DÝŇOVÉ CUPCAKES

autor Kačka
2 komentáře

Nejlepší recepty bývají dílem náhody. Jako třeba tyhle dýňový cupcakes. Asi by nikdy nevznikly, kdybych nedostala darem hrušku. Jednu velkou, zralou máslovku. My obyčejně kupujeme jen míň sladký ovoce, bobuloviny. Maximálně se u nás doma objeví jablka od babičky ze zahrádky. A teď jsem držela najednou v ruce obrovskou hrušku a řešila nerudovskou otázku, kam s ní? Už chvíli jsem koketovala s nápadem upéct dýňový muffiny nebo dortíky. Dezerty z dýně jsou ale ošemetný. Bez přislazení bude ta dýně prostě málokomu chutnat. Ode mě už máte tady na blogu recept na dýňový brownies ve formě čokořezů s krémem a polevou, kde se o sladkost postarala vysokoprocentní čokoláda a kokomlíko. Jenže jsem chtěla něco bez čokolády a hlavně bez mléčných výrobků, protože se mě na dairy free často ptáte. V lednici čekala pečená dýně a na okenním parapetu fermentoval kefír z kokomlíka. Dobře jsem věděla, že to nebude stačit, že bez přislazení bych se neobešla. No a ta hruška mi prostě přišla do rány. Až budete recept číst a řeknete si, že to není nic pro vás, že nemáte tibetskou (kefírovou) houbičku, abyste si doma připravili kokokefír, nebo nemáte potřebu omezovat mléčné – tak určitě věnujte pozornost tipům pod čarou za receptem. Pokusím se dát varianty, abyste si dýňový košíčky mohli udělat všichni. Hrušku lze v tomhle receptu úplně vynechat, jen musíte počítat s tím, že budete muset krém dosladit vaším obvyklým sladidlem. Já si prostě řeknu, že je to jedna hruška na 12 kusů, takže sním 1 cupcake a víc to neřeším. Dezerty jsou navíc jen zpestřením, měli byste je připravovat jednou za čas a rozdělit se s návštěvou…

DÝŇOVÉ CUPCAKES
(BEZMLÉČNÉ)

Tisk
Množství: 12 kusů Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 2 Hlasů )

Suroviny

Na těsto:
150 g pečené dýně
100 g kokosového mléka (husté, z plechovky)
2 střední vejce
1 lžíce rozpuštěného ghí (10 g)
1 lžíce jablečného octa (10 g)
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
100 g mandlí
50 g kešu
30 g kokosové mouky
2 lžičky skořice
1 lžička sody (8 g)
volitelně přisladit (podle chuti, my se obešli bez)

Na krém:
150 g kokosového kefíru
150 g pečené dýně
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 velké zralé hrušky
necelou lžíci práškové želatiny (viz tipy)

Na kompletaci a ozdobení:
zbytek hrušky
sekané ořechy
skořice

Postup

Na cupcackes se připravte dopředu tak, že si doma fermentací vyrobíte z kokosového mléka domácí kefír. Je to bez práce, tu za vás odvede kefírová (tibetská) houbička. Pokud ji nemáte a ani si ji nechcete pořizovat, budete muset nahrazovat podle tipů pod čarou.  Dále potřebujete upečenou dýni.  Oba dílčí postupy dole v tipech.

Nejprve si připravte krém. Rozmixujete spolu všechny ingredience dohladka. Nakonec poprašte povrch želatinou a znovu promixujte. Krém ochutnejte a dolaďte podle vlastní chuti. Je-li hruška dostatečně zralá, bude krém výborný bez dalšího doslazení. Krém dejte do lednice, aby částečně ztuhl a šlo s ním zdobit.

Těsto na košíčky připravíte tak, že spolu rozmixujete mokré ingredience (dýni, kokomléko, vejce, ghí, ocet, vanilkový extrakt) a sůl. Pokud víte, že budete potřebovat přisladit (pečete pro návštěvu, která je zvyklá na sladší chuť, nebo si sami teprve zvykáte sladit míň), přidejte vaše obvyklé sladidlo sem do mokrých. Klidně kus hrušky...

Stranou si smíchejte suché ingredience. Jemně umleté mandle a kešu, kokosovou mouku, skořici a sodu. Metličkou vše dobře promíchejte, provzdušněte.

Nakonec důkladně spojte suché a mokré ingredience. Stačí stěrkou. Těstem plňte košíčky asi 1 cm pod okraj. Měli byste jich zvládnout naplnit 12. Používám silikonové z IKEA, horní průměr mají 7 cm.

Pečte je v troubě předehřáté na 160 °C (s horkovzduchem) asi 30 minut. Cupcakes pak opatrně vyndejte z formiček a dopečte ještě 5 - 10 minut bez formičky, aby nebyly vlhké. Nechte je pak vychladnout na papírové utěrce, která odvede zbytek vlhkosti.

Vychladlé cupcakes můžete rovnou zdobit krémem, který vám v lednici už částečně ztuhnul, takže bude držet jako na fotce. Nebo je můžete udělat ještě lahodnější. Já u cupcakes vždy vyříznu uprostřed nožíkem důlek, takže vznikne vlastně takový mělký košíček. Teprve potom plním krémem. Nemáme rádi vysokou vrstvu těsta. V tomto případě jsem ještě vzala zbylou polovinu hrušky,  ze dvou plátků jsem nakrájela 12  kousků na závěrečné ozdobení a zbytek jsem pokrájela na drobno a dala do košíčků. Teprve pak jsem zdobila krémem.  (Z vyříznutých špiček těsta můžete udělat kuličky s rumem pro dospělé - viz tipy.)

Cupcakes dozdobte kouskem hrušky, posypejte sekanými ořechy a jemně poprašte skořicí. Do podávání je uchovávejte v lednici a spotřebujte nejdéle do tří dnů.

Poznámky a tipy

Hrušku jsem měla fakt velkou, bohužel jsem ji nevážila, ale mohla mít 250g i víc.

Na výrobu kokosového kefíru používám jen plechovkové mléko Real Thai nebo Aroy-D. Z těch se mi kefír vždy krásně povede, neodděluje se v nich vrstva tuku a výsledkem je hladký, krémový kefír. Pokud si u vás doma nehýčkáte vlastní kefírovou houbu, sáhla bych v případě bezmléčné varianty po kokosovém jogurtu. Bude mít podobnou konzistenci a snad i podobně nasládlou chuť.

Výroba kefíru: Z plechovky si dejte nejdřív stranou kokosové mléko na pečení cupcakes, zbytek přelijte do sklenice, vložte kefírovou (tibetskou) houbu, skleničku přikryjte plátýnkem nebo stačí papírovou kuchyňskou utěrkou a zafixujte gumičkou. Nechte v pokojové teplotě 24 hodin fermentovat. Poté houbičku vyjměte, kefír zavíčkujte a dejte do lednice. Pokud máte více drobných houbiček - budete jich potřebovat asi 1 lžíci a z hotového kefíru je pak musíte dostat přes cedník. Pokud by se vám přece jen na povrchu usadila vrstva smetany, stačí v průběhu fermentace promíchat. Určitě víte, že se při manipulaci s tibetkou nepoužívají žádné kovové nástroje - takže lžička jen skleněná, dřevěná nebo plastová a plastový cedníček : )

Kdo nemá problémy s mléčným (a nemá doma kefírovou houbu) - použije creme fraiche, případně českou hustou zakysanou smetanu. Výhoda kokosového kefíru je ale nejen v množství probiotik, ale také v jeho nasládlé chuti. V případě zakysané smetany proto možná krém řízněte mascarpone a hrušku použijte fakt zralou, slaďounkou. Krém každopádně ochutnejte a dolaďte dle vlastní chuti.

Striktní lowcarbáci hrušku vynechají a krém přisladí lžící až dvěma xylitolu nebo jak jsou zvyklí. Ti nejstriktnější určitě dezerty nepečou : ))

Pečená dýně: očištěné Hokkaido nebo máslovou dýni (tu musíte oloupat) vydlabejte, nakrájejte na větší kostky, symbolicky posolte a pokapejte hojně rozehřátým ghí. Dejte péct na 180°C do měkka. Bude to trvat asi 30 minut. Cukry obsažené v dýni na povrchu kostek karamelizují a dosáhnete tak lepší chuti, než při pečení rozpůlené dýně - ta bude karamelizovat jen na řezu... Já ji mám v dýňové sezóně stabilně pečenou v lednici a podle potřeby s ní nastavím květákové pyré, připravím krémovou polévku nebo použiju do pečiva a dezertů. Týden mi v lednici bez problémů vždy vydržela... Malé Hokkaido stejně spotřebujete celé...

Želatinu používám v dezertech poměrně často, takže jste u mě zvyklí na kvalitní hovězí práškovou želatinu, která pochází z pastveného (grass fed) dobytka - používám Great Lakes. Dá se koupit na internetu v poměrně velkém balení asi 450g. Tomu odpovídá cena, ale určitě se vyplatí jednorázově investovat - užijete ji. Je to superpotravina, zdroj esenciálních aminokyselin.

Pokud budete vyřezávat na vršku upečených cupkaces malým nožem důlky, jak radím v postupu receptu, budete pak řešit, co s těmi kousky. Když plním jen krémem, dám dovnitř trochu krému a čepičku těsta tam posadím zpátky a vršek normálně ozdobím dalším krémem. V tomhle případě zabrala důlek hruška, takže jsem na ni už dávala rovnou krém a z vyříznutých "čepiček" jsem udělala Kuličky s rumem pro dospělé: Těsto jsem rozdrobila, smíchala asi se lžící krému, který mi zbyl, přidala jsem sekané oříšky a rum. Promíchala jsem a z kompaktní hmoty tvarovala kuličky. Ty jsem po asi půlhodinovém pobytu v mrazáku pomocí párátka ponořila do rozehřáté a trochu vychladlé vysokoprocentní čokolády. Zdobila nasekanými ořechy a skořicí. Dobré byly : ))

možná vás bude také zajímat

komentář

2 komentáře

Anna M 11. 11. 2018 - 22:28

Dobrý den Kačko,

Koukám na ty želatiny, ale od Great Lakes se dá koupit “želatina” a “collagen hydrolysate”. A to druhé se dá používat i ve studené kuchyni. Tak přemýšlím, co by bylo lepší, aby to ve Vaších receptech fungovalo, až je budu doma zkoušet :)) poradila by jste mi?

Odpověď
Kačka 12. 11. 2018 - 11:58

Zdravím, Aničko. V receptech bude líp fungovat ta želatina. S tím collagenem by to myslím neztuhlo.

Odpověď
error: Kopírování obsahu není povoleno