Ověřených receptů na low carb pečivo není nikdy dost. Vyzkoušejte tyhle low carb housky, těm klasickým se hodně blíží!
Tyhle houstičky jdou u nás na dračku. Nejradši je máme s máslem a jahodovo-malinovým rozvarem (lžička kvalitní želatiny vám z něj udělá pecka marmeládu). Jsou z bílků, kokosové a lněné mouky, plné sezamových semínek a hlavně rychle hotové a tak dobré!
I pro svoji podobnost s bílým pečivem jsem je zvolila do low carb velikonoční nádivky, v ní se také skvěle uplatní zbylé žloutky! Mimo Velikonoce můžete ze žloutků připravit domácí majonézu, udělat si pudink a nebo si je prostě ráno přihoďte do míchaných vajec.
Pamatujte, že s low carb pečivem (stejně jako s dezerty na bázi ořechů a semen) to nepřeháníme. Dopřejte si oboje jen příležitostně. Zdravé tuky je nejlepší přijímat z čerstvých, tepelně neupravených ořechů a semen, případně šetrně usušených po předchozím máčení. Jedině tak využijete maximum nutrientů a namáčením (aktivací) naopak eliminujete antinutrienty, jako je kyselina fytová.
Suroviny na 12 malých bulek
6 bílků
70 g kokosové mouky
30 g jemně mletého zlatého lnu
50 g sezamových semínek
20 g psylia (umleté na prach, melu se lnem)
1 malá lžička himálajské soli (3 g)
špetka muškátového květu
2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem (10 g)
150 ml vroucí vody
Postup
Troubu předehřejte na 180 ° C.
Smíchejte všechny suché ingredience. Pořádně je v misce promíchejte metličkou.
Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
Smíchejte suchou směs se sněhem, vznikne drolivá hmota.
Přilejte 150 ml vroucí vody a okamžitě lžící rozmíchejte. Hmota už je o poznání tvárnější. Pořádně ji promíchejte, odlepí se od stěn a vytvoří kompaktní hroudu. Hotovo.
Rozdělte si těsto na 12 stejných kousků po cca 45 g.
V mokrých dlaních tvarujte bulky, trochu je zploštěte, v troubě se malinko zvednou.
Pečte asi 50 minut do lehce zlatavé barvy.
Už jste vyzkoušeli některý z mých receptů na low carb cukroví? 20 nejoblíbenějších receptů jsem pro vás zpracovala do e-kuchařky Kouzlo Vánoc bez cukru. Nakoukněte! Recepty z kuchařky využijete po celý rok, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.
39 komentáře
Dobrý den, když houstičky upeču večer, budou dobré ještě ráno, případně dopoledna na svačinu do školy? Máte prosím vyzkoušeno?
Děkuji ;)
Zdravím, Katko,
druhý a možná i třetí den by měly být houstičky v pohodě. Druhý den dopoledne bych se vůbec nebála… Jinak rozměrově, když uděláte těch 12 ks, jsou malinký, takový dvojhubky…tak případně poupravte velikost podle potřeby školních jedlíků ; )
dobrý den, co prosím konkrétně používáte na mletí semínek, psyllia?
děkuji
Kamilo, omlouvám se, že píšu až dnes, psyllium melu ve stejném mlýnku, jako mandle, lněná semínka atd. Používám mlýnek na kávu.
Dobrý den Kačko,
včera jsem narazila na Váš blog a musím říct – SUPER!!! Hned večer jsem se pustila do těchto houstiček a přestože jsem do nich zapomněla dát sezamová semínka, tak se povedly a jsou moc dobré. Krásný je ten Váš blog, nabil mě pozitivní energií, už sleduji na FB. Díky!!!
Krásný den!!!
Jani, tak to mě moc potěšilo! Děkuju za milý komentář a přeju, ať se daří i podle dalších receptů a hlavně ať chutná : ) Krásný den i Vám!
Kačko dobry den,prosim jaky poměr želatiny a oboce pokud bych si chtela udelat tu markošku ?? Diky Gaba
Dělám od očka… záleží, jak moc se vyvaří tekutina. Stačí trochu, ať je to pořád na namazání a nejsou z toho tuhý amarouny. Vždycky odeberu trochu tekutiny do hrníčku, nechám vychladnout, případně říznu malinko vodou, rozmíchám v tom lžičku grass fed hovězí želatiny a nechám nabobtnat, pak to rozmíchám v ovocném rozvaru.Uchovávám max týden v lednici. Pokud potřebuju marmeládu hned, přidám misto želatiny trochu chia (předem umletý na prach). To zhoustne rychleji… : )
Delala jsem tyto housticky presne podle receptu, ale bohuzel mi z toho vysly takove skarede neforemne koule :( snad budu mit priste vice stesti :D :)
Tak to mě mrzí, že se nepovedly : (
Jsou to často pečené a oblíbené houstičky. Někde musel být zádrhel… Ony vyběhnou jen malinko, jsou docela malé, tak akorát pro menší děti. Hezká koulička se povede v namokřených rukách… Nevím, co se zvrtlo, ale snad se další recepty už podaří : )
Dobrý večer jsem tady úplný nováček a trochu se tady motám :) Prosím vás Kačko jak se dostanu na váš blog?
