Tahle vynikající a rychlá nemléčná kaše je plná semínek a oříšků. Je přirozeně sladká díky kokosovýmu mlíku, a tak se obejde bez jakýhokoli přislazení. Stačí si ji přizdobit třeba borůvkama. No a snídaně, co vás zasytí minimálně do oběda, je na světě. A nezapomeňte si ji pokapat ghí a posypat skořicí, ta taky dovede slušně ošálit naše smysly! Takže pokud nebudete mít zítra ráno chuť na vajíčka, uvařte si ji a dejte vědět, jak vám chutnala.
Suroviny
1 lžíce slunečnicových semínek (doma pražených)
1 lžíce konopných semínek (neloupaných)
2 lžíce zlatých lněných semínek (zarovnané lžíce)
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce chia semínek
1 lžíce oříšků (zde jsou pistácie, ale chutnat bude i s kešu, pekany)
1 lžička skořice
200 ml kokosového mléka (krému)
100 ml vody
ghí, skořice, ovoce, ořechy, kokosové chipsy - na ozdobení
volitelně přisladit dle vašeho stylu stravování
volitelně 1 vejce
Postup
Všechna semínka a oříšky spolu umelte a dejte do kastrůlku. Přidejte kokosové mléko a vodu. Vše promíchejte a pozvolna zahřívejte do zhoustnutí.
Pokud chcete kaši přisladit a nechcete používat sladidla, zkuste přimíchat lžíci ořechového másla (mandlové, kešu).
Na závěr můžete přidat vejce pro další nutriční hodnoty a zejména krémovější konzistenci. Rozmíchejte ho metličkou do kaše ihned po odstavení z plotny. Pak kaši na chvilinku na sporák zase vraťte a nepřestávejte metličkou míchat. Vajíčko se zatáhne a kaše bude krásně nadýchaná.
Rozdělte kaši na talíře, posypejte skořicí, ozdobte nalámanými ořechy a ovocem, případně kokosovými chipsy. Polejte rozehřátým ghí a servírujte.
Poznámky a tipy
Já mám ráda kaši takto bez přislazení. Komu by se zdála málo sladká, tak si ji přisladí a nebo může dát navrch jahodový rozvar se sladkých, dozrálých jahod. Podle stylu stravování lze dosladit třeba lžičkou medu. Takto ji má ráda Johanka i Honza. Jinak jsem psala o možnosti přidat oříškové máslo - buď rozehřáté navrch, nebo lžíci rozmíchat do kaše. Vynikající je mandlové, kešu nebo lískooříškové - prodávají se i v kombinaci se skořicí.
Slunečnicová semínka používám doma šetrně na sucho opražená - získají tak jemnou oříškovou chuť. Pražím si je vždy ve větším množství a uchovávám ve skleničce. Přidávám si je do kaší, salátů, do krémových polívek... Pokud použijete semínka neopražená, chuť kaše to docela ovlivní - nebude tak výrazná, bude jaksi "jalovější" a budete si myslet, že ji musíte přisladit....
Semínka melu v mlejnku na kafe. Mám na to jeden extra vyčleněnej a jede skoro každej den. Stojí něco přes tři stovky a krásně umele vedle semínek taky ořechy, mandle, ale i koření nebo třeba parmazán.
Kokomlíko použijte hustější - z plechovky. Ne to řídký z tetrapaku... Já používám Real Thai nebo Aroy-D.
Chia zapříčiní lehce rosolovitou konzistenci kaše, len má zas obsah slizovitých látek. ....komu by konzistence neseděla, určitě si metličkou rozmíchá v kaši vejce. Výsledek pak bude krémovější.
Kaše je hustá poměrně rychle, kdyby byla příliš hustá, přidejte kokomlíko.
14 komentáře
Tak tuto kasu si stravim zajtra rano,dneska si poprazim semienka,aby boli na rano nachystane.
Helenko, doufám, že se kaše podařila! Komentář mi nějak zapadl, tak se omlouvám, že reaguju až teď…
Dobrý den, kaše byla úžasná, měla jsem ji dnes a vše spořádala sama ;cD. Prosím, mlýnek na kávu za 300,- (jaký), děkuji…už se těším až vyzkouším další vaše krásné recepty…;c)…přeji hodně dalších takto spokojených „nakukujících“
Luci, to jste mě moc potěšila! Jsem ráda, že kaše chutlala : ))) Mlýnek mám z Lidlu, mají ho na eshopu a mele spolehlivě všechno možné – od koření, přes semínka a ořechy až po parmazán… Hezký den a ať se daří i nadále : )
Prosím, kolik to má cukru na porci?
Ivko, budete si to muset hodit do tabulek. Makra nepočítám a kalorické tabulky jsem odinstalovala, jen mi zabíraly místo v telefonu…
kolik má prosím asi jedna porce kalorii?
Dobrý den, Romi, bohužel nevím, já se od počítání kalorií dávno oprostila a tabulky jsem z mobilu odinstalovala.
Dobrý den,
dá se kaše ohřívat?
Dobrý den,
to jsem ještě nikdy nevyzkoušela. My ji sníme hned a chutná nám i studená… Takže, pokud budete ohřívat, dejte vědět. Já bych se nebála ji trochu prohřát : )
Kaši jsem delala a jedla poprvé a určitě ne naposled. Vedet že to takova mňamka, delam ji uz davno. A jinak, na konci receptu pisete, rozdelit na talíře, tak ja ji ,s prominutím, sezrala sama. ??? diky za recepty
Tak to je super, že vám kaše tak zachutnala : ))
Zdravím, Kačko,
chci se zeptat primárně k tomuto receptu, ale i obecně… Je toto jídlo vhodné i pro malé dítě (rok a třičtvrtě)? Myslím pro pravidelnější konzumaci, cca 2x3x týdně? Snídáme většinou obilninové kaše, tak bych to ráda prostřídala… Děkuji :)
Ahoj Bet, nejsem pediatr ani specialista na výživu,tak ber následující jen jako můj soukromý názor. Já bych kaše na bázi oříšků a semínek dítěti občas nabídla, ale nastavila bych je trochu jemnými ovesnými vločkami. Se lněným semínkem bych to nepřeháněla, obsahují hodně vlákniny, na malinké děti až moc…