Tuhle minutkovou záležitost si určitě zamilujete. Na to dám krk. Kotlety ukrojte pěkně vysoký. Když dodržíte recept, nebudete je na pánvi trápit příliš dlouho a necháte je pak hezky zakrytý odpočívat, budete je mít úžasně šťavnatý. Pepřová omáčka je tak trochu klasika – tahle je jemná smetanová. Celerový hranolky si s těma bramborovýma rozhodně nezadají. Dokonce si troufnu tvrdit, že jsou mnohem lepší. Nám se teda po bramborách vůbec nestýská. Pečený jsou taky raz dva a když zapnete v troubě gril, tak můžete přípravu celý večeře zvládnout do dvaceti minut i s přípravou.
Suroviny
4 vepřové kotlety bez kosti (silné 2,5 – 3 cm)
trochu vývaru (nebo vody)
150 ml smetany
1/2 bulvy celeru
sůl, pepř, mletá sladká paprika
ghí/sádlo, máslo
mix listových salátů
100 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
volitelně hrubozrnná hořcice, šalotka, petrželka
Postup
Kotlety vydejte včas z lednice, minimálně půl hodiny před vařením.
Začněte přípravou hranolků. Troubu předehřejte na 220 °C. Z celeru ukrajujte půlcentimetrová kola, po obvodu je škrabkou oloupejte a pak z nich krájejte úzké hranolky. Pro dva bude stačit asi 4 - 5 kol z velkého celeru. Hranolky rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Posolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, jemně posypejte sladkou paprikou a hojně pokapejte ghí. Rukama hranolky na plechu promíchejte tak, aby se celé obalily v ghí a koření. Dejte péct, potrvá to asi 20 minut. V polovině pečení můžete hranolky promíchat.
Maso začnete dělat až když hranolky jsou téměř hotové, protože je to rychlovka. Čas můžete využít k přípravě zálivky na salát. Základní verzi vinegrette uděláte z deci oleje, dvou lžic bílého vinného octa, soli a pepře. Zálivku můžete vytunit ještě hořčicí, jemně pokrájenou šalotkou a třeba petrželkou. Vše dávám do malé uzavíratelné skleničky a třepu, dokud se suroviny nespojí.
Když jsou hranolky v troubě asi 10 minut, pusťte se do přípravy masa. Kotlety osušte, z obou stran posolte a opepřete. Rozpalte pánev a nechte rozpustit lžíci ghí nebo sádla (já dávám půl na půl). Kotlety zprudka orestujte z obou stran, trvá to ani ne pět minut. Obracejte je. Krátce nechte zatáhnout jednu, pak druhou stranu a zas otočte... Když jsou dozlatova, dejte je pod alobal na předehřátý talíř nebo misku na 5 minut odpočinout.
Do výpeku přilejte trochu vývaru nebo vody, míchejte a nechte výpek rozpustit. Přidejte hrubě mletý pepř – podle chuti, ale nemusíte šetřit. Přidejte smetanu a omáčku redukujte. Přilejte šťávu, kterou pustily kotlety a omáčku naposledy vymíchejte, případně dochuťte solí. Po odstavení pánve ještě můžete omáčku zjemnit ořechem másla.
Servírujte se zeleným salátem a nechte si chutnat
Poznámky a tipy
Na restování masa se mi osvědčila kombinace ghí a sádla (1:1). Maso má pěkně zlatou kůrčičku díky sádlu a ghí zase dodá úžasnou máslovou chuť. Pokud by se vám v omáčce ke konci redukování začala oddělovat mastnota a omáčka vám připadala zdrcnutá, nic se neděje. Až tam přilejete šťávu z masa, půjde zas vymíchat do hladka.