Ať se nám to líbí nebo ne, je tady podzim. Já to teda kvituju s povděkem. Těch veder jsme si užili až až, jaro nebylo žádný, tak ať se aspoň vydaří podzim, ne? Podzim, to jsou taky dýně a já tu mám pro vás něco úžasnýho ke kávě. Dýňový brownies. A není to obyčejný brownie. Je vytuněný do božskejch čokořezů s krémem a dýňovou polevou. Tenhle recept je teda na řezy, tak jak je vidíte na fotce. Ale i pokud máte rádi samotný brownies, určitě si upečte tyhle bezmléčný (a taky bezvaječný). A vřele doporučuju aspoň tu polevu navrch. Kdo má čas, elán, potřebný suroviny a hlavně trpělivost počkat do zítřka, tak si udělá celý řezy. Rozleželý jsou bomba. Každopádně věnujte pozornost i tipům pod čarou… Dobrou chuť!

Suroviny
Na brownie (čokoládový základ)
200 g pečené dýně
200 ml hustého kokosového mléka
200 g vysokoprocentní čokolády (70% a více)
50 ml silné kávy
1 lžíce citrónové šťávy
50 g kokosové mouky
2 lžičky skořice
¼ lžičky jedlé sody
Na krém
200 g krémového sýra / lučiny / mascarpone
250 g zakysané smetany / creme fraiche
1 lžíce grass fed želatiny
Na polevu
50 g pečené dýně
200 ml kokosového mléka
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička skořice
1 lžíce grass fed želatiny
Volitelně hrst ořechů (vlašských, pekanových) na posypání
- nebo lze ozdobit strouhanou čokoládou, případně jen jemně poprášit skořicí
Pozn. k surovinám:
pokud nemáte želatinu, lze dezert podávat jako samotné brownie se lžící krému (nebo třeba jen zakysané smetany) a přelité teplou polevou
brownie i poleva jsou bezmléčné – pokud někdo v rodině netoleruje mléčné výrobky, bude podávat samotné brownie s teplou polevou, anebo přidá navrch např. lžíci kokosového kefíru
Postup
Předem si upečte dýni (Hokkaido, máslová dýně). Vydlabejte ji (pokud máte máslovou, tak i oloupejte), nakrájejte na kostky, posolte 2 špetkami soli a pokapejte asi 2 lžičkami ghí. Vše na plechu promíchejte a pečte na 180 °C do měkka. Trvá to asi půl hodiny, ale sledujte výkon svojí trouby. Vychladlou dýni dejte do lednice nebo přímo pokračujte v přípravě dezertu.
Na brownie si dejte do vodní lázně rozpustit čokoládu (pak odstavte a nechte trochu vychladnout), rozmixujte dýni, kokosové mléko, espresso a citrónovou šťávu. V míse promíchejte kokosovou mouku se skořicí a jedlou sodou. Přidejte směs s dýní a rozehřátou čokoládu. Vše dobře promíchejte a rozetřete do pekáčku vyloženého pečícím papírem, případně do dortové formy.
Dejte péct na 160°C (horkovzduch), případně na 180°C horní/dolní ohřev. Asi za půl hodiny by mělo být upečeno. Špejlí to nepoznáte, díky dýni je dezert uvnitř stále vlhký. Brownie ale bude vyšší a bude mít pevnou krustičku.
Krém i polevu připravíte rozmixováním všech ingrediencí. Na polevu je lepší kokosové mléko trochu zahřát.
Na vychladlý korpus rozetřete vrstvu krému, na něj pak vrstvu polevy a dejte do lednice vychladit a rozležet, ideálně do druhého dne. Díky želatině krém i poleva přes noc dostatečně ztuhnou. Řezy jdou pak krásně krájet a dobře se s nimi manipuluje – drží, nerozpadávají se, dají se jíst rukou.
Poznámky a tipy
Na 250 g pečené dýně, která je na korpus i polevu potřeba vystačí syrová dýně o váze cca 480 g. Každému se v troubě vypaří jinak voda (podle délky pečení, obsahu vody v konkrétní dýni) – tak vemte raději půl kila syrové. 200 g upečené pak dejte do brownie a zbytek do polevy.
Kokosové mléko jsem použila Alnatura v plechovce, mám ráda i Real Thai
Želatinu používám hovězí (bez příchuti, bez zápachu) z volně pastveného dobytka, tzv. grass fed. Používám značku Great Lakes, která se dá u nás koupit přes internet.
Pokud nemáte čas, nedělejte řezy, ale servírujte jen porci brownie se lžící krému a polevou, a nebo i jen s teplou polevou jsou vynikající. V tomto případě doporučuji brownies krájet opatrně vyndané z pekáčku. Pozor na jeho křehkost, ať se vám nezlomí. Osvědčilo se mi přikrýt pekáček prkýnkem a na něj otočením korpus vyklopit. Ve formě se sundavacími bočnicemi toto odpadá.
Pečená dýně je přirozeně sladká, kokosové mléko jakbysmet, 70% čokoláda je sladká víc než dost. Recept tedy v této podobě není třeba doslazovat. Pokud použijete čokoládu víceprocentní, bude to méně sladké a možná budete muset přisladit. Ale každý vnímá sladkou chuť jinak, tak zvažte sami.
4 komentáře
Dobrý den, bylo by prosím možné u dýňových čokořezů nahradit kokosovou mouku mandlovou? V receptech mi kokosová mouka moc nechutná. Děkuji, Stabravová
Zdravím Leono,
1:1 to asi nahradit nepůjde, protože kokosová mouka má větší savost… Budete to muset vyzkoušet a mandlové dát možná o něco víc (zkuste 70-80g, ale jen odhaduju). Můžu Vás ale ubezpečit, že v dezertu jí chuťově (tu kokosovou) určitě nijak výrazně nezaznamenáte…vůbec bych se jí nebála : )
Prosím, který druh dýně se nejlépe hodí na sladké pečení? Moc děkuji!
Dobrý den, Dášo, já na sladké pečení používám nejraději máslovou dýni. Její chuť je jemnější, než třeba u dýně Hokkaido.