Jak na domácí vanilkový extrakt

autor Kačka
4 komentáře

Vanilkový extrakt nesmí v kuchyni chybět. Kupovat ho pořád dokola, draze a v malých lahvičkách, se mi dávno omrzelo. Už několikátým rokem mám ve špajzu postavenou půllitrovou láhev s extraktem tak silným, že se s tím kupovaným nedá srovnat. Domácí vanilkový extrakt zvládnete hravě také. A jak na něj jednou založíte, už vám nikdy nedojde. Navíc je to i krásný jedlý dárek!

Domácí vanilkový extrakt. Jeho výroba je snadná, zvládnete to také!

Jak vyrobit vanilkový extrakt

Jednodušeji už to nejde. Prostě si seženete kvalitní vanilkové lusky a necháte je macerovat v čistém alkoholu. Ideální doba louhování je dva měsíce a déle. Pokud na extrakt spěcháte, chcete ho například použít jako jedlý dárek k Vánocům, můžete to zvládnout za 6 týdnů. Pokud začnete ještě později, třeba měsíc před Vánocemi, dejte louhovat o lusk až dva více a po rozdělení hotového extraktu ho darujte v lahvičce i s luskem, aby louhování mohlo pokračovat.

Proč si vanilkový extrakt vyrobit doma?

Je to snadné, je to levnější a doma vyrobený vanilkový extrakt bude mít také intenzivnější chuť i vůni, než ten z obchodu. Počáteční investice se může sice zdát vyšší, musíte koupit kvalitní alkohol a lusky, a to hned několik najednou. Uvědomte si ale, že malá lahvička vanilkového extraktu (50 ml) stojí kolem dvou stovek. Kolik takových skleniček už jste koupili? Nechcete mít dostatek extraktu jednou pro vždy?

Kde se domácí vanilkový extrakt uplatní?

Pokud si občas rádi připravíte nějaký ten low carb dezert, určitě se u vás doma extrakt neztratí. Hodí se do pečených i nepečených dezertů. Nešetřím s ním v receptu na low carb vafle, v létě s ním budete mít tu nejlepší bublaninu nebo panna cottu, a celoročně s ním ovoníte granolu nebo kaši. U nás vede tahle 1-2-3 low carb kaše. V low carb pečení má vanilkový extrakt zkrátka své místo. Vanilka, stejně jako třeba skořice, mají přirozeně sladkou chuť. Vy pak tu sladkou chuť nemusíte tolik dohánět.

Vyzkoušejte také

Při pečení low carb vánočního cukroví je pak silný vanilkový extrakt přímo nutností. Zapomeňte na umělá aromata. Dejte tentokrát do vánočního cukroví doma vyrobený extrakt a vychutnejte si přirozenou chuť a vůni pravé vanilky. Už žádnou syntetickou pachuť! Recept na ty nejlepší low carb vanilkové rohlíčky na vás čeká v e-kuchařce, kde najdete moje top recepty na low carb cukroví (PDF, 149 Kč). Pokud vás čekají první low carb Vánoce, budou se vám ověřené recepty hodit.

Investujte do kvalitních lusků, vyplatí se to

Na internetu seženete kvalitní lusky ve větším, cenově výhodnějším balení. Já kupovala naposledy asi před rokem 10 ks měkkých, krásně voňavých, lesklých lusků a i s dopravou jsem za ně dala kolem 600 Kč. Nebojte se počáteční vyšší investice. Malá lahvička extraktu (50 ml) stojí běžně kolem dvou stovek. Vy ho budete mít desetkrát víc a intenzivnější.

A nikdy vám nedojde! Po odebrání části extraktu prostě doplníte alkohol a louhování jede dál. Kdykoli koupím během roku lusk (třeba kvůli semínkům do vanilkové zmrzliny), vyškrábaný ho přihodím k těm původním. 

Domácí vanilkový extrakt

DOMÁCÍ VANILKOVÝ EXTRAKT

Tisk
Množství: 500 ml Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 7 Hlasů )

Suroviny

6 vanilkových lusků (v časové tísni a pro ještě silnější extrakt 2 navíc) 500 ml kvalitní vodky nebo bílého rumu Uzavíratelná sklenice nebo láhev

Postup

Lusky podélně rozkrojte a vložte je do připravené láhve či sklenice.

Sklenici naplňte alkoholem.  Příliš dlouhé lusky přepulte, aby byly ponořené.

Nádobu uzavřete a nechte lusky macerovat 6 až 8 týdnů. Čas udělá zbytek za vás. Čím déle necháte lusky louhovat, tím silnější bude extrakt. 

Občas láhví zatřepejte.

Extrakt odebírejte podle potřeby a dolévejte alkohol. Občas přidejte nový lusk. Extrakt vám takto vydrží roky. 

Chystáte se na své první low carb Vánoce? Určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.

možná vás bude také zajímat

komentář

4 komentáře

Tereza 10. 11. 2022 - 20:48

Dobrý den, můžu se prosím zeptat, jakou osobně používáte vodku/ rum? Děkuji

Odpověď
Kačka 11. 11. 2022 - 8:08

Terko, já vždycky seberu něco manželovi. Posledně jsem dolévala bílým rumem Havana Club. Vodku bych použila třeba Finlandiu. Nemusí to být nějaké úplně top drahé vodky nebo značky jako Grey Goose. Stačí něco běžného, ale kvalitního. Ať to má 40% : )

Odpověď
Hana 13. 11. 2022 - 8:55

Dobry den chtela jsem si koupit kucharku s vanocnim cukrovim ale nepusti me to protoze to mate omezeno jen na Čr. a Sr. ? a ja ziji v zahranici ??‍♀️ krasnou nedeli Hana Schechora

Odpověď
Kačka 13. 11. 2022 - 9:09

Dobrý den, Hanko, spojím se s Vámi e-mailem a nějak k Vám kuchařku dostaneme :)

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno