Low carb zelňačka je u nás hit. Prakticky ji vařím už léta stejně a vždy ve velkém. Je to taková ta poctivá, horská zelňačka, co v ní stojí lžíce. Pokud použijete pálivé klobásy (my používáme extra ostré od pana řezníka z Úval) nebo si ji přiostříte chilli, vyprostí vás spolehlivě nejen z přemíry bublinek o silvestrovské noci, ale spasí vás i při začínajícím nachlazení.
Že tahle zelňačka zasytí a vydá za pořádný oběd, asi nemusím zdůrazňovat. Co nesmíte podcenit, je kvalitní vývar. Ideálně máte doma stále v lednici nebo v mrazáku vlastní tažený vývar.
Já si na zelňačku připravuju den až dva dopředu plný pomalý hrnec silného vývaru a jde rovnou do zelňačky. Rozpis surovin je na vrchovatý hrnec o objemu asi 5 litrů.
Low carb zelňačka, testována na lidech
Na naši každoroční Vánoční terasu připravuju přesně tuhle zelňačku. Od roku 2017 není zahuštěná moukou, ani přislazená cukrem. Brambory nahradily batáty, a přesto se po ní vždycky zapráší. Nebo právě proto. Je krásně přirozeně sladkokyselá. V low carb provedení si na ní pochutnávají běžní strávníci, tak se nebojte a klidni ji uvařte komukoli. Sklidíte potlesk, za to vám ručím.
Jste „polívkoví“?
Do své nové e-kuchařky se zdravými recepty jsem zařadila několik skvostných polévek. Všechny bez zahuštění moukou a všechny bez použití mléčných výrobků. Zelňačka je tam také – v podobě bílé kyselice. Tu jsem také zařadila do ukázky kuchařky, kterou si můžete volně stáhnout a vyzkoušet. Navíc tam najdete recept na můj krémový boršč!
Vyzkoušejte také vynikající polévky tady na blogu. Jak vám zní low carb kulajda, krémová dršťková z hub, low carb bramboračka nebo třeba krémový kaldoun bez mouky?
Suroviny
- 1 velká cibule (200 g)
- 2 větší kedlubny (600 g)
- 4 batáty
- 2-3 lžíce sádla/ghí
- 2 lžíce himalájské soli
- 2 vrchovaté lžíce sladké papriky
- 2,5 litru poctivého vývaru (kuřecí / hovězí)
- 1 smetana ke šlehání
- 3 – 4 hrsti sušených hub
- 1 sklenice kysaného zelí
- 4 klobásy z dobrého zdroje
- volitelně sušené švestky*
- volitelně chilli podle chuti
na servírování zakysanou smetanu
Postup
Do velkého kastrolu se silným dnem dejte 2 až 3 lžíce sádla nebo ghí (dávám 1:1), nahrubo nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhané kedlubny a jeden nastrouhaný batát.
Přidejte sůl a restujte za občasného míchání asi 5 až 10 minut, aby se zelenina rozvoněla.
Poprašte paprikou, zamíchejte a ihned zalijte asi polovinou horkého vývaru.
Přidejte smetanu a nechte probublávat 10 minut.
Vše rozmixujte dohladka.
Přilejte zbytek vývaru, přidejte kysané zelí a sušené houby a nechte vařit doměkka (asi 15 minut).
Mezitím si dejte do jiného kastrůlku vařit na kostičky nakrájené batáty. Vařte je v osolené vodě do poloměkka. Vody dejte jen tolik, aby batáty byly sotva ponořené.
Na pánvi opečte na sucho klobásky nakrájené na půlcentimetrová kolečka.
Když jsou houby měkké, odstavte polévku, přidejte tam vařené batáty i s vodou a opečené klobásy i s vypečeným tukem.
Polévka by měla být tak akorát sladko-kyselá i bez dalšího doslazování. Servírujte posypané chilli podle chuti a se lžící zakysané smetany.
Poznámky a tipy
*Zelňačku můžete ozvláštnit hrstí až dvěma sušených švestek. Tak si připravují zelňačku, respektive kapustnicu, na Slovensku.
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.
A co takhle něco sladkého? Mlsat můžete i na low carb.
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví.
12 komentáře
Dobrý večer Kačko, vařila jsem dnes a musím říct, že je naprosto skvělá a do těch mrazů dvojnásob, děkuji za bezva recept :)
Ta je, co? : ) My bychom se jí doslova užrali! Rádo se stalo a těší mě, že jste doma zabodovala : ))
To tedy ano :)) , recept mám už uložený ;-), teď mi bobtnají zamíchané suroviny na 1-2-3 chlebík, přidala jsem i lžičku drcených konopných semínek a na dno formy, kromě lněných semínek pár rozlámaných vlašských ořechů, jsem zvědavá jestli to klapne ;-)
Tak to je super inovace! Dejte vědět, jak to dopadlo…
Teeeda, klobouk dolů, jak jsem bez něj mohla žít :D, takže asi tak ;-) a ty ořechy na dně formy se opekly, skvělá chuť, příště pro změnu pár sušených brusinek, prostě úžasný recept, i když…ale jo, přiznám se :D, připravila jsem, zamíchala a ouha, těsto řídké, bylo jasné, že z toho bochánek neudělám ;-), no jo no, vše se vyjasnilo :D, blondýna prostě, místo lžíce- lžičky ;-) :D. Doplnila jsem co scházelo a vše OK ;-) stane se ;-)
Fakt až takhle chutnal? Tak to je super, to mám radost!
Ty ořechy určitě vyzkouším :)
Jen na ty brusinky bych se vykašlala, jednou jsem si u těch sušených četla složení a zjistila, že brusinky tvoří jen 16%, zbytek toho objemu byl glukózovo-fruktózovej sirup a další „dobroty“, brusinky tím byl doslova nacucaný… Hrozná past.
Zdravím vás Kačko, chci vás poprosit, myslíte že půjde i s kokosovým mlékem? Já ty mléčné výrobky moc nedávám :) díky za každodenní inspiraci :)
Zdravím, Káťo!
No, myslím, že to půjde, jen nevím, jak to bude chutnat : ))))
Zkuste tam dát jen trochu a postupně přidávejte… myslím, že to zelí by to mohlo přetlouct, že by chuť kokosu nemusela být nijak výrazná a ovlivnit celkově chuť. No a třeba to naopak bude ještě lepší/zajímavější. Já bych se toho nebála! A určitě doporučuju vyrobit domácí kokosový kefír a dát navrch místo smetany ;-)
ahoj kato,uplne nahodou jsem narazila na tuto stranku a hodne se mi libi,chtela bych zhubnout tak15 kilo ale nevim jak nato,je mi 52 let a mam ted sedave zamestnani a sichty-nocni a ranni,nevim co snidat abych byla dlouho syta avubes vlastne nevim co jist-aby to nebylo moc slozite dekuji dopredu za radu lucie
Ahoj Lucko, úplně ti neporadím – nejsem expert přes výživu a každému může vyhovovat něco trochu jiného. Co je ale myslím pro všechny společné a co prospěje každému, je zásadní omezení přidaných cukrů a vyloučení vysoce průmyslově zpracovaných produktů. Prostě zaměřit se na opravdové jídlo ze základních surovin. U mě na stránkách najdeš inspiraci, jak si taková jídla uvařit. Pokud bych měla svoje stravování zaškatulkovat, tak se nejvíce podobá směru LOW CARB HIGH FAT. Jím tedy tak, že hlavním zdrojem příjmu energie nejsou u mě sacharidy (ty přijímám především ze zeleniny, částečně z ovoce, mléčných výrobků, ořechů… ne tedy „ve velkém“ z obilnin) – naopak si dopřávám dostatek zdravých tuků. Tím tedy nemyslím margaríny ani rafinované oleje – ale kvalitní za studena lisované oleje (hlavně olivový), ořechy, avokádo, tučnější ryby a maso, vejce, tučnější mléčné výrobky. Na tuk jako takový se primárně nazaměřuju, ten jde většinou ruku v ruce s kvalitní bílkovinou, ale nevyhýbám se jeho použití při vaření (sádlo, máslo, ghí, olivový olej, kokosový olej). Základem mého stravování zůstává zelenina, ať už syrová nebo pečená, grilovaná, rozmixovaná na pyré nebo do základu omáček a polívek… Taková jídla chutnají, jsou výživově vydatná a zasytí na dlouhou dobu, takže nemáš potřebu jíst mezi jídly, uzobávat, mlsat… Výsledkem je, že se cítím perfektně, mám dost elánu a energie a naopak nezaměstnávají moji hlavu myšlenky na jídlo, nehoní mě chutě… Pokud se chceš dozvědět o tomto stravování víc, doporučuju web http://lowcarbinfo.cz/
Ať se daří!
Kačka
Tohle je polévka mého ❤️! Vždycky se povede, dělám teda nepálivou verzi,ale je dokonalá ve všech směrech. Nejen na Nový rok!
To mám velkou radost! :- )