Pomerančová kůra kandovaná bez cukru? Ano! Pokud hledáte něco zdravého, originálního a chutného, pomerančové arancini jsou tím pravým! Tato pochoutka z Chorvatska je přímo explozí citrusové chuti. A co víc, arancini připravíte snadno i bez klasického cukru, takže je můžete mlsat i v rámci low carb stravování.
Co jsou to pomerančové arancini?
Arancini jsou kandovaná pomerančová kůra, která se připravuje tradičně s cukrem. Název pochází z italského slova „arancia“, což znamená pomeranč. Nepleťte si ale tyhle pomerančové arancini se sicilským pokrmem stejného jména. Tam se jedná pro změnu o smažené koule plněné rýží, masovým ragú a sýrem.
Zpět k arancini z Chorvatska, resp. Dalmácie. Tato lahůdka se servíruje jako sladké mlsání, používá se do koláčů nebo jako ozdoba dortů. Často se vozí domů jako suvenýr.
V mojí upravené low carb verzi prostě vyměníme rafinovaný cukr za alternativu, aby si je mohli vychutnat i ti, kdo se vyhýbají sacharidům. A také zredukujeme množství přislazení. Tradiční recept počítá s množstvím cukru 1:1 na váhu slupek. Věřím, že pokud se už nějakou dobu stravujete bez cukru a se sladidly to nepřeháníte, bude vám vyhovovat méně přislazená (ne)cukrovinka, stejně jako mně.
Kandovaná pomerančová kůra – jde to vůbec bez cukru?
Jde a pokud navíc narazíte na vhodnou odrůdu pomeranče, tak byste se dokonce mohli obejít bez jakéhokoli doslazení. Tady zbystří především ti, kteří se alternativním sladidlům zcela vyhýbají, byť by se jednalo o sladidla na přírodní bázi (jako erythritol).
Ať už koupíte pomeranče s hořkou či méně hořkou kůrou, vždy se musí jednat o BIO, tedy pomeranče s chemicky NEošetřenou kůrou. Jestli chcete celkově méně přeslazenou záležitost, je potřeba nepodcenit macerování kůry ve vodě, abyste ji zbavili hořkých tónů.
Pomerančová kůra obecně obsahuje hořké látky, zejména limonoidy a flavonoidy (jako hesperidin), které jsou pro citrusy přirozené. Nicméně existují některé odrůdy pomerančů, jejichž kůra je méně hořká a mírně sladší, což se může při přípravě arancini hodit. Takové odrůdy bývají často celkově sladší. Pokud tedy zapátráte po speciálkách, tak ve vašem hledáčků by měla být odrůda Cara Cara Navel, Seville Sweet Orange nebo zkuste třeba klementýnku Ortanique (to je tangor, kříženec sladkého pomeranče a mandarinky). Z té by byly arancini luxusní.
Každopádně dobré výsledky dosáhnete s jakýmikoliv bio pomeranči a důkladným macerováním ve vodě.
Jak využít kandovanou pomerančovou kůru?
Arancini jsou neuvěřitelně univerzální! Poslouží samostatně jako doplnění k dalšímu low carb cukroví. Když je ještě namočíte ve vysokoprocentní čokoládě a posypete trochou nadrobno nakrájených arancini, zjistíte, že budete muset přepsat svůj vánoční top list nejoblíbenějšího (ne)cukroví!
Arancini můžete také nasekat a dochutit jimi low carb dezerty. Třeba low carb vánočka si o to přímo říká. A nebo s nimi můžete vylepšit low carb marokánky!
Pomerančová kůra se bude skvěle hodit i jako ozdoba slavnostních dortů a těch čokoládových obzvlášť. A co třeba věnovat ji jako hezký jedlý dárek? Krásně zabalené arancini jsou originálním jedlým dárkem. Koukněte i na další tipy na jedlé dárky.
Arancini jako vánoční cukroví
Pro sváteční atmosféru můžete arancini povýšit na luxusní vánoční cukroví! Jak na to?
Čokoládová poleva: Použijte vysokoprocentní čokoládu (85 % nebo více), roztavte ji ve vodní lázni a arancini v ní namočte. Přebytečnou čokoládu nechte okapat.
Zdobení: arancini v čokoládě můžete ozdobit jemně nastrouhanou čerstvou pomerančovou kůrou, sekanými ořechy jako jsou mandle nebo pistácie, lyofilizovaným ovocem nebo prostě nasekejte pár kousků arancini najemno o ozdobte svoje cukroví tím.
Zajímá vás více low carb cukroví?
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů
Příprava kůry: Pomeranče omyjte horkou vodou a důkladně očistěte. Odstranění hořkosti z kůry: Kůru vložte do mísy s vodou a nechte ji macerovat klidně 4 až 5 dní. Vodu pravidelně měňte (alespoň 2 krát denně). Alternativně můžete kůru třikrát krátce povařit v čisté vodě, pokaždé je dávejte do nové studené vody. Já volím raději delší macerování. Kandování: V hrnci smíchejte vodu a sladidlo (případně med, pokud nedržíte úzkostlivě sacharidy na uzdě), zahřejte a míchejte, dokud se sladidlo nerozpustí. Přidejte špetku soli. Vložte scezenou kůru do sirupu a na mírném ohni za občasného míchání povařte asi 30 minut. Poté odstavte z plotýnky a nechte kůru vystydnout (ve zbytku sirupu, pokud se nezredukoval). Následně ji vyjměte, nechte okapat a lehce obalte v krystalcích erythritolu pro efekt. Můžete ji také nechat do druhého dne částečně zaschnout a teprve pak poprášit rozmixovaným (ne)cukrem. Pokud jste zvolili přislazení trochou medu, dbejte na to, aby teplota nepřesáhla 60/70 °C. Zachováte tak většinu prospěšných látek v medu. Med byste museli vystavovat teplotě 80°C po dobu jedné hodiny, aby se znehodnotil. Takže ta půlhodina při 60 - 70 °C by neměla vadit. Sušení: Kousky kůry rozložte na pečicí papír nebo sušicí plát a nechte je vyschnout na vzduchu (cca 24 hodin poblíž topení). Pokud chcete proces urychlit, použijte sušičku ovoce nebo troubu při teplotě 50 °C. Teplota sušení závisí na síle proužků. Kůra by měla být suchá, ale ne přesušená a tvrdá.Suroviny
Postup
Kůru oloupejte a nakrájejte na proužky (dužinu sníte, využijte do salátů, ráno si jimi ozdobíte low carb kaši nebo si upečete pomerančová očka z mojí kuchařky s recepty na low carb cukroví ).
Proč zvolit arancini na Vánoce?
Arancini jsou krásně aromatické, jednoduché na přípravu a jejich chuť je jedinečná. Jsou skvělou alternativou k tradičnímu cukroví, které často obsahuje spoustu cukru a mouky. Navíc vypadají nádherně na vánočním stole!
Další tipy na low carb cukroví
Recepty na low carb cukroví se hodí po celý rok. Dají se podle nich vykouzlit mini dezerty na různé oslavy, hodí se při přípravě sweet baru na low carb svatbu a nebo kdykoli, když vás honí mlsná. Stáhněte si moji PDF kuchařku s dvaceti vymazlenými recepty low carb cukroví a spoustou tipů. Uvidíte, že se k ní budete stále vracet. Další užitečné tipy jsem sepsala ve článku Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem. Věřím, že vám usnadní práci a ušetří nervy a suroviny. Připomenu ještě článek, kde najdete 10 klasických druhů low carb cukroví, na kterém si pochutnáte.
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.