Dášo, omlouvám se, že píšu s takovým zpožděním… No, píšete mi komentář na blogu, takže na něm už jste : ) Pomocí menu se můžete přesouvat do různých kategorií receptů…
Ahoj :) narazila jsem dnes na tvé stránky, a musím říct, že bomba…Tyhle houstičky jsem udělala ještě teď večer, protože jakmile jsem je viděla s máslem a marmeládou, tak jsem věděla, co bude ráno k snídani. Už se těším, moc děkuji :)
Ahoj Báro! Ta fotka na ně hned „vyrobí“chuť, co? : )) Tak doufám, že dobře dopadly a že sis je s máslem a marmeládou k snídani náležitě užila. Hezký den : )
Ahoj Kačko, tak už je mám taky „na světě“ :-) Sice to tedy není tak estetický jako ty Tvoje, ale jíst se dají ;-) Ještě jsem si nekoupila mlýnek, tak jsem dala trochu lněného oleje místo semínka a psyllium jsem koupila už umleté a taky to dopadlo :-D Už se těším na ráno, jak budou holkám chutnat… Děkuju moc za recepty, budu hojně využívat :-*
Tak to mám radost, Maruško! : ) Uvidíš, že s mlýnkem to bude pak ještě lepší a to psyllium když se namele „na prach“ tak to taky hodně pomůže. Doufám, že budou holky spokojené a houstičky budou chutnat. U maličké bych byla s houstičkami opatrná, to psyllium není pro malinkatý děti úplně vhodný, obsahuje moc vlákniny. Tak jí dej žužlat jen kousíček. Mám ale další recepty na pečivo i bez psyllia – třeba ten 1-2-3 chlebík…
Ahoj Kačko, zaujal mě Tvůj recept na housticky, a mám dotaz. Jakou jinou bezlepkovou moukou bych mohla nahradit kokosovou mouku? Kokos nemůžu.
Díky moc za odpověď
Ahoj Blanko, já mám zkušenosti jen s ořechovými moukami a případně umletými semínky. Ostatní bezlepkové mouky neznám/nepoužívám, takže nedokážu úplně poradit. Z těch ořechových nebo semínkových asi nebude nic tak fungovat, jako kokosová – je hodně savá… a u tohohle pečiva (houstičky se hodně blíží klasickému bílému pečivu) pomůže i vybalancovat chuť. Možná můžeš zkusit konopnou mouku (ale bez záruky, jen odhaduju). Možná bych bílky vužila na nějaké vánoční cukroví, třeba ořechové pusinky… a pečivo našla jiné. Co 123chleba?
Dobrý den Kačko,
jsem v LC úplný začátečník.. Tak mám dotaz zda je možné místo kokosové mouky namlet na mouku strouhaný kokos? Děkuji Petra
Dobrý den, Petro.
V případě kokosu a kokosové mouky tahle záměna není možná. Kokosová mouka je už odtučněná a vyniká svojí velkou savostí. Jemně namletý strouhaný kokos by takové vlastnosti neměl. V případě mandlové mouky se třeba zaměnit dá – sama používám doma najemno umleté mandle místo mandlové mouky. Ale kokosovou mouku doporučuju zakoupit, není to velká investice – seženete v každé zdravé výživě a mají i v DM a v některých supermarketech.
Dobrý den Katko, chci se zeptat ohledně postupu. Píšete tam, že se nejdříve vyšlehané bílky spojí se sypkou směsí a potom se tam přilije horká voda. Nebylo by ale lepší nalít horkou vodu do sypké směsi a potom tam jemně zapracovat bílky? Nebyly by pak houstičky větší a nadýchanější? Navíc myslím že ta horká voda ty bílky jakoby shodí jestli chápete co myslím…Děkuji :-)
Dobrý den Jano. Smyslu dotazu naprosto rozumím. Tady by to tím obvyklým způsobem, kdy bílky zlehka vmícháte na závěr do těsta, fakt nefungovalo. Když nalejete tu vodu do suchých ingrediencí, tak lněné semínko, kokosová mouka a psyllium okamžitě pojmou všechnu vlhkost a vytvoří poměrně hutné těsto, do kterého už pak sníh nevmícháte a už vůbec ne zlehka. Je otázka, zda je vůbec nutné míchat sníh, jestli by stejný efekt nebyl při nenašlehaném bílku a tedy se neušetřila práce v postupu. Já to vyzkoušela rovnou se sněhem a houstičky byly krásně nadýchané. S těstem se navíc tak pěkně pracovalo, že už jsem nic neměnila…
Hezký den : )
Zdravim Kačka, hůlky vypadají opravdu skvěle. V komentářích výše píšeš ze záměna kokos mouky za kokos neni mozna, nezkouselas treba ryzovou, mohla bys doporučit tuto záměnu? Diky moc za odpověď.
Hodne zdaru ?
Zdravím, Evo! S rýžovou moukou nemám bohužel absolutně žádnou zkušenost. Není to moje parketa a doma ji nepoužíváme. Jestli vyzkoušíš, děj vědět, jak to dopadlo.
Katko,
melete také ten sezam? Na obrázku se zdá, že je tam celý. Předem dĕkuji za odpovĕď.
Jana
Nemelu, Jano. U ingrediencí, které jsou umleté je to uvedeno hned v rozpisu surovin. Sezam tam přijde celý : )
Natrafila som na Váš blog pred pár dnami a máte tu naozaj výborné recepty. Včera som piekla tieto sezamové bulky pre syna, má ketogenní dietu. Velmi mu chutili, už sme skúšali aj orechovo kokosovú kašu a takisto mala úspech. Dnes sa chystáme na škvarkovníky. Ďakujeme za úžasné inšpirácie :)
Moc děkuju, Gábi! Přeju, ať se Vám daří i dál :)
Ahoj, chci se zeptat – musí tam být to psylium? Dalo by se prosím něčím nahradit? Moc děkuji za odpověď :)
Ahoj Simono! No, recept je vyladěný s psylliem, takže pokud ho tam nedáš, pečivo nebude držet tvar a nebude mít ani tak pěknou strukturu… Nechceš místo nich zkusit třeba 1-2-3 low carb chleba bez psyllia? Místo jedné „šišky“ do formy udělej jen víc malých bulek na plech…
Kačko, dnes jsem je pekla, vyšly krásně. Překvapilo mě, že opravdu chutnají jako bílé pečivo, čekala jsem, že budou hodně kokosové. Jsou výborné, děkuji za recept.
Tak to ráda slyším, že se houstičky povedly a že chutnají! Ať se daří i nadále a pěkné jarní dny přeju : )
Prosím, dá se něčím naradit len? Při pečení mi velmi smrdí a vadí mi i jeho chuť v upečeném pečivu :-( Děkuji za radu.
Pokud vám vadí i zlatý len, který je v receptu a je mnohem jemnější, méně chuťově výrazný i aromatický, než hnědý len, tak mě napadá jen mírně navýšit psyllium (trochu, třeba 5g) a do suchých ingrediencí přidat prosátou mandlovou nebo kešu mouku, třeba 30g. Těžko říct přesně bez vyzkoušení, jen odhaduji. Prášku do pecivabych dala 12g. Dejte vědět, jak to dopadlo. Hezké Velikonoce, K.
Dávala jsem zlatý a vadí bohužel :-( Včera při pečení jsem si to neuvědomila, až při zalití horkou vodou mě to fláklo přes nos a pak při pečení a prostě mi to vadí, i chutově. Zkusím příště s něčím jiným a dám vědět
Dobrý den,objevila jsem Váš blog,moc se mi líbí.Kvůli cukrovce se snažím o nizkosacharidove stravování.Bohužel mi moc nechutná chleba a housky, takže vyzkouším tyhle.Běžím pro psylium(došlo)a vrhnu se na ně?
Zdravím Martino, moc děkuji za zprávu a přeju, ať se low carb pečení daří <3 Na FB jsem už zaznamenala první vydařené houstičky a chlebík. Super! :-) Jsem ráda, že jsem v kontaktu i tam. Krásný den, Kačka
Dobrý večer. Právě jsem dopekla sezamove bulky. Vypadají famozne, snad budou i chutnat. Jiz jsem pekla 123 chléb, jen ve formě muffinů a super. Zeleninové vafle se mi nepovedlo, ale nenechám se odradit. Díky. Je to super
Zdravím, Kamilo. Doufám, že vás sezamové bulky nezklamaly a že i další recepty, které vyzkoušíte, dopadnou k vaší spokojenosti :) Jsem ráda, že 123 chutnal a upéct ho ve formě muffinů je skvělý nápad. Díky za jeho sdílení! Hezký den, Kačka