DÝŇOVÁ GRANOLA
(nebezpečně dobrá)

autor Kačka
0 komentář

Zdravá snídaně „nasladko“? Co třeba řecký jogurt nebo hustý domácí kefír a navrch křupavá granola a ovoce? Že jsem se vám trefila do chuti? Také si ji občas ráda dám. Většinou připravím granolu od oka podle aktuálních zásob ořechů a semínek. Protože si ale píšete o recept, vyladila jsem pro vás tuhle dýňovou granolu. Je nádherně křupavá a tak božsky voní! Navíc je bez přidaného cukru a přirozeně bezlepková.

Proč si vyrobit granolu doma?

Kupované cereálie (a granoly nevyjímaje) jsou často přeslazené a kromě nemalého množství cukru v nich najdete různé protispékavé přísady, konzervanty, někdy i aromata a podobné „dobroty“. Najdou se naštěstí i čestné výjimky. V regálech běžných supermarketů je ale většinou nenajdete. Je potřeba navštívit zdravou výživu nebo hledat v nabídce specializovaných e-shopů. Já dávám přednost přípravě domácí granoly. Snadno ji zvládne i začátečník a hlavně si ji vyrobíte podle vlastní chuti a z přísad, které máte běžně doma. V neposlední řadě neprodukujete zbytečné obaly.

Bude granola z dýně křupavá?

Bude, nebojte se. Granolu peču (suším) na 140 °C s horkovzduchem a mám pootevřená dvířka (na šířku vařečky), aby vlhkost lépe odcházela. K vysušení granoly přispěje také použité sušené mléko (může být i kokosové). Kokosovou mouku sice lze použít jako náhradu, ale já ji osobně do granoly nerada používám. Stejně jako v receptech v kuchařce na low carb cukroví, kde se objevuje jen zřídka a v malém množství. Pečivo (a pro granolu to platí také) s ní zbytečně drhne v krku. Doporučuji si sušené mléko zakoupit (kravské koupíte běžně, pozor na přislazení, čtěte etiketu), sušené kokosové mléko na internetu nebo ve zdravé výživě.

Jak dlouho granola vydrží?

Z jednoho plechu budete mít asi 500 g granoly. To je na 10 až 15 porcí. Granolu je potřeba uschovat v dobře těsnící nádobě, aby se k ní nedostala vlhkost. Ideální je třeba skleněná dóza se šroubovacím víčkem. Pak vám granola vydrží krásně křupavá několik týdnů. Vlastně nevydrží. Jakmile zbytek rodiny zjistí, jaká je to pochoutka, budete brzo péct novou. A pokud si potrpíte místo vajec spíše na tento druh snídaní, zvládnete ji zlikvidovat brzo sami. Základem domácí nízkosacharidové granoly jsou ořechy a semínka. Oboje je náchylnější ke žluknutí i plísním. Proto nečekejte, že vám vydrží bez úhony půl roku. Za bezpečnou bych považovala konzumaci do měsíce od upečení. Předpokladem je skladování ve vzduchotěsné nádobě na suchém a temném místě.

Zajímají vás „sladké“ low carb recepty?

V e-kuchařce Kouzelné Vánoce bez cukru na vás čeká 20 vymazlených receptů na low carb cukroví.

Granola bez cukru

DÝŇOVÁ GRANOLA

Tisk
Množství: 10 až 15 porcí Příprava: Vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnocení 5.0/5
( 4 Hlasů )

Suroviny

200 g dýňového pyré
2 lžičky skořice
1 lžička dýňového koření (nebo perníkové)
2 hrsti pekanových ořechů (60 g)
3 hrsti dýňových semínek (80 g)
3 lžíce loupaného konopného semínka (50 g)
3 hrsti kokosových chipsů
6 lžic zlatého lněného semínka (60 g)
6 lžic sušeného mléka (kokosové nebo kravské)
přisladit podle chuti*

Postup

Pokud nemáte v zásobě hotové dýňové pyré, připravíte si ho tak, že polovinu dýně (cca 400 g syrové dužiny) upečete do měkka.  Dužinu nakrájejte na menší kostičky, dejte na plech nebo do pekáčku, lehce posolte a promíchejte se lžící rozpuštěného ghí. Upečte na 180-200°C (občas promíchejte, ať se peče rovnoměrně) a poté rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte tyčovým mixérem.  

Samotná příprava granoly je jednoduchá. K pyré přidáte koření, na větší kusy nasekané ořechy (ale mohou být i vlašské ořechy), celá dýňová semínka, celá konopná semínka a kokosové chipsy (vše pořídíte na e-shopu zdraveorechy.cz). Hmotu zahustíte rozmixovaným lněným semínkem a sušeným mlékem. 

Směs ochutnáte a vhodně přisladíte podle způsobu stravování a podle vlastní potřeby. 

Troubu si rozpálíte na 140 °C a zapnete horkovzduch (bez HV na 150 °C) , plech vyložíte pečícím papírem.

Hmotu přesuňte na plech a rozprostřete po celé ploše v tenké vrstvě. Dobře to jde rukama, které si navlhčíte nebo potřete rozpuštěným ghí či kokosovým olejem.

Základ granoly nechte zapéct asi 20 minut, poté placku po částech obracejte a rozdrobte na hrudky. Ty pak půjdou v průběhu dalšího pečení (či spíše sušení) dobře promíchat. Míchejte po patnácti až dvaceti minutách. Granola se vysuší dříve, pokud budete mít dvířka trouby pootevřená a zajištěná např. vařečkou.

Po padesáti minutách až hodině by měla být granola hotová. Nechte ji vychladnout v otevřené troubě, ještě doschne.

Vychladlá granola křupe více, než hotová horká. Pokud by se vám po vychladnutí zdála ještě málo křupavá, můžete ji dosušit.

Vychladlou granolu skladujte ve vzduchotěsné nádobě, v suchu a temnu.

Porce granoly je 35 až 50g. Ozdobte si s ní kaši, nasypejte ji na jogurt nebo hustý domácí kefír a můžete si ji dát i s mlékem. 

Poznámky a tipy

* co se týče přislazení, vyzkoušela jsem čekankový sirup i březový cukr (xylitol). Oboje může ve větších dávkách působit nadýmavě, zvlášť pokud nejste na daný typ sladidla zvyklí. 3 až 4 lžíce do celé granoly znamenají dávku 5 až 8 gramů na porci a mělo by to být v pořádku. Pokud se nestravujete přísně low carb, můžete použít trochu javorového sirupu nebo medu, Já jsem si oblíbila přislazovat dýňové pyré datlemi. Datle (na tuto granolu bych dala 4 ks) zalijte horkou vodou, nechte máčet a pak rozmixujte spolu s dýní. Ani datle nepatří do striktního low carb (jako je třeba keto), ale v umírněných stylech nízkosacharidového stravování (jako paleo) jsou ok.

Pro výraznější barvu granoly můžete do pyré přidat 1/4 lžičky kurkumy. Např. pokud použijete přislazení tmavším sladidlem jako je datlový sirup.

Pokud nemáte sušené kokosové mléko nebo sušené kravské mléko (např. Bohemilk koupíte běžně v supermarketu, viděla jsem v Bille) můžete navýšit množství lnu nebo přidat kokosovou mouku. S tou ale opatrně. Osobně ji nerada používám, pečivo s ní "drhne v krku" a granola je s ní také sušší.

možná vás bude také zajímat

komentář

error: Kopírování obsahu není povoleno