Tak. Poslední letošní low carb cukroví. Znáte ho už z Velikonoc z mojí facebookový stránky nebo z Instagramu. Ano. Jsou to přetransformovaný malinový vajíčka v čokoládě. Tenkrát byly z maskarpone a jako nemléčná varianta mohly být i z kokomlíka. A abych jen nerecyklovala vlastní starý recepty, inovovala jsem je. Kromě tvaru kuliček dostaly i dávku probiotik. Jsou totiž z domácího kokosovýho kefíru. Kvalitních fermentů není nikdy dost a jestli doma s vámi ještě nežije kefírová (tibetská) houbička, určitě si ji pořiďte. Kuličky můžete samozřejmě udělat už ze zmíněnýho maskarpone nebo kokomlíka, jen budete muset trochu ubrat (resp. v případě kokomlíka naopak trochu přidat) mleté mandle. I tak budou malinový kuličky úžasný. Jen prostě s koko-kefírem jsou ještě o level vejš. Dodá jim sladkokyselou pikantnost a jsou s ním krásně šťavnatý. Moje top top letošní #necurkoví.

Suroviny
100 g kokosového kefíru*
50 g blanšírovaných mandlí nebo mouky
50 g lyofilizovaných malin (30 g malinového prachu*) + trochu na ozdobu
vysokoprocentní čokoláda na polevu
* o kefíru a malinovém prachu viz tipy pod čarou
Postup
Smíchejte kefír, jemně mleté mandle a prach z mrazem sušených malin. Vznikne vám hustá hmota. Dejte ji na chvíli do mrazáku, půjdou vám lépe tvořit kuličky.
Jedna dávka vystačí asi na 25 dvoucentimetrových kuliček. Hotové kuličky dejte opět asi na půl hodiny do mrazáku a připravte si zatím polevu z vysokoprocentní čokolády. Musíte ji rozpustit ve vodní lázni a nechat zase trochu zchladnout.
Vychlazené kuličky obalujte v čokoládě a zdobte drcenými malinami.
Uchovávat můžete v lednici až týden, případně déle v mrazáku.
Poznámky a tipy
Kokosový kefír připravíte fermentací z kokosového mléka. Používám na něj výhradně plechovkové Real Thai. To se mi osvědčilo nejlépe. Je homogenní a neobsahuje žádná zahušťovadla. Při výrobě kefíru se neodděluje voda od smetany... Možná bude dobře fungovat i Aroy-D. Kefírovou (tibetskou) houbičku vložíte do kokosového mléka, které jste přelili do skleničky. Zavíčkujete a necháte při pokojové teplotě fermentovat cca 24 hodin. Pak houbičky přecedíte přes plastové sítko. Kefír vložíte zavíčkovaný do lednice a necháte ještě jeden den v lednici. Pak je krásně hustý a připravený k přípravě kuliček.
Prach z lyofilizovaných malin jsem objevila na internetu a vyjde levněji, než mrazem sušené maliny. Z nich totiž dobrou třetinu tvoří semínka, která v tomto případě vyhazuju. Pokud prach nemáte, vyrobíte si ho nadrcením malin (v hmoždíři nebo krátce pomlít). Ty následně přes kovové síto propasírujete...
Tip na obalování v čokoládě:Vychlazené kuličky napichujte na párátko a to pak po namočení kuličky do čokolády zapíchněte třeba do polystyrenu. Použít můžete i obrácené plato od vajec. Po zatuhnutí čokolády opatrně kuličky sundejte z párátek a ihned podávejte.
Zajímá vás více low carb cukroví?
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů
4 komentáře
Dobrý den, díky za recept, kuličky se chystám připravit na víkendovou oslavu :-) Chtěla jsem se zeptat – protože syn nemůže ořechy – jestli by bylo možné místo mandlí použít mouku ze zemních mandlí (tigernut flour)? Část kuliček bych udělala podle receptu a část bych chtěla udělat pro syna právě ze zemních mandlí… Nejsem si ale vlastně jistá, jestli se mouka ze zemních mandlí může používat i za studena? Děkuji Terezie
Terezko, bohužel neporadím. S těmi zemními mandlemi ani moukou z nich nemám absolutně žádnou zkušenost. Ale pokud ji sama používáte, tak přibližně víte, jak se chová… Dejte vědět kdyžtak, jak to dopadlo, ať vím, kdyby se ještě někdo ptal. Děkuju moc. K.
Díky, tak jsem to prubla :-) Kuličky jsou z té mouky ze zemních mandlí chuťově moc dobré, ale bohužel nedrží tvar… Musela jsem je dát do mrazáku. Poleva z čokolády tím pádem byla boj. Ale oboje kuličky byly moc dobré, děkuju moc za recept, všichni se olizovali :-)
Tak to jste se s tím nakonec dobře popasovala : ) Děkuju za sdílení zkušenosti a přeju pěkný den.