LOW CARB MAROKÁNKY

autor Kačka
4 komentáře

Jednoduché, rychlé, šťavnaté a dostatečně sladké, i když nepřidáte žádný cukr, med či sladidlo. Sušené ovoce je samo o sobě sladké dost. Já jsem použila datle, meruňky a švestky. Pokud chcete méně sacharidů, tak na low carb marokánky použijte sušené brusinky (neproslazené!). V takovém případě budete možná muset hmotu lehce dosladit podle vašich zvyklostí a chutě.

Low carb marokánky bez přidaného cukru a bez sladidel

Do mojí e-knihy s recepty na low carb cukroví se tyhle marokánky, nebo chcete-li florentýnky, vloni nedostaly. Receptů už jsem měla dostatek a tenhle na marokánky mi nepřišel tak převratný.

Prostě jsem vzala náš rodinný a osvědčený recept na běžné marokánky, vynechala jsem cukr, nahradila mouku lněným semínkem a trochu upravila poměry surovin. Ráda vám je ale nyní přidávám na blog, protože jsou podle mého Honzy ještě lepší, než ty klasické.

Chystáte se na své první low carb Vánoce? Určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.

Low carb marokánky

Jak moc budou marokánky low carb záleží na použitém sušeném ovoci a na čokoládě, ve které je pak namočíte. Stačí vám marokánky bez přidaného cukru? Pak použijte jakékoli sušené ovoce – skvělé jsou meruňky, fíky, datle, švestky, mango.

Vyzkoušejte také

Pokud držíte sacharidy na uzdě a jde vám třeba o cukroví na hranici keto stravování, musíte sáhnout po sušených (neproslazovaných) brusinkách a florentýnky pak namočit do stoprocentní čokolády nebo do čokolády slazené low carb sladidly.

Jak skladovat low carb marokánky

Marokánky bez cukru (a platí to pro jakékoli low carb cukroví) nevydrží tak dlouho jako klasické cukroví z mouky a cukru. Cukr je konzervant. Navíc jsou hlavní složkou takového cukroví ořechy a semínka. Ty podléhají snadno žluknutí a jsou obecně náchylnější k plísním.

Pokud chcete péct dopředu a advent si užít v klidu, šoupněte cukroví do mrazáku. Po volném rozmrazení chutná stejně, jako právě upečené. Já ho pravidelně vytahuji na Velikonoce a někdy i později. A vždycky přijde k chuti snad víc než na ty Vánoce.

Přečtěte si také a upečte se mnou 10 druhů klasického low carb cukroví, na kterém si pochutnáte

Pokud mrazák nemáte, nebo jen malinký a nebo ho prostě využít nechcete, pusťte se do pečení na poslední chvíli, jen pár dnů před Vánocemi. Cukroví pak uchovávejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě a snězte do týdne.

Některé druhy rády natahují vlhkost. U nás je to žádoucí. Někdo má ale rád cukroví křehčí, a pak právě pomůže mrazák. Má tendenci potraviny spíše vysušovat…

Low carb marokánky

LOW CARB MAROKÁNKY

Tisk
Množství: 25 ks Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.8/5
( 12 Hlasů )

Suroviny

80 g ořechů 80 g sušeného ovoce 20 g zlatého lněného semínka 50 g tučné smetany kvalitní čokoláda na namočení

Postup

Ořechy nasekejte najemno. Použila jsem lískové, pekanové a mandle.

Sušené ovoce nakrájejte na malé kousky (kostičky o hraně půl centimetru i menší, jak se vám povede).

Zlaté lněné semínko rozmixujte na jemnou moučku. Dobře to jde v elektrickém mlýnku na kávu nebo v malém smoothie mixéru.

Vše smíchejte v míse. Zlaté semínko pomůže oddělit od sebe slepené kousky sušeného ovoce.

Smetanu nechte přejít varem a ihned nalijte k suché směsi.

Vše dobře promíchejte a nechte stát asi 10 až patnáct minut.

Namokřenýma rukama tvořte na plechu malé, kompaktní hromádky.

Low carb marokánky

Pečte je v troubě vyhřáté na 160°C asi 15 minut do lehounce nazlátlých okrajů.

Na plechu s nimi nehýbejte dokud nevychladnou.

Vysokoprocentní čokoládu (použila jsem 70%) rozehřejte ve vodní lázni.

Marokánky berte opatrně palcem a ukazováčkem a jejich spodní část namočte do čokolády.

Low carb marokánky

Nechte pořádně zatuhnout obrácené na plechu.

Uchovávejte v chladu a snězte do týdne. Nebo je dejte do mrazáku, kde vydrží měsíc i dva bez újmy.

Chcete více vánočního cukroví bez cukru? Stáhněte si moji e-kuchařku Kouzlo Vánoc bez cukru s 20 recepty na low carb cukroví. Stáhněte si ukázku zdarma a vyzkoušejte low carb išlské dortíčky.

možná vás bude také zajímat

komentář

4 komentáře

Iva 18. 12. 2021 - 18:45

Dnes jsem zkoušela, přesně podle receptu ale po upečení se rozpadají – už jsou pořádně vychladlé. Škoda, moc jsem se na ně těšila ale znovu je dělat nebudu

Odpověď
Kačka 20. 12. 2021 - 7:39

Zdravím Ivo, vím vím, jak jsme si psaly. Na Instagramu i FB vidím zatím jen podařené kousky a reakce jsou nadšené. U vás pravděpodobně nebyly už před pečením hromádky kompaktní, pokud vám posléze čokoláda protékala, jak jste mi psala. Tak na jogurt s nimi, suroviny vniveč nepřijdou a jsem ráda, že jste nakonec našla pro sebe vyhovující recept. Já se snažím umělá sladidla omezovat a když už je v marokánkách sušené ovoce a čokoláda, erythritol jsem prostě vynechala. Krásné svátky. K.

Odpověď
Zuzana 22. 12. 2023 - 20:02

Dobry den, mohla bych misto smetany pouzit kokosove mleko?
Dekuji.

Odpověď
Kačka 30. 12. 2023 - 14:58

Dobrý den, Zuzko, omlouvám se, že reaguji až teď. Jak jste si poradila? S kokosovým mlékem jsem marokánky nezkoušela, ale nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat i s ním 😉

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno