Při pečení cukroví se vám určitě začnou hromadit bílky. Nuže tady je jeden tip, jak s nima naložit. Pokud jste je teda nepřihodili hned ráno do omelety… Tyhle ořechový pusinky jsou tak jednoduchý, že je s vaší pomocí zvládne připravit i dítě. Jsou jen ze tří ingrediencí a ořechy na ně můžete použít, jaké chcete. Jen bych se přimlouvala za polovinu kešu, kvůli jejich přirozené sladkosti. Abyste prostě nemuseli pusinky doslazovat. Já zvolila kombinaci pistácií a kešu a do hotových pusinek dala kapku vysokoprocentní čokolády. Můj muž prohlásil, že tohle je asi nejlepší letošní cukroví. Ale nebudeme předbíhat, je to teprv třetí recept a určitě jich stihnu ještě pár připravit.

Suroviny
5 bílků (150g)
75 g pistácií (nebo jiných ořechů)
75 g kešu
špetka soli
vysokoprocentní čokoláda
sekané ořechy na ozdobení
Postup
Z bílků a špetky soli ušlehejte opravdu tuhý sníh. Použijte dokonale čistou, suchou misku.
Ořechy si umelte na velmi jemno, nebo použijte ořechovou mouku.
Ořechy vmíchejte do sněhu opatrně a po částech. Lžičkou dělejte na plechu s pečícím papírem nebo fólií malé hromádky. Můžete samozřejmě použít i zdobičku nebo sáček se zdobící špičkou a pusinky na plech nastříkat.
Uprostřed každé pusinky udělejte špičkou lžičky malý důlek. Pečte (sušte) je v troubě vyhřáté na 100 - 120 °C (horkovzduch) určitě minimálně půl hodiny, případně na konci ještě snižte teplotu a dosušte. Stupně přizpůsobte zkušenostem s vaší troubou, každá peče jinak...
Do vychladlých pusinek dejte lžičkou trochu rozpuštěné a částečně vychladlé vysokoprocentní čokolády a ozdobte sekanými ořechy. Skladujte v chladu a suchu (ať vám nenavlhnou) a spotřebujte ideálně do týdne. Já vyzkouším skladování v mrazáku. Ale nebojím se toho, pokud by navlhly, na topení jsou během chvilky zase v křupavém top stavu.
Poznámky a tipy
Bílky na sníh uchovávejte v lednici maximálně tři dny. Musí být od žloutků důkladně oddělené. I kapička žloutku v bílcích způsobí, že sníh nepůjde vyšlehat nebo nebude pevný. Stejně tak vám dílo pokazí mastná mísa... Důkladná čistota mísa a odmaštěné šlehací metly jsou základem úspěchu. Také je potřeba bílky včas vyndat z lednice a nechat je ohřát na pokojovou teplotu a nebo šlehat sníh ve vodní lázni. Ten pak opravdu dokonale drží.
Čokoládu jsem použila 75% z Troubelic. Je slazena panelou. Peču především pro dcerku, manžela a návštěvy - tak bych s osmdesáti a víceprocentní čokoládou už možná neuspěla.
Pokud chcete použít 90 a víceprocentní čokoládu a raději použijete náhradní sladidlo - umelte ho na moučku a zašlehejte do sněhu.
Moje máma dává po Vánocích každoročně do mrazáku všechny přebytky cukroví. Sněhovým pusinkám ani ořechových hrudkám (které jsou obdobou dnešního receptu) to nikdy neuškodilo a byly perfektní i po rozmrznutí. Kdyby vám přeci jen tyhle pusinky chytly nějakým způsobem vlhkost, stačí je dát na chvíli třeba na topení na kousek pečícího papíru a zase super vyschnou a budou křupavý. S čokoládou bych je už v troubě nedosušovala, nebo jen na velmi malou teplotu.
Zajímá vás více low carb cukroví?
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů