Tohle je u nás bezkonkurenčně nejoblíbenější minutková úprava kuřecích a krůtích prsou. Ale moc dobře chutná i ve variantě z vepřovýho karé, nebo telecích medailonků. Podávat se dá s cuketovýma nudlema, s blanšírovanou brokolicí, do výpeku se po mase dají orestovat žampiony nebo natrhaná hlíva ústřičná… dá se přidat pár kapek citrónu, nebo tam dát šťávy rovnou 1 až 2 lžíce a ladit to víc do citrónova. Možností je mraky. Dnes vám předkládám základní recept na tuhle rychlovku do 15 minut. Teď v sezóně, jak jinak, než se zeleným blanšírovaným chřestem. Tomu přišla na chuť i naše čtyřletá Johanka a na její žádost jedeme tohle jídlo několikátý den v kuse. Tak uvidíte, jestli příjemně navinulá smetanová omáčka zdomácní i na vašem talíři.
3 porce
3- 6 plátků masa (podle nároků strávníků) – krůtí prsa, kuřecí filety, vepřové karé, telecí medailonky…
2 balení zeleného chřestu
100 ml bílého suchého vína
150 ml smetany
volitelně citrónová šťáva dle chuti
ghí/sádlo
sůl, pepř
na ozdobení – listovou petrželku, případně kůru z chemicky neošetřeného citrónu
Postup
Chřest zbavte dřevnatých konců a následně blanšírujte. Krátce ho povařte ve velkém množství dostatečně osolené vroucí vody. Stačí 2 minuty a pak šokově zchlaďte ve velké nádobě s ledovou vodou a ideálně i kostkami ledu. Po zchlazení vyjměte a odložte stranou.
Kuřecí nebo krůtí prsa seřízněte a rozložte tak, aby měly plátky všude stejnou výšku a propekly se rovnoměrně. Pokud máte karé – nakrájejte si plátky 2 až 3 cm silné. Maso osolte a opepřete z obou stran. Na rozpálené pánvi nechte rozpustit lžíci ghí/sádla (dávám půl na půl hlavně v případě věpřové kotletky). Orestujte dozlatova z obou stran. Nejdřív zprudka, pak můžete výkon plotýnky stáhnout na střed a maso po minutě otáčet. Asi za 5-6 minut (podle tloušťky) bude maso dozlatova, ale stále bude lehce pružit. Odložte plátky do předehřáté misky nebo na talíř a zakryjte alobalem .
Do výpeku nalejte deci vína a nechte za občasného míchání redukovat. Stáhněte výkon plotýnky, přidejte smetanu, ochuťte čerstvě mletým pepřem a nechte pár minut probublávat. Tekutina se redukuje. Přidejte šťávu, kterou pustilo na talíři maso. Voltelně přidejte pár kapek šťávy z citrónu (nebo i víc podle chuti) a pořádně zamíchejte, případně dosolte.
Chřest před podáváním prohřeju pár minut v páře a v misce ještě posolím a promíchám s trochou ghí.
Podávám ozdobené citrónovou kůrou nebo listovou petrželkou.