Slaná low carb granola s rozmarýnem a parmazánem

autor Kačka
0 komentáře

Sladká granola je klasikou a tady na blogu ji najdete krásně provoněnou ve vánočním provedení, ale pokud se stravujete low carb, zasloužíte si i slanou variantu. Slaná low carb granola je skvělým doplňkem do salátů, polévek, na vajíčka i jako samostatný snack. Navíc je snadná na přípravu, plná zdravých tuků a bílkovin a perfektně zapadne do jídelníčku, kde nějakým způsobem omezujete nebo snižujete množství sacharidů.

Slaná granola v low carb provedení je skvělá do salátů, na vajíčka nebo do krémových polévek.

Proč právě slaná low carb granola?

V low carb stravování často hledáme rychlé a syté svačiny, které nás nezatíží cukrem. Slaná granola je přesně tím řešením – místo vloček stojí na směsi ořechů a semínek, které dodají zdravé tuky a bílkoviny. Výsledek je lehký, ale přitom výživný. Můžete si dát hrstičku jen tak, ale nejlepší je jako doplněk salátů a já osobně s ní ráda dozdobím vejce do skla.

Nejlepší cukroví bez cukru a bez mouky, ověřené recepty na low carb cukroví; LOW CARB VÁNOCE

Jaké suroviny používám v receptu na slanou granolu

Hlavní hvězdou jsou arašídy (nejraději mám prémiové KK arašídy z rodinné pražírny Alika), které dodají intenzivní chuť a porci bílkovin. V receptu je doplňují ořechy, semínka a bylinka – rozmarýn, který voní Středomořím. Vaječný bílek funguje jako zdravé pojivo a já přidávám ráda ještě čekankový sirup, který chuť vybalancuje, přidá vlákninu a ještě pomůže udržet hrudky granoly u sebe. Parmazán dodá další bílkoviny a skvěle ladí s rozmarýnem a podtrhuje středomořský šmrnc.

Tradiční KK arašídy, které jsou na trhu již od roku 1998, dostaly nyní dostaly lehkou „modernizaci“ obalu. Co si ale stále zachovávají, je jejich autentičnost a stále jsou praženy pouze arašídy pocházející z oblasti Shandongu, kde se plodina sbírá i zalévá ručně a s respektem k přírodě.

Zdravé recepty, Whole30, paleo, low carb

Slanou granolu si můžete přizpůsobit vlastní chuti

  • veganská varianta: bílek nahradíš lněným „vajíčkem“ (1 lžíce mletého lnu + 2 lžíce vody)
  • místo rozmarýnu použij tymián nebo oregano
  • ořechy použij podle libosti, vlastní chuti a podle toho, co je právě doma
  • jako pojivo můžeš použít také ořechové máslo

Na co se slaná granola hodí

  • praktická svačina na cesty
  • posyp do zeleninových salátů pro extra křupnutí
  • křupavý doplněk k polévkám (např. krémová dýňová nebo tomatový krém)
  • skvělá alternativa k chipsům či slaným tyčinkám

Granola jako jedlý dárek

Jedlé dárky potěší nejen na Vánoce, ale při jakékoli příležitosti nebo když chcete přinést „něco do placu“ na návštěvu k rodině nebo přátelům. Slanou granolou stejně jako tou nasladko nezklamete nikdy. A oboje můžete přizpůsobit chutím obdarovaného nebo sezóně.

Slaná granola low carb varianta

Slaná low carb granola s rozmarýnem a parmazánem

Tisk
Množství: 15
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 3 Hlasů )

Suroviny

  • 100 g solených pražených arašídů
  • 120 g ořechů (použila jsem kešu, pistácie a mandle)
  • 60 g dýňových a slunečnicových semínek
  • 40 g chia semínek
  • 20 g konopné semínko loupané
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • 1–2 vaječné bílky (podle velikosti vejce)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 10 g čekankového sirupu
  • lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelně)
  • 1/2 lžičky chilli vloček (volitelně)
  • špetka soli 
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C (horkovzduch) nebo 175 °C horní / dolní ohřev. 
  2. Ořechy a arašídy nasekejte nahrubo, rozmarýn najemno.
  3. Smíchejte ořechy, semínka, koření, rozmarýn a strouhaný parmazán.
  4. Přidejte rozšlehaný bílek a olej. 
  5. Vše dobře promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
  6.  Pečte 20–25 minut, po 15 minutách opatrně za rohy pečícího papíru nechte sesypat doprostřed a znovu rozprostřete (nechte v hrudkách).
  7. Nechte vychladnout (granola bude po vychladnutí křupavější) a zcela vychladlé uložte do vzduchotěsné nádoby.

Poznámky a tipy

Skladování: granola vydrží minimálně týden až dva, ideálně v dobře uzavřené sklenici. • Porce:směs vychází na cca 15 malých porcí (jako posyp či menší svačina). • Nutriční tip: díky kombinaci ořechů a semínek dodá tělu zdravé tuky, vlákninu i minerály. Pokud nedržíte sacharidy až moc nízko, ale stravujete se umírněně, klidně přidejte do granoly 2 hrsti ovesných vloček a podle potřeby navyšte olej a bílek.

Dalším skvělým dárkem ať už k Mikuláši, nebo jako pozornost k Vánocům, může být sáček zdravých domácích perníčků. Perníčky bez cukru a bez mouky najdete v e-kuchařce s recepty na low carb cukroví. Hodí se i na Velikonoce nebo jako zdravá svačinka do školy. Stejně dobře můžete darovat i oblíbené linecké. Pokud těsto vylepšíte mákem a sušenky naplníte citronovým krémem (lemon curd), budete mít skvělý a neotřelý dárek.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno