Vánoce bez lineckého by nebyly kompletní. Souhlasíte? Tak si ho pojďte upéct se mnou! Základní recept na low carb linecké určitě znáte. A víte, že stačí malinko, abyste udělali zajímavé varianty? Dnes se podíváme na kakaové linecké bez cukru. Skvěle ladí s višňovou nebo meruňkovou marmeládou.
Linecké bez cukru i bez mouky?
Recept na low carb linecké jsem ladila, aby sušenky byly měkké a vláčné, tak, jak to známe z klasické podoby tohoto oblíbeného cukroví. Chutnají, jako by byly z mouky a cukru. Základ těsta na sušenky je z mletých mandlí a kešu. Z vajec přidávám žloutky a taky malinko bílku, který podrží těsto lépe pohromadě. Nesmí ho být ale moc, aby nebyly sušenky tvrdé. Někdy je to alchymie, ale nebojte. Správně poměry už jsem odzkoušela za vás a vy se můžete pustit rovnou do přípravy těsta.
Jak dlouho vydrží linecké bez cukru?
Linecké bez cukru (a platí to pro jakékoli low carb cukroví) nevydrží tak dlouho jako klasické cukroví z mouky a cukru. Cukr je konzervant. Navíc jsou hlavní složkou takového cukroví ořechy, případně semínka. Ty podléhají snadno žluknutí a jsou obecně náchylnější k plísním. Pověstným kamenem úrazu na takovém cukroví jsou ale marmelády bez cukru. Pokud děláte domácí, třeba z mraženého ovoce, tak tam je trvanlivost opravdu týden. Pak by hrozilo, že marmeláda začne uvnitř cukroví plesnivět. U kupované low carb marmelády se předpokládá, že obsahují nějaký konzervant a trvanlivost by mohla být delší.
Pokud chcete péct dopředu a advent si užít v klidu, šoupněte cukroví jednoduše do mrazáku. Po volném rozmrazení chutná stejně, jako právě upečené. Já ho pravidelně vytahuji na Velikonoce a někdy i později. A vždycky přijde k chuti snad víc než na ty Vánoce.
Přečtěte si také a upečte se mnou 10 druhů klasického low carb cukroví, na kterém si pochutnáte
Pokud mrazák nemáte, nebo jen malinký a nebo ho prostě využít nechcete, pusťte se do pečení na poslední chvíli, jen pár dnů před Vánocemi. Cukroví pak uchovávejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě a snězte do týdne.
Některé druhy rády natahují vlhkost a linecké je právě ten případ. U nás je to žádoucí. Někdo má ale rád cukroví křehčí, a pak právě pomůže mrazák, který má tendenci potraviny spíše vysušit. Tak se nebojte přebytky zamrazit. Ke kávě v průběhu roku jako když je najdete.
Na slepování: višňovou nebo meruňkovou marmeládu bez cukru Na dozdobení: bílá low carb čokoláda nebo poprášit moučkovým erythritolem Kešu i mandle rozemelte na mouku a prosejte ji přes jemné síto do mísy, abyste se zbavili větších kousků (ty si nechte třeba na obalování nepečených kuliček nebo do low carb kaše). Prosátí nevynechejte ani v případě kupované mouky! Přidejte zbylé suroviny a spojte je v hladké, velmi měkké těsto. Pracujte rychle a zbytečně dlouho těsto v závěru nehněťte, aby nezačalo pouštět mastnotu. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a rukou rozplácněte. Dejte odpočívat do lednice ideálně přes noc. Těsto po vychlazení a rozležení v lednici už nehněťte. Odebere polovinu a mezi dvěma kusy potravinové fólie (na pečící papír se bude lepit) vyválejte na sílu asi 3 mm. Z dobře vychlazeného těsta vykrajujte libovolné tvary. Těsto po vykrojení nadzvedněte pomocí fólie do strany, abyste ho snáze přenesli ve formičce nad plech. Podle velikosti formičky budete mít 20 - 25 sušenek na plech. Těsto vystačí na dva plechy. Na prvním plechu vykrájejte uprostřed další malinký tvar (kolečko, srdíčko, hvězdičku). Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut dorůžova. Čas je orientační, přizpůsobte ho zkušenostem s vlastní troubou. První plech dobře hlídejte, ať sušenky nespálíte. Zhořkly by. Hotové sušenky nechte na plechu mírně zchladnout, teprve potom s nimi manipulujte. Slepujte marmeládou bez cukru po úplném vychladnutí a dozdobte rozpuštěnou čokoládou (jako já) nebo jen poprašte erythritolem rozemletým na moučku. Pokud chcete hodně kakaové těsto, a přidáte celých 10 g holandského kakaa, tak dejte dost vanilkového extraktu. Kakao dokáže jinak vybalancované těsto vysušit - tak proto to navýšení tekutin.Suroviny
Postup
Poznámky a tipy
Zajímá vás více low carb cukroví?
V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů
Další tipy na low carb cukroví
Recepty na low carb cukroví se hodí po celý rok. Dají se podle nich vykouzlit mini dezerty na různé oslavy, hodí se při přípravě sweet baru na low carb svatbu a nebo kdykoli, když vás honí mlsná. Stáhněte si moji PDF kuchařku s dvaceti vymazlenými recepty low carb cukroví a spoustou tipů. Uvidíte, že se k ní budete stále vracet. Další užitečné tipy jsem sepsala ve článku Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem. Věřím, že vám usnadní práci a ušetří nervy a suroviny.
Chystáte se na své první low carb Vánoce? Určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.