ROZMARÝNOVÁ PANENKA & PYRÉ Z PEČENÉ DÝNĚ

autor Kačka
0 komentář

Vepřová panenka je vděčná. Pokud ji na pánvi neumučíte a uvnitř zůstane krásně růžová a šťavnatá, moc si pochutnáte a strávníci vás budou nosit na rukách. Podle tohohle receptu se vám zaručeně povede. Je to rychlovka, tak směle do toho!

 na 2 porce si připravte

1 vepřovou panenku 300-400g
½ máslové dýně
sůl, pepř, rozmarýn
ghí
trochu vývaru a ořech másla na dotažení sósu

Postup:

Předehřejte troubu na 200°C. Z máslové dýně si odkrojte zakulacenou část a oloupejte ji. Tu tenčí, rovnou část si nechte na příště a udělejte si z ní třeba pečené hranolky. Oloupanou dýni nakrájejte na drobné kostičky, dejte je do pekáčku, osolte, opepřete, přidejte pár lístků z větvičky rozmarýnu (1 malá snítka postačí), pokapejte dostatečně ghí a pěkně promíchejte. Dejte péct.

Panenku, kterou jste předem očistili od povrchových blan, překrojte v půli, vzniknou vám dva stejné rovnoměrné válečky.  Osolte je a opepřete čerstvě mletým pepřem. Pánev se lžící ghí rozpalte, přihoďte větvičku rozmarýnu, která vám ho krásně ovoní. Válečky zprudka opečte ze všech stran, pootáčejte tak po 2 minutách, postavte je na chvilku i na seříznuté konce. Po cca 10 minutách by měly být válečky orestované a připravené na pobyt v troubě, kde je necháte dojít.

Troubu stáhněte na 180 stupňů, dýni v pekáčku promíchejte a odhrňte ji tak, abyste na kraji vytvořili místo pro maso. Válečky vyjměte z pánve a přidejte je i s rozmarýnem do pekáčku k dýni. Pečte 7 minut.

Zatím přidejte do pánve s výpekem asi deci vývaru (omáčka bude silnější), nebo vody, a za stálého míchání nechte uvolnit a rozpustit výpek. Zredukujte tekutinu, pánev odstavte a šťávu zjemněte kouskem másla. Už nevařte.

Po 7 minutách vyjměte maso z trouby a nechte pod alobalem odpočívat dalších alespoň 5 minut. Zbývající čas využijte k přípravě pyré. Pečenou dýni s veškerou tekutinou, co je v pekáčku, přesuňte do vhodné nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Větvičku rozmarýnu ale předtím vyjměte, ta poslouží případně na dozdobení talíře.

Šťávu, kterou pustilo maso, přimíchejte do sósu.

Panenku rozkrájenou na medailonky podávejte s pyré, vše přelijte sósem a ideálně doplňte ještě zeleným salátem, protože zeleniny není nikdy dost.

Dobrou chuť!

___________________________________________________________
Tipy pod čarou:

Pokud jste koupili panenku s palcem, odřízněte ho a to samé udělejte s tenkou špičkou. Musíte dostat váleček o stejném průměru po celé délce, aby se vám maso stejnoměrně propeklo. Odřezky si příště připravte minutkově a přimíchejte je třeba do risotta z květákový nebo brokolicový rýže.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno