Po husím konfitu mám pro vás tip na luxusní krémovej kaldoun. O svatomartinským víkendu se teda dostalo ještě i na rillettes ze zbytku pečenýho stehna, co nechala na talíři naše Johanka, ale ty až příště. A pokud si pečínku na Sv. Martina nepečete, tak o Vánocích na Štěpána určitě ano. U této polévky si dávejte extra záležet na vývaru. Musí být poctivej, silnej. Pokud ošidíte vývar, nemůžete čekat dobrej kaldoun. Když ale budete postupovat podle receptu, určitě se podaří.
![kremovy-husi-kachni-kaldoun](https://colorsoflowcarb.cz/wp-content/uploads/2018/11/kremovy-husi-kachni-kaldoun-585x585.jpg)
Suroviny
Na vývar:
křídla, krk a droby (játra nedávám, ty jsou lepší na cibulce : )
- můžete přidat kosti, pokud jste „ptáka“ rozbourali
1 husí stehno (kachní)
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
2 řapíky celeru
lžička kuliček nového koření
lžička kuliček černého pepře
4-5 bobkových listů
1 lžíce jablečného octa
3 litry vody
Kaldoun:
2 lžíce husího/kachního sádla (nebo ghí)
1 cibule
300 g oloupané cukety
300 g růžiček květáku
2 kořeny petržele
½ menší bulvy celeru
4 mrkve
2 litry poctivého vývaru z husy/kachny
300 ml tučné smetany
obrané husí/kachní maso + droby
hladkolistá petrželka
sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
Začněte přípravou vývaru. Maso, kosti, droby a zeleninu zalijte studenou vodou, přidejte koření, ocet a můžete i trochu osolit kvůli chuti masa. Pomalu vše přiveďte k varu a nechte dál jen probublávat, táhnout. Asi po 5 hodinách oberte maso, kosti vraťte do vývaru a ještě táhněte pár hodin. Čím déle a pomaleji budete vývar táhnout, tím výraznější bude jeho chuť. Pokud nemáte dost času, dejte méně vody, ať není vývar slabý, oberte maso, když je měkké, a pokračujte v přípravě kaldounu.
Vývar je potřeba scedit, ideálně přes plátýnko. Vyvařenou zeleninu vyhoďte.
Ve větším hrnci orestujte na sádle oloupanou cuketu na kostičky, květák rozebraný na růžičky a hrst nakrájeného celeru a petržele. Zalijte horkým vývarem, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Hlídejte, aby vám smetana v polévce nevzkypěla. Když je zelenina měkká, vše rozmixujte dohladka. Máte výborný krémový základ.
Přidejte kořenovou zeleninu na kostičky a vařte do poloměkka. Přidejte maso a nechte ho prohřát. Polévku dochuťte solí, pepřem (ideálně bílým) a strouhaným muškátovým oříškem.
Servírujte posypané hladkolistou petrželkou.