďakujem za recept.
Rádo se stalo a těší mě, Kate, že se povedl a chutnal! Té kokosové mouky není třeba se bát – dezerty stejně pečeme jen jednou za čas a koláč předpokládám taky nesníte sama : )) Nejlepší je ze zralého sezónního ovoce – já si ho nechávám zas až na léto, aby chutnal i mojí rodině a nemusela jsem přislazovat…
Právě ho mám v troubě a zapékám drobenku.
Tvaroh byl ve středu koláče ještě trochu tekutý, snad se s drobenkou dopeče. Já osobně malinko přisladila Xylitolem.
Moc děkuji za recept!
Rádo se stalo : ) Nějak mi Váš komentář zapadnul, tak doufám, že koláč dopadl dobře a s drobenkou se dopekl. To, že je po první části pečení ještě uprostřed polotekutý, je v pořádku… K.
Super receptik, dakujem :-) Bude uz u nas stalicou. Manzel zjedol stvrt kolaca len tak na ranajky a aj v praci mal velky uspech. Pouzila som maliny a borievky a vyzeral naozaj skvostne :-)
Ahoj Janko,
to je krásná zpráva. To mám velkou radost, že koláč tak zachutnal.
Prosim v receptu neni kdy se tam dává ovoce…děkuji
V postupu stojí: „Během pečení si připravte náplň. Vše kromě ovoce smíchejte. Náplň pak vylejte na předpečený korpus a ozdobte ovocem. Vraťte na 15 minut do trouby.“
K.
Opravdu vynikající koláč! Stačí přesně se držet receptu a výsledek je perfektní. Určitě jsem objevila jeden z nejoblíbenějších LC dezertů. Moc díky!!!
To mám obrovskou radost : ))
Totální bomba…..děkujeme celá rodinka
Mám ohromnou radost, díky za zprávu! Asi si taky zase upečeme… :))