PISTÁCIOVÝ DORT S LIMETKOVÝM MASCARPONE A MALINAMI

autor Kačka
5 komentáře

Kdo si myslí, že na low carb, neboli stravě se sníženým příjmem sacharidů, se musí strádat, je trochu vedle. Budiž mu důkazem tenhle skvělý pistáciový dort.

Narozeninový dort pro naši Johanku musí být vždycky trochu speciální. Slavíme současně i výročí svatby, a tak si dávám obzvlášť záležet. Za ten letošní dort bych se na svatbě rozhodně nemusela stydět. Naopak. Všichni jsme se shodli, že je to zatím můj nejlepší dort. Chvilku jsem dokonce váhala, jestli si nemám recept nechat do další sladké low carb kuchařky. Nenechala. Vymyslím ještě spoustu dalších dobrot a vy, co si tenhle pistáciový dort upečete, si pak určitě kuchařku stejně koupíte. Budete už vědět, že moje low carb recepty fungují a že se je snažím vyladit až k dokonalosti.

Jak moc bude dort low carb, záleží jen na vás

Jak už název napovídá, korpus je upečený z pistáciové mouky. Ta je sama o sobě jen trochu nasládlá a na rozdíl třeba od kešu mouky se korpus z ní upečený bez přislazení neobejde. Jak moc bude dort low carb, záleží právě na způsobu přislazení. Všichni, kdo jsou na sebe přísní a z jistě dobrých důvodů omezují sacharidy striktně, přisladí dort nějakým vhodným sladidlem typu xylitol, erythritol, čekankový sirup (ten v tomto případě jen do krému).

Kdo je na tom podobně jako já a už fázi striktního low carb opustil (u mě dávno splnila svůj účel), může si dovolit přislazovat tu a tam i jinak. Sladší druhy ovoce a datle jsou za mě ideální, ale ne vždy se do těsta hodí. Do krémů zas občas volím trochu kvalitního medu, má vysokou sladivost a pro doladění chutě ho stačí opravdu málo. Kdo způsob přislazení neřeší vůbec a jde mu hlavně o bezlepek, pravděpodobně sáhne po třtinovém cukru. Pořád bude ale výsledkem svěží a nepřeslazený dort. Rozdělte ho na 10 až 12 kusů, a i kdybyste sladili cukrem, zjistíte, že je ho tam v jedné porci tak málo, že to na oslavě narozenin ani nemá smysl řešit. Tak si tu svou porci vychutnejte bez výčitek.

Pamatujte, že s LC dezerty (stejně jako s pečivem na bázi ořechů a semen) to na low carb nepřeháníme. Oboje si dopřejte jen příležitostně. Pokud se už bez pravidelné sladké tečky neobejdete, přednost by mělo mít vždy čerstvé ovoce a různé nepečené dezerty. Jedině tak využijete maximum nutrientů z ovoce, ořechů, semínek i mléčných výrobků.

Low carb pistáciový dort

Pistáciový dort s limetkovým mascarpone a malinami

Tisk
Množství: až 12 porcí Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 4.4/5
( 12 Hlasů )

Suroviny

Na korpus:

  • 5 vajec (bílky zvlášť)
  • 200 g smetany (33 % a více)
  • kůra ze 4 ks limet (bez chemického ošetření)
  • 4 lžíce sladidla podle stylu stravování (60 g)
  • 400 g pražené pistáciové mouky (od zdraveorechy.cz)
  • 5 g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 6 g jedlé sody
  • Volitelně mletá vanilka nebo extrakt

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany (18% a více)
  • Šťáva ze 2 ks limet
  • 100 g bílé čokolády (viz tipy pod čarou)
  • 50 ml vody + 1 lžička želatiny

Na kompletaci:

  • 350 g čerstvých malin
  • Sekané pistácie na ozdobu
  • Volitelně pistáciové máslo

Postup

Troubu rozehřejte na 175 °C

Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.

Prosátou pistáciovou mouku promíchejte s kypřícím práškem, jedlou sodou a případně s mletou vanilkou. (Pokud používáte extrakt, přidáte ho k mokrým ingrediencím).

Žloutky vyšlehejte do pěny spolu se zvoleným sladidlem, přimíchejte smetanu, kůru z limet a případně vanilkový extrakt.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Suché ingredience spojte se žloutkovou směsí a na závěr vmíchejte stěrkou po částech, opatrně sníh.

Hmotu stěrkou přesuňte do formy a dejte péct. Bude to trvat určitě 50 minut až hodinu. Korpus je poměrně vysoký (až po okraj formy) a musíte ho propéct i uvnitř. Test špejlí napoví. Vyjde-li z těsta suchá, je korpus propečený.

Hotový korpus nechte asi 5 minut chladnout ve formě, pak opatrně odstraňte bočnici formy a následně a dno a nechte ho zcela vychladnout na mřížce.

Krém připravíte vyšleháním mascarpone se zakysanou smetanou a šťávou z limet. Do směsi zašleháte rozpuštěnou bílou čokoládu a želatinu rozpuštěnou v troše horké (ne vroucí!) vody. Krém ochutnejte a doslaďte podle vaší chuti a podle použité čokolády.

Zcela vychladlý korpus rozkrojte podélně na 4 části. Proložte je malinami a promazejte krémem. Trochu krému si nechte i na vrchní část. Tu dozdobte sekanými pistáciemi, můžete i dalšími malinami a případně použijte k dozdobení i pistáciové máslo.

Poznámky a tipy

Na internetu lze zakoupit bílou low carb čokoládu a lze ji doporučit všem na striktním low carb. Já používám 40 % bílou čokoládu z Čokoládovny Troubelice. Je doslazená panelou (nerafinovanou, sušenou třtinovou šťávou). Pokud cukry neřešíte, kupte bílou čokoládu na vaření.

Do krému jsem použila trochu želatiny, aby se mi dort lépe krájel. Ale krém drží dobře i díky čokoládě. Pokud se rozhodnete bílou čokoládu zcela vynechat. Použijte lžíci želatiny a krém doslaďte.

Dort vypadá krásně i bez přizdobení pistáciovým máslem. Já měla ale zbytek domácího másla ještě od Vánoc. Dělala jsem ho z blanšírovaných pistácií a bylo proto krásně zelené.

Pečete rádi bez cukru a bez mouky?

V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví.

možná vás bude také zajímat

komentář

5 komentáře

Klára 16. 5. 2022 - 12:44

Dobrý den, mohu pistaciovou mouku namixovat s klasickou hladkou? Děkuji.

Odpověď
Kačka 18. 5. 2022 - 6:40

Dobrý den, Kláro, klasická hladká mouka se v těstě bude chovat úplně jinak, než mleté pistácie. Bude rozhodně víc sát tekutinu. Jedna ku jedné bych nenahrazovala, ten poměr bude jiný. Když tam trochu hladké namixujete, řekněme do třetiny celkového množství a lehce navýšíte tekutinu, mohlo by to klapnout. Ať se dílo podaří, K.

Odpověď
Iva 16. 1. 2024 - 9:39

Dobrý den,pistac.dort se mi líbí vizuelne i ingrediencemi,chci se optat,zda do formy 20cm není 400g pistac.mouky hodně/5vajec???

Odpověď
Kačka 25. 1. 2024 - 16:44

Dobrý den, Ivo, já to takto upekla a dort je takový ten hodně vysoký s menším průměrem. Pokud máte také formu 20 cm a surovin se vám zdá moc, udělejte vše jen z poloviční dávky a budete ho mít nižší, jen 2 vrstvy piškotu místo čtyř :-) Nebo použijte formu s větším průměrem na celou dávku. Ať se daří!

Odpověď
Iva 8. 2. 2024 - 15:33

Ahoj Kačko tak dort přesně upečen podle tebe, máš pravdu je menšího průměru a vyšší.povedl se😂.do krému ještě s bílou cok.Lindt jsem přidala ještě želatinu rozmíchanou s vodou.dik ať se ti daří 👍

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno