Sladká granola je klasikou a tady na blogu ji najdete krásně provoněnou ve vánočním provedení, ale pokud se stravujete low carb, zasloužíte si i slanou variantu. Slaná low carb granola je skvělým doplňkem do salátů, polévek, na vajíčka i jako samostatný snack. Navíc je snadná na přípravu, plná zdravých tuků a bílkovin a perfektně zapadne do jídelníčku, kde nějakým způsobem omezujete nebo snižujete množství sacharidů.

Proč právě slaná low carb granola?
V low carb stravování často hledáme rychlé a syté svačiny, které nás nezatíží cukrem. Slaná granola je přesně tím řešením – místo vloček stojí na směsi ořechů a semínek, které dodají zdravé tuky a bílkoviny. Výsledek je lehký, ale přitom výživný. Můžete si dát hrstičku jen tak, ale nejlepší je jako doplněk salátů a já osobně s ní ráda dozdobím vejce do skla.
Jaké suroviny používám v receptu na slanou granolu
Hlavní hvězdou jsou arašídy (nejraději mám prémiové KK arašídy z rodinné pražírny Alika), které dodají intenzivní chuť a porci bílkovin. V receptu je doplňují ořechy, semínka a bylinka – rozmarýn, který voní Středomořím. Vaječný bílek funguje jako zdravé pojivo a já přidávám ráda ještě čekankový sirup, který chuť vybalancuje, přidá vlákninu a ještě pomůže udržet hrudky granoly u sebe. Parmazán dodá další bílkoviny a skvěle ladí s rozmarýnem a podtrhuje středomořský šmrnc.
Tradiční KK arašídy, které jsou na trhu již od roku 1998, dostaly nyní dostaly lehkou „modernizaci“ obalu. Co si ale stále zachovávají, je jejich autentičnost a stále jsou praženy pouze arašídy pocházející z oblasti Shandongu, kde se plodina sbírá i zalévá ručně a s respektem k přírodě.
Slanou granolu si můžete přizpůsobit vlastní chuti
- veganská varianta: bílek nahradíš lněným „vajíčkem“ (1 lžíce mletého lnu + 2 lžíce vody)
- místo rozmarýnu použij tymián nebo oregano
- ořechy použij podle libosti, vlastní chuti a podle toho, co je právě doma
- jako pojivo můžeš použít také ořechové máslo

Na co se slaná granola hodí
- praktická svačina na cesty
- posyp do zeleninových salátů pro extra křupnutí
- křupavý doplněk k polévkám (např. krémová dýňová nebo tomatový krém)
- skvělá alternativa k chipsům či slaným tyčinkám
Granola jako jedlý dárek
Jedlé dárky potěší nejen na Vánoce, ale při jakékoli příležitosti nebo když chcete přinést „něco do placu“ na návštěvu k rodině nebo přátelům. Slanou granolou stejně jako tou nasladko nezklamete nikdy. A oboje můžete přizpůsobit chutím obdarovaného nebo sezóně.
• Skladování: granola vydrží minimálně týden až dva, ideálně v dobře uzavřené sklenici.
• Porce:směs vychází na cca 15 malých porcí (jako posyp či menší svačina).
• Nutriční tip: díky kombinaci ořechů a semínek dodá tělu zdravé tuky, vlákninu i minerály. Pokud nedržíte sacharidy až moc nízko, ale stravujete se umírněně, klidně přidejte do granoly 2 hrsti ovesných vloček a podle potřeby navyšte olej a bílek.
Suroviny
Postup
Poznámky a tipy
Dalším skvělým dárkem ať už k Mikuláši, nebo jako pozornost k Vánocům, může být sáček zdravých domácích perníčků. Perníčky bez cukru a bez mouky najdete v e-kuchařce s recepty na low carb cukroví. Hodí se i na Velikonoce nebo jako zdravá svačinka do školy. Stejně dobře můžete darovat i oblíbené linecké. Pokud těsto vylepšíte mákem a sušenky naplníte citronovým krémem (lemon curd), budete mít skvělý a neotřelý dárek.