Na letošní narozeniny jsem se obzvlášť těšila. Byly moje první bez cukru. Že si upeču dort, bylo jasné. Že to bude low carb dort, bylo také jasné. Že bude čokoládový, bylo nad slunce jasné! Ale že se mi hned povede a budu s receptem spokojená napoprvé, to by mě ani ve snu nenapadlo.
Možná by ještě vylepšit šel… někde něco ubrat, jinde přidat…možná víc jogurtu? Možná oddělit bílky od žloutků a udělat sníh, aby byl korpus nadýchanější? Možná ano. Ale mně se nechtělo šlehat se sněhem, protože jsem dort pekla na poslední chvíli, a taky mi chutnal právě tak, jak jsem ho napoprvé střelila od oka. No, od oka možná ne, protože inspirací mi byl čokoládový dort s jogurtem z časopisu Apetit (2004/4). Mraky cukru i hladké mouky jsem škrtla a pozměnila i pár dalších ingrediencí tak, aby to při troše štěstí začátečníka zafungovalo. A ono jo!
Stačilo už jen přidat oblíbený krém z mascarpone odlehčeného domácí creme fraiche… a proč do něj taky nedat čokoládu, jak jinak než vysokoprocentní, když už mám narozeniny a chci si to užít?! Takže takhle nějak vznikal můj první čokoládovo-čokoládový dort. No, vlastně jsem potom ještě vyškrtla kokosovou mouku. Těsto bylo i bez ní husté tak akorát a zbytečné suroviny my co? Nepotřebujeme! Takže jestli jste taky čokofilové, nebo máte doma čokomaniaka, co bude slavit narozeniny, určitě ho tímhle dortem potěšíte.
Vyzkoušejte také další recepty na low carb dorty, třeba skvělý mrkvový low carb dort, svěží pistáciový dort s limetkovým mascarpone a malinami nebo mého manžela oblíbený čokoládový-mandlový low carb dort s ořechy a slaným karamelem.
Na formu 20 cm (až 12 porcí)
Korpus
150 g vysokoprocentní čokolády (80% a víc)
130 g másla (část můžete nahradit kokosovým olejem, kdo ho rád používá)
3 středně velká vejce
150 g jogurtu (hustý, 10% tuku)
100 g blanšírovaných mandlí (nebo mandlové mouky)
2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky prášku s vinným kamenem (10g)
1 lžička jedlé sody (5g)
Krém
100g vysokoprocentní čokolády
500g mascarpone
200g creme fraiche (použila jsem domácí, tentokrát trochu řidší; nahradit lze zakysanou smetanou)
Na ozdobení
250g borůvek
Lístky máty
Postup
Troubu předehřejte na 180°C.
Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Na dno vystřihněte kolečko, proužek papíru na bočnice. Lépe drží namočený a nebo na vymazané formě.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout.
V míse smícháte všechny suché ingredience. Mandle namelte opravdu na jemno, nebo použijte mandlovou mouku. Přidejte skořici, kypřící prášek i sodu. Metličkou na sucho vše promíchejte, provzdušněte.
Vejce vyšlehejte se změklým máslem, zašlehejte jogurt, čokoládu a vanilkový extrakt. Jde to i ručně, metličkou.
Stěrkou přimíchejte po částech suchou směs.
Hotové těsto přesuňte do formy a dejte péct asi na 40 minut. Ke konci pečení píchněte špejlí do středu korpusu. Nelepí? Hotovo! Nechte korpus vychladnout.
Krém připravíte jednoduše. Vyšlehejte mascarpone s creme fraiche. Přimíchejte rozpuštěnou a lehce vychladlou čokoládu. Krém si nechte před plněním trochu ztuhnout v lednici, ať nevyteče po přiklopení patra.
Korpus podélně rozřízněte, naplňte polovinou krému. Můžete i pár borůvkami. Přiklopte druhou polovinou korpusu a dejte do lednice zas trochu ztuhnout, ať po dalším zatížení krém nehoníte dokola. Dozdobte i vršek dortu a nechte v lednici. Když krém ztuhne, půjdou vám krásně krájet i menší porce.
Ať se dort líbí a hlavně chutná!
Tipy pod čarou:
Čokoládu jsem použila 85% a nebylo třeba dort ničím doslazovat. Zvládla ho čtyřletá holčička, prarodiče i manžel.
Jogurt do korpusu jsem použila opravdu hustý, řeckého typu. Takový ten, co jde krájet lžící. Pokud použijete tekutější smetanový 10% jogurt, zvažte použití trošky kokosové mouky na zahuštění těsta (10g).
Při pečení korpusu neotvírejte troubu příliš brzy. Špejlí vyzkoušejte až tak po 35 minutách, ať se vám nepropadne střed korpusu! Po dopečení nechte chladnout pozvolna. Po částečném vychladnutí sundavám bočnice a pak otáčím korpus na rovnou podložku spodkem nahoru (ideálně na hustou mřížku na papírovou utěrku). Až po úplném vychladnutí otáčím korpus zpět a podélně rozkrojím. Aby se vám nezlomila odkrojená vrstva korpusu, je dobré použít na přesun třeba tenké plastové prkýnko… ale určitě máte svůj osvědčený způsob : )
Do krému jsem použila domácí creme fraiche (vyrábím fermentací 33% smetany za použití tibetské houby – postup jsem zařadila mezi základní recepty v nové e-kuchařce Zdravě, chutně & barevně, která je plná úžasných jídlel) – taková jemně nakyslá smetana jde krásně vyšlehat a odlehčí hutné mascarpone. Pokud budete používat kupovanou creme fraiche a bude hodně hustá, nebála bych se ji trochu říznout kupovanou řidší českou zakysankou… Výsledný krém nesmí téct, ale zas by neměl být jak beton… Korpus samozřejmě není tak nadýchaný jako z běžné bílé mouky, takže odlehčení přijde vhod!
6 komentáře
Super , přeji ti aby ti ten tvůj kuchařský duch vydržel hodně dlouho …. :-) , a vidím , že budu muset obohatit náš špajz trochu jinými přísadami .. :-)
Děkuju Míšo!
Ahoj, prosim nenapsala bys presny navod jak na domácí creme fraiche? ? Nikol
Tak hodně stručně aspoň: do vhodné plastové nádoby (třeba kyblíček od jogurtu) naleju 33% smetanu, vhodím tam kefírovou houbičku, zakryju papírovým ubrouskem (dám gumičku, to kvůli muškám), nechám fermentovat při pokojové teplotě den až dva. Vylovím houbičku (tu zaleju třeba plnotučným mlíkem, když chci kefír), creme fraiche v kyblíku pevně zavíčkuju a nechám další půlden až den ještě fermentovat (sekundární fermentace). Pak do lednice a spotřebovat (v lednici vydrží určitě 3, 4 dny, déle jsem nezkoušela)
Asi před půl rokem jsem poprvé zkoušela upéct tento dort. Povedl se. Od té doby jsem ho byla svým synem nucena upéct už snad 10 krát. Prý lepší ještě nejedl. ?
To je úžasná zpráva, Katko! Moc za ni děkuju a jsem moc ráda, že se vám daří a doma tak chutná : ))