Dozrávají pozdní druhy švestek a švestková sezóna jde do finiše. Pokud se snažíte nějakým způsobem omezovat množství sacharidů a cukrů, upečte si můj kynutý low carb švestkový koláč. Je s mákem a díky čerstvému droždí má jeho těsto onu nezaměnitelnou chuť, kterou často u low carb dezertů a koláčů postrádáme. Naprosto uspokojí vaši chuť na sladké a je skvělý i když ho vyndáte z mrazáku.
Tenhle koláč se v budoucnu dočká mnoha variant, jak ho budu postupně zkoušet s dalším ovocem. První pokus proběhl v červnu a koláč s jahodami a rebarborou mě hned dostal. Škoda, že jsem prošvihla rybíz i borůvky… Ale dala jsem si oraz od sítí, od blogu i pečení a víc si užívala léto s rodinou. U počítače jsem trávila pracovně i tak dost času, že jsem ten volný už nechtěla obětovat.
Kynutý low carb koláč?
Že si na low carb nemůžete pochutnat na kynutém koláči s ovocem? Omyl. Těsto připravíte snadno z čerstvého droždí. Tu trochu cukru, se kterou necháte vzejít kvásek, spotřebují kvasnice. Na vás zbyde jen ta báječná chuť, kterou možná v low carb moučnících postrádáte. Kvásek si poradí i s mletými mandlemi, nebojte.
Po úspěchu kynutého mazance na sebe nenechaly pokusy s kynutým koláčem na plech dlouho čekat. Výsledkem je těsto, které můžete směle použít kdykoli v průběhu roku. Koláče doporučuji připravovat vždy s čerstvým ovocem. U mraženého bych měla strach z vody, kterou ovoce pustí. Víte, že low carb dezerty mají tendenci být spíše vlhčí, takže nechat je ještě rozmáčet mraženým ovocem mi nepřijde jako dobrý nápad. Ovoce z mrazáku použijte na ovocné rozvary na různé low carb kaše, nebo třeba do skvělého do ovocného cheesecaku.
Zajímají vás „sladké“ low carb recepty? V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví.
Low carb rovná se přirozeně bezlepku
Koláč je sice kynutý, ale klasickou mouku v něm nehledejte. Ta je nahrazena jemně mletými mandlemi, Opět doporučuji, abyste mleté mandle či koupenou mandlovou mouku prosívali. Na pečení používám to, co projde jemným sítem, a větší zrnka si schovávám stranou do sklenice. Hodí se opět na přípravu vynikající low carb kaše. Velké množství udáte také při pečení, resp. dozdobení low carb cukroví. Obalíte v nich plněné ořechy či kuličky a přizdobíte slepované cukroví s čokoládovou polevou. Pokud se chystáte na své první low carb Vánoce, určitě si přečtěte článek Jak upéct low carb cukroví, aby chutnalo všem.
Suroviny
Na kvásek
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru
- 40 ml vlažného mléka
Dále na těsto
- 250 g mletých mandlí / mandlové mouky
- 2 lžíce psyllia
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 2 vejce
- 150 g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky cukru
- 60 g erythritolu
Na makovou náplň
- 150 g polotučného tvarohu
- 100 g tučné zakysané smetany
- 120 g mletého máku
- lžíce vanilkového extraktu
- lžíce rumu
- 1/2 lžičky skořice
- špetku soli
- 50 g erythritolu
16 velkých švestek (nebo více menších)
Na drobenku
- 20 g studeného másla
- 2 lžíce erythritolu
- 2 lžíce mandlové mouky
- 2 lžíce kokosové mouky
plátky mandlí na posypání
Postup
V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a čerstvé droždí. Na teplém místě nechte přikryté utěrkou. Během 5 až 10 minut vzejde kvásek.
Mleté mandle prosejte přes jemné síto, přidejte psyllium, prášek do pečiva a vše promíchejte.
Metličkou vyšlehejte vejce s cukrem a sladidlem, přimíchejte vlhké ingredience a kvásek. Vše spojte a nechte chvíli stát.
Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozprostřete těsto. Pomocí stěrky ho rozetřete do obdélníku asi 30 x 28 cm velkého (asi 1 cm silná vrstva).
Poté připravte makovou náplň smícháním všech ingrediencí. Opatrně ji rozprostřete na těsto a na povrch rozložte poloviny vypeckovaných švestek.
Na závěr udělejte drobenku tak, že prsty promnete máslo na kostičky se zbylými surovinami. Drobenku rovnoměrně rozdělte na koláč a povrch ještě posypejte plátky mandlí.
Těsto koláče v průběhu přípravy trochu nakyne a ještě trochu povyroste v troubě.
Pečte ho nejprve asi 20 minut na 170 °C, poté stáhněte na 160 °C a dopékejte dalších asi 40 až 45 minut do zlatavých okrajů.
Vyzkoušejte koláč i s jiným ovocem
Pevně věřím, že si recept na nový koláč oblíbíte a budete zkoušet v průběhu celého roku. Já ho už pekla s jahodami a rebarborou, tedy bez té makové vrstvy, samozřejmě. Stejným způsobem ho můžete udělat s čerstvými lesními borůvkami, s rybízem nebo třeba s meruňkami. Tam bych, stejně jako v případě jablek, posypala ovoce ještě skořicí. Na jablka se chystám příště, a pokud přijdu na nějakou vychytávku, určitě vám dám vědět.
Low carb bynutý koláč chutná i z mrazáku
To jsem vyzkoušela opakovaně. Aktuálně si dávám malý kousek tohohle švestkového k dopolední kávičce. Ráno vyndám kousek a nechám přirozeně rozmrznout. Někdy použiju k rozmražení i mikrovlnku a mám tak koláč teplý, jako vytažený z trouby. Pokud tedy nesníte s rodinou a přáteli těch cca 16 až 20 porcí během několika dnů, neváhejte hned polovinu po vychladnutí v porcích zamrazit.
Pomáhají vám moje low carb recepty, články a tipy?
Jejich vymýšlení a ladění mě baví. Pokud vás baví podle nich vařit a péct, můžete mi to dát najevo a pozvat mě na kafe.
Příspěvkem mi pomůžete udržet blog bez google reklam a dodáte mi chuť do tvorby nových receptů. Ono se to samo neudělá a kafe se při psaní článků docela hodí :)
Můžete mě také podpořit tak, že si koupíte mojí e-kuchařku s recepty na low carb cukroví nebo novinku se zdravými recepty Zdravě, chutně & barevně. Posunete mě tak blíže ke snu, vydat vlastní tištěnou kuchařku